Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
30. 9. 2018,
7.14

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,04

1

Natisni članek

Makedonija referendum Grčija

Nedelja, 30. 9. 2018, 7.14

5 let, 6 mesecev

Referendum v Makedoniji: udeležba je bila prenizka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,04

1

Makedonija, volitve, referendum | Referendum bi bil veljaven, če bi bila volilna udeležba najmanj 50-odstotna. | Foto Reuters

Referendum bi bil veljaven, če bi bila volilna udeležba najmanj 50-odstotna.

Foto: Reuters

Referendum o preimenovanju Makedonije je očitno spodletel, ker se ga ni udeležila polovica volilnih upravičencev. Volišča so se ob 19. uri zaprla, ob 18.30 pa je bila udeležba po podatkih volilne komisije okoli 34-odstotna.

Velika večina oziroma več kot 90 odstotkov volivcev, ki so se udeležili referenduma, je sicer podprlo načrtovano preimenovanje države, kažejo podatki volilne komisije po preštetih glasovih s 43 odstotkov volišč.

Levosredinska vlada Zorana Zaeva bo sicer po napovedih najverjetneje nadaljevala z uresničevanjem sporazuma, a bo težko dosegla dvotretjinsko večino za spremembo ustave brez dogovora z opozicijo, ki pa sporazumu večinoma nasprotuje.

Z grškega zunanjega ministrstva so sporočili, da Grčija spoštuje odločitev makedonskega prebivalstva, in dodali, da morata obe strani zdaj previdno postopati s ciljem ohraniti zagon za uveljavitev sporazuma.

Zaev volilne udeležbe ni komentiral

Zaev na novinarski konferenci sicer ni komentiral volilne udeležbe, je pričakoval, da bo velika večina tistih, ki je volila, podprla referendum in tako sporazum o imenu.

"Voljo tistih, ki so glasovali, je potrebno spremeniti v politično ukrepanje v parlamentu," je še dodal. Ob tem je poudaril, da bo izvedel predčasne volitve, če bodo nasprotniki referenduma blokirali ustavno spremembo imena v parlamentu.

Posvetovalni referendum o sporazumu z Grčijo, po katerem bi se država preimenovala v Severno Makedonijo, sicer ni pravno zavezujoč, a je politično zelo pomemben. | Foto: Reuters Posvetovalni referendum o sporazumu z Grčijo, po katerem bi se država preimenovala v Severno Makedonijo, sicer ni pravno zavezujoč, a je politično zelo pomemben. Foto: Reuters

"Referendum je poraz za sporazum in za vlado"

Vodja največje makedonske opozicijske stranke VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski je medtem dejal, da so se državljani na referendumu - tisti, ki so glasovali proti, in tisti, ki se ga niso udeležili - izjasnili proti sporazumu z Grčijo in novemu imenu. Po njegovi oceni je referendum poraz ne samo za omenjeni sporazum, temveč tudi za vlado.

Nasprotniki sporazuma, ki so tudi pozvali k bojkotu referenduma, so pred parlamentom postavili oder, da bi proslavili svoj uspeh, vendar pa se je uro in pol po zaprtju volišč tam zbralo le okrog 300 ljudi.

Velik nasprotnik je tudi makedonski predsednik Gjorgje Ivanov, ki je le nekaj dni pred referendum ponovno javno napovedal, da se referenduma, ki ga je označil za narodni samomor, ne bo udeležil.

Vodja grške stranke Neodvisni Grki, manjše koalicijske partnerice Sirize v grški vladi, Panos Kamenos, je medtem pozdravil dejstvo, da referendum ni uspel.

Hahn čestital državljanom, ki so glasovali

Evropski komisar za širitev Johannes Hahn je v prvem odzivu po referendumu na Twitterju čestital "tistim državljanom, ki so glasovali na današnjem posvetovalnem referendumu in izkoristili svoje demokratične svoboščine".

"Z znatnim številom glasov "za" obstaja široka podpora za prespanski sporazum in evroatlantsko pot te države. Zdaj pričakujem od vseh političnih voditeljev, da spoštujejo to odločitev in gredo naprej z najvišjo stopnjo odgovornosti in enotnostjo strank, v interesu države," je zapisal.

Angela Merkel
Novice Merklova Makedonce pozvala k udeležbi na referendumu o imenu Makedonije

Do 15. ure je bila udeležba 22,56-odstotna

V prvih dveh urah od odprtja volišč ob 7. uri je volilna komisija zabeležila le 2,45-odstotno udeležbo, do 15. ure pa 22,56-odstotno. Volišča bodo sicer odprta do 19. ure, prvi rezultati pa naj bi bili znani že kmalu po zaprtju volišč.

Makedonija in Grčija sta s tem sporazumom razrešili 27 let dolg spor o uradnem imenu nekdanje jugoslovanske republike, zaradi katerega so Atene blokirale pot Makedonije v Evropsko unijo in zvezo Nato.

Makedonski volivci so na referendumu odgovarjali na vprašanje: "Ali ste za članstvo v EU in Natu s sprejetjem sporazuma med Makedonijo in Grčijo?"

Rezultatov z današnjega referenduma še ni, so pa zadnje ankete kazale na večinsko podporo sporazumu z Grčijo.

makedonija skopje protest sprememba imena
Novice Makedonci o novem imenu države na posvetovalnem referendumu

 

 

 

Ne spreglejte