Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
16. 12. 2023,
17.18

Osveženo pred

4 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,61

Natisni članek

vojska Slovenija Boris Pistorius Nemčija

Sobota, 16. 12. 2023, 17.18

4 mesece, 2 tedna

Nemška vlada razmišlja o uvedbi delne vojaške obveznosti po švedskem modelu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,61
nemška vojska | Nemčija je vojaško obveznost odpravila leta 2011. Nemški obrambni minister Boris Pistorius je odločitev označil za napako. | Foto Reuters

Nemčija je vojaško obveznost odpravila leta 2011. Nemški obrambni minister Boris Pistorius je odločitev označil za napako.

Foto: Reuters

Zaradi pomanjkanja osebja v nemški vojski nemški obrambni minister Boris Pistorius (SPD) premišljuje o uvedbi tako imenovanega švedskega modela. Po tem modelu bi vpoklicali v nemško vojsko del vojaških obveznikov.

V Nemčiji so leta 2011 po 55 letih odpravili obvezno služenje vojaškega roka. Kmalu po nastopu funkcije je nemški obrambni minister Borisu Pistorius odpravo obveznega služenja označil za napako, ki je ni mogoče hitro popraviti.

Pistorius: Odprava obveznega služenja je bila napaka

Kancler Olaf Scholz (SPD) je februarja letos zavrnil razpravo o vrnitvi obveznega služenja vojaškega roka. Pistorius pravi: "Takrat (leta 2011, op. p.) so bili razlogi za prekinitev obveznega služenja vojaškega roka. Če pogledam nazaj, je bila to napaka." Ponovna uvedba obveznega služenja bi bila strukturno, ustavno in politično težka. Zato si Pistorius ogleduje druge modele, pišejo nemški mediji.

Nemški obrambni minister Boris Pistorius v pogovoru z nekim nemškim vojakom. | Foto: Guliverimage Nemški obrambni minister Boris Pistorius v pogovoru z nekim nemškim vojakom. Foto: Guliverimage

Eden od teh modelov je tako imenovani švedski model. Po tem modelu so vsi vojaško sposobni moški in ženske primerni za vpoklic, a jih na koncu izberejo le nekaj. V letih 2018 in 2019 so na primer na vojaško služenje vpoklicali po štiri tisoč fantov in deklet (85 odstotkov je bilo fantov).

Pistorius preučuje vse možnosti

"Ali bi bilo kaj takega možno tudi v Nemčiji, je del teh premislekov," je Pistorius povedal za Welt am Sonntag. Minister preučuje vse možnosti. "A vsak model, ne glede na to, kateri, potrebuje tudi politično večino," je dejal. Pri tem so že nastale težave, saj je proti temu modelu FDP.

Boris Pistorius o nujnosti vojaške okrepitve Evrope:

V Sloveniji za zdaj tega načrta še ni. Glede na to, da z Nemčijo na obrambno-vojaškem področju dobro sodelujemo, nas morda čaka razmislek tudi o tem. Naj spomnimo, da smo od Nemčije v tako imenovani krožni izmenjavi dobili 40 težkih vojaških tovornjakov, Slovenska vojska pa jih kupuje še dodatnih dobrih sto. Prav tako je v zadnji fazi nabava sodobnega nemškega sistema protizračne obrambe IRIS-T.
Helikopter
Novice Slovenija v nakup šestih novih helikopterjev
Pilatus
Novice Slovenski piloti v Grčiji vadijo bojne spopade #video
Protiletalski sistem iris-t
Novice Slovenija namerava kupiti nemške sisteme zračne obrambe
Marjan Šarec
Novice Šarec: Če bi Jezus njih videl, bi dvakrat premislil, ali je vredno iti na križ
Ne spreglejte