SiolNET. Novice Svet
0,64

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nekdanjemu makedonskemu premierju grozi 20 let zapora

0,64

termometer

Nikola Gruevski
Foto: Reuters

Specializirano tožilstvo v Skopju je proti nekdanjemu makedonskemu premierju Nikoli Gruevskemu vložilo novi obtožnici zaradi nezakonitega financiranja njegove konservativne stranke VMRO-DPMNE in zlorabe položaja v času gradnje sedeža stranke v Skopju.

Trenutno tako proti Gruevskemu, ki je bil premier med letoma 2006 in 2017, poteka skupno šest sodnih postopkov. Glede na poročanje medijev mu očitajo pranje denarja, nezakonito financiranje stranke, zlorabo položaja, volilno prevaro, sodelovanje pri kriminalni organizaciji in spodbujanje h kaznivemu dejanju.

Če bodo politika, ki je trenutno na Madžarskem, spoznali za krivega, bi moral po poročanju makedonskih medijev v zapor za 20 let.

Nikola Gruevski Novice Madžarska zavrnila Makedonijo, obsojeni nekdanji premier ostaja v Budimpešti

Gruevskega so maja spoznali za krivega zlobe položaja in bi moral novembra letos začeti prestajati dveletno zaporno kazen, a je zbežal na Madžarsko, kjer so mu odobrili politični azil. Madžarsko vlado so zaradi pomoči pri begu politika in hitri odobritvi azila kritizirale številne države.

V Budimpešti so kljub pozivom izključili možnost, da bi ga izročili Makedoniji, kjer je po njihovih besedah politično preganjan. Skopje je izpostavilo, da njegovo izročitev zahtevajo zaradi resnosti kaznivega dejanja, in spomnilo, da je bil zanj izdan mednarodni priporni nalog.

Nikola Gruevski Novice Obsojenemu nekdanjemu premierju v Budimpešti odobrili azil Nikola Gruevski Novice Gruevski na Madžarsko pobegnil v madžarskem diplomatskem vozilu

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 7
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin