Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 12. 2023,
9.04

Osveženo pred

4 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,04

Natisni članek

Litva vojska Nemčija

Torek, 19. 12. 2023, 9.04

4 mesece, 1 teden

Nemška vojska bo do leta 2027 vzpostavila bojno brigado v Litvi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,04
Nemčija, vojska, vojaki | Nemški minister je poudaril, da je tovrstna vzpostavitev brigade nekaj novega za nemško vojsko. | Foto Reuters

Nemški minister je poudaril, da je tovrstna vzpostavitev brigade nekaj novega za nemško vojsko.

Foto: Reuters

Nemčija in Litva, ki sta partnerici v okviru zveze Nato, sta se dogovorili, da bo Nemčija v tej baltski državi vzpostavila novo bojno brigado s približno 4.800 pripadniki, ki bo v celoti operativna do leta 2027. Nemški obrambni minister Boris Pistorius je v ponedeljek podpis dogovora označil za zgodovinski trenutek. Zaradi pomanjkanja osebja v nemški vojski Pistorius (SPD) razmišlja tudi o uvedbi t. i. švedskega modela, po katerem bi v nemško vojsko vpoklicali del vojaških obveznikov.

Pistorius se je v ponedeljek z litovskim kolegom Arvydasom Anusauskasom dogovoril, da bodo v kraju Rudninkai blizu glavnega mesta Vilna in v kraju Rukla blizu Kaunasa zgradili vojašnice in stanovanjske objekte v skladu z nemškimi zahtevami, ki bodo nato služili nemškim vojakom.

Potrdila zavezo, da bosta državi vedno branili druga drugo

Nemški minister je poudaril, da je tovrstna vzpostavitev brigade nekaj novega za nemško vojsko. "Še nikoli doslej nista nemška vojska ali Nemčija imeli stalno nameščenih enot zunaj Nemčije," je dejal. Ob tem je pojasnil, da je šlo v preteklosti vedno za začasne, rotacijske napotitve.

V okviru dogovora sta potrdila zavezo, da bosta državi vedno branili druga drugo in vsak centimeter ozemlja zavezništva ter varovali svobodo in demokracijo v skladu s severnoatlantsko pogodbo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Nemčija je Litvi ponudila, da bo v državi na vzhodnem krilu zveze Nato namestila do pet tisoč pripadnikov, načeloma naj bi jih bilo 4.800. Ruska vojna v Ukrajini je namreč korenito spremenila varnostne razmere v regiji. Jedro nove brigade v Litvi bosta dva bataljona nemških vojakov, bodo pa pri projektu sodelovali tudi zavezniki, saj bodo tretji bataljon sestavljali vojaki iz drugih Natovih držav.

Nemška vlada razmišlja o uvedbi delne vojaške obveznosti

Kot smo že poročali, nemški obrambni minister Pistorius zaradi pomanjkanja osebja v nemški vojski razmišlja o uvedbi t. i. švedskega modela, po katerem bi v nemško vojsko vpoklicali del vojaških obveznikov.

V Nemčiji so obvezno služenje vojaškega roka odpravili leta 2011 po 55 letih. Kmalu po nastopu funkcije je Pistorius odpravo obveznega služenja označil za napako, ki je ni mogoče hitro popraviti.

Finska in Danska krepita vojaško sodelovanje z ZDA

Finska je v luči grožnje, ki ji jo dolgoročno predstavlja sosednja Rusija, v ponedeljek podpisala sporazum o okrepitvi vojaškega sodelovanja z ZDA, so sporočili iz Washingtona. Moskva je v odziv na pogovor poklicala finskega veleposlanika. Medtem je obrambni sporazum z Washingtonom danes dosegla tudi Danska, poročajo tuje tiskovne agencije.

Sporazum med Finsko in ZDA formalizira tesnejše vezi med državama na obrambnem področju po vstopu nordijske države v Nato. Med drugim naj bi ameriška vojska dobila dostop do 15 vojaških oporišč in vadišč na Finskem.

Dokument, ki ga mora sicer potrditi še parlament v Helsinkih, je finski obrambni minister Antti Hakkanen ob podpisu označil za močan znak zavezanosti ZDA obrambi Finske in celotne severne Evrope. "Ne pričakujemo, da bodo ZDA poskrbele za obrambo Finske," je ob tem poudaril, a dodal, da sporazum bistveno povečuje sposobnost "skupnega ukrepanja v vseh situacijah".

Pred tem je ruski predsednik Vladimir Putin v pogovoru za rusko državno televizijo, objavljenem v nedeljo, Zahod obtožil, da je Finsko "zvlekel" v Nato. Ob tem je napovedal ustanovitev novega, leningrajskega vojaškega okrožja v bližini Finske, s katero si Rusija deli 1.340 kilometrov dolgo mejo.

Finska zunanja ministrica Elina Valtonen je ob podpisu sporazuma Rusijo obtožila, da poskuša v mednarodni skupnosti sejati razdor in odvrniti pozornost od vojne v Ukrajini, pri čemer po njenih besedah kot orožje uporablja tudi migracije. Državni sekretar ZDA Antony Blinken pa je ocenil, da je finska zgodovina opomin na to, zakaj je pomembno podpirati Ukrajino. Pri tem je imel v mislih zimsko vojno med Finsko in Sovjetsko zvezo v letih 1939 in 1940.

V Moskvi so v odziv na podpis sporazuma danes na pogovor poklicali finskega veleposlanika, je sporočilo rusko zunanje ministrstvo. Predali so mu sporočilo, da ne bodo dovolili, da bi "krepitev vojaškega potenciala Nata na ruski meji ostala brez odgovora".

Podoben obrambni sporazum je medtem danes z ZDA dosegla tudi Danska. Ta med drugim omogoča namestitev ameriških vojakov in vojaške opreme na danskem ozemlju, je sporočila danska premierka Mette Frederiksen. Sporazum bosta strani uradno podpisali še ta teden, veljati pa bo začel čez eno leto, ko bodo v Koebenhavnu za ta namen sprejeli potrebno zakonodajo.

Podoben sporazum kot Finska in Danska je sicer z ZDA v začetku meseca podpisala Švedska, pred tem pa leta 2021 tudi Norveška.

Opel astra electric Frankfurt Ljubljana
Avtomoto Šok za Nemce: čez noč ostali brez subvencij, kakšni so razlogi?
nemška policija
Novice V Nemčiji brez vsake sledi izginila dveletna deklica
Reka splošna
Novice Reševalna akcija: iz ledene reke reševali pijano 14-letnico
nemška vojska
Novice Nemška vlada razmišlja o uvedbi delne vojaške obveznosti po švedskem modelu
Ne spreglejte