SiolNET. Novice Svet
0,04

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Makedonski parlament začel razpravo o ustavnih amandmajih za spremembo imena

0,04

termometer

makedonija
Poslanci imajo na razpolago tri dni za razpravo o vsakem amandmaju, torej vse skupaj 12 dni. Druga faza spreminjanja ustave se bo tako predvidoma zaključila 18. decembra, ko se bo začela zadnja faza. Celoten postopek naj bi se zaključil sredi januarja prihodnje leto. Foto: Reuters

Makedonski parlament je danes začel plenarno zasedanje o ustavnih amandmajih v skladu z dogovorom z Grčijo o spremembi imena Makedonije. Premier Zoran Zaev je na seji poudaril, da bodo amandmaje v ustavo vključili samo, če se bo Grčija držala dogovora. Zasedanje, ki bo predvidoma trajalo 12 dni, spremljajo protesti.

Kot je še poudaril makedonski premier, bodo amandmaje vključili v ustavo, če bodo Atene podprle protokol za pristop Makedonije v zvezo Nato. To je po njegovih besedah zahtevala opozicija.

Poslance je pozval, naj v duhu sporazuma z Grčijo podprejo amandmaje in s tem sledijo interesom državljanov. Letošnje in prihodnje leto sta ključni za evropsko integracijo Makedonije in njeno prihodnost, je še izpostavil. Poudaril je, da v štirih amandmajih ni ničesar spornega ter da so v skladu z mednarodnim pravom in interesi Makedonije.

Nikola Gruevski Novice Nekdanjemu makedonskemu premierju grozi 20 let zapora

Republika Makedonija bo postala Republika Severna Makedonija

Prvi amandma besedno zvezo Republika Makedonija spreminja v Republika Severna Makedonija. Z drugim amandmajem bodo v preambulo dodali ohridski sporazum iz leta 2001 kot konstitutivni element države. S tretjim amandmajem bodo dodali odstavek, ki navaja, da Makedonija spoštuje suverenost, ozemeljsko celovitost in politično neodvisnost sosednjih držav, vključno z Grčijo. Četrti pa potrjuje makedonsko identiteto in varuje pravice in interese Makedoncev v tujini.

Nikola Gruevski Novice Madžarska zavrnila Makedonijo, obsojeni nekdanji premier ostaja v Budimpešti

Referendum je bil neuspešen zaradi nizke udeležbe

Parlament je ob začetku seje zavrnil zahtevo opozicijske VMRO-DPMNE za umik predloga amandmajev, ki ga je vlada sprejela v začetku novembra. Predlog je namreč po besedah vodje poslanske skupine te stranke Nikole Micevskega protiustaven, poleg tega pa je bil referendum o dogovoru neuspešen. Neuspešen je bil sicer zaradi prenizke udeležbe, čeprav je večina dogovor podprla.

referendum je bil neuspešen zaradi prenizke udeležbe, čeprav je večina dogovor podprla. referendum je bil neuspešen zaradi prenizke udeležbe, čeprav je večina dogovor podprla. Foto: Reuters

Makedonija, volitve, referendum Novice Referendum v Makedoniji: udeležba je bila prenizka

Postopek naj bi bil zaključen do 18. januarja

Poslanci imajo na razpolago tri dni za razpravo o vsakem amandmaju, torej vse skupaj 12 dni. Druga faza spreminjanja ustave se bo tako predvidoma zaključila 18. decembra, ko se bo začela zadnja faza. Celoten postopek naj bi se zaključil sredi januarja prihodnje leto.

Pričakovati je, da bo parlament predlog amandmajev podprl, saj ima vladajoča koalicija okoli socialdemokratov 67 poslancev. Osem nekdanjih poslancev VMRO-DPMNE, ki so podprli začetek spreminjanja ustave, se bo pri glasovanju o treh amandmajih vzdržalo, je povedal eden od njih.

Začetek zasedanja spremljajo protesti pred parlamentom, na katerih zahtevajo odstop premierja Zaeva, poslance VMRO-DPMNE pa so pozvali, naj se jim pridružijo.

Igor Janevski Novice Makedonec v Sloveniji: Tu sem videl lepšo prihodnost Makedonija, Skopje Novice Makedonski parlament podprl sporazum o spremembi imena države Makedonija zastava Novice Makedonska vlada v parlament vložila predlog za spremembo ustave

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 4
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin