Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
8. 9. 2018,
15.21

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,61

3

Natisni članek

Makedonija Nemčija referendum Angela Merkel

Sobota, 8. 9. 2018, 15.21

5 let, 7 mesecev

Merklova Makedonce pozvala k udeležbi na referendumu o imenu Makedonije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,61

3

Angela Merkel | Foto Reuters

Foto: Reuters

Nemška kanclerka Angela Merkel je med današnjim obiskom v Skopju Makedonce pozvala k udeležbi na referendumu o imenu Makedonije, ki bo 30. septembra. Uspešen referendum bo Makedoniji odprl vrata v zvezo Nato in Evropsko unijo, je poudarila. Sama pričakuje pozitiven izid.

"30. septembra, na ta zgodovinski dan, ne ostanite doma. Zgrabite priložnost in jasno povejte, kakšno prihodnost želite," je povedala Merklova na skupni novinarski konferenci z makedonskim premirjem Zoranom Zaevom, kot poroča makedonska tiskovna agencija Mia.

"Ljudje bodo imeli priložnost, kot pred 27 leti, da bodo glasovali, ali želijo biti del družine EU in Nata, kar obenem zahteva sprejetje sporazuma z Grčijo," je poudarila.

Računalnik, nasvet
Novice Osem opozorilnih znakov, da je z računalnikom nekaj narobe

Merklova Makedonijo obiskala na dan neodvisnosti

Zaev se je Merklovi zahvalil, da je kot prva nemška kanclerka obiskala Makedonijo ravno na dan neodvisnosti. Ravno na današnji dan pred 27 so se namreč Makedonci na referendumu odločili za neodvisno Makedonijo.

Zahvalil se ji je še za podporo Nemčije na makedonski evroatlantski poti, pri čemer je Nemčija ena največjih podpornic. Poudaril je, da mora ob tem Skopje še narediti svojo "domačo nalogo", to je pospešiti implementacijo reform.

Janja Garnbret
Sportal "Niti 20 let nimam, pa že nekaj branim. Precej noro, ne?"

Nemška kanclerka je ob tem povedala, da se ne bo sestala s predsednikom Gjorgom Ivanovom, temveč z vodjo opozicije Hristijanom Mickoskim, ki mu bo prenesla enaka sporočila kot premierju. Mickoski in njegova stranka VMRO-DPMNE sicer nasprotujeta dogovoru z Grčijo, po katerem se bo Makedonija po novem imenovala republika Severna Makedonija.

Mickoski je po pogovoru z nemško kanclerko povedal, da jo je seznanil s stališčem VMRO-DPMNE oziroma razlogi, zakaj ne more sprejeti dogovora o imenu z Grčijo. Napovedal je, da bo stranka odločitev glede udeležbe na referendumu sprejela prihodnji teden, je poročala Mia.

Skopje sta v zadnjih treh dneh obiskala tudi generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg in avstrijski kancler Sebastian Kurz, ki sta prav tako pozvala k udeležbi na referendumu.

Makedonci bodo svoje mnenje izrazili 30. septembra

Grčija in Makedonija sta po desetletjih spora 17. junija podpisali sporazum o imenu. Posledično je Makedonija dočakala premike pri približevanju EU in Natu, ki ga je ovirala Grčija, ker ima na severu pokrajino z istim imenom. Makedonci bodo 30. septembra na referendumu lahko pokazali, ali sporazum podpirajo.

Turistična kmetija
Trendi Najboljše turistične kmetije v Sloveniji

V grškem Solunu se je medtem danes zbralo več tisoč ljudi, ki so protestirali proti dogovoru s Skopjem. Vzklikali so nacionalistična in skrajno desničarska gesla, med drugim "Makedonija je samo grška", poroča nemška tiskovna agencija dpa. K protestom so pozvali konservativci, nacionalisti in skrajni desničarji, a poročajo o veliko manjši udeležbi, kot je bila na podobnih protestih v zadnjih mesecih.

Okoli 200 zamaskiranih protestnikov se je ločilo od demonstracij. Metali so kamenje in druge predmete na policiste, ki so odgovorili s solzivcem in pendreki, da so jih razgnali, je poročala televizija. Proteste so pripravili ob robu udeležbe grškega premierja Aleksisa Ciprasa na tamkajšnjem sejmu, kjer naj bi predstavil finančno politiko vlade za prihodnja leta.

Ne spreglejte