SiolNET. Novice Svet
0,45

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Makedonski parlament podprl sporazum o spremembi imena države

0,45

termometer

Makedonija, Skopje
Foto: Reuters

Makedonski parlament je po večdnevni napeti razpravi v petek zvečer podprl predlog vlade, da začnejo postopek spremembe ustave za spremembo imena države v Severno Makedonijo v skladu s sporazumom z Grčijo. Za je glasovalo 80 poslancev, proti pa 39.

Podpora predlogu je bila v 120-članskem sobranju izglasovana ob pomoči poslancev koalicije okoli glavne opozicijske stranke VMRO-DPMNE, ki sporazumu z Grčijo in spremembi imena nasprotuje.

Od 48 opozicijskih poslancev jih je za vladni predlog glasovalo osem, kar je bilo ključno za to, da je vladna večina dosegla zahtevano dvetretjinsko podporo, poročajo tuje tiskovne agencije.

Prvi preizkus, ali ima vlada dvetretjinsko večino

Glasovanje je sicer eno od številnih, ki bodo sledila v okviru potrebnih sprememb ustave, in prvi preizkus, ali ima vladna koalicija potrebno dvetretjinsko večino v parlamentu za te spremembe, navaja portal Balkaninsight.

Makedonija zastava Novice Makedonska vlada v parlament vložila predlog za spremembo ustave

Celoten proces sprejemanja ustavnih dopolnil, potrebnih za spremembo imena države v skladu s sporazumom, naj bi trajal tri mesece.

Z dvetretjinsko podporo v parlamentu lahko zdaj vlada začne pripravljati dejanske osnutke dopolnil ustave, ki jih bo nato vložila v parlament.

Septembrski referendum ni bil uspešen

V skladu s sporazumom, ki so ga Skopje in Atene podpisali 17. junija letos, bi se Makedonija preimenovala v Severno Makedonijo. V zameno bi Grčija odpravila blokado pri njenem vključevanju v EU in Nato. A makedonski referendum konec septembra o tem vprašanju zaradi prenizke udeležbe ni bil uspešen, čeprav je sporazum podprla velika večina tistih, ki so prišli na volišča.

Makedonija, volitve, referendum Novice Referendum v Makedoniji: udeležba je bila prenizka

Glede na to, da je bil referendum posvetovalni, so v vladi rezultat interpretirali kot zeleno luč za spremembo ustave, v opoziciji pa kot jasen signal, da so državljani proti. Premier Zoran Zaev je nato že takoj zagrozil s predčasnimi volitvami, na katerih bi se mu obetala okrepitev moči v parlamentu.

Referendum v Makedoniji Novice Evropska prihodnost Makedonije se nekoliko odmika

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 6
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin