Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
9. 10. 2019,
13.28

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,43

14

Natisni članek

noad sinagoga Nemčija strelski napad

Sreda, 9. 10. 2019, 13.28

4 leta, 6 mesecev

Nemčija: v napadu na judovsko skupnost ubita najmanj dva človeka #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,43

14

V mestu Halle v nemški zvezni državi Saška-Anhalt se je danes popoldne zgodilo streljanje. V napadu na restavracijo s hitro prehrano je bil ubit en moški, v streljanju v bližini sinagoge pa ena ženska, še dve osebi sta bili huje ranjeni. Policija je napadalca že prijela. Po poročanju nemških medijev gre za 27-letnega neonacista Stephana Ballieta. Napad pa naj bi bil usmerjen na judovsko skupnost. 

Po zadnjih informacijah je policija v povezavi s streljanjem v Halleju prijela enega napadalca, neuradno naj bi šlo za 27-letnega Stephana Ballieta, ki naj bi bil po poročanju Tabloida Bild povezan s skrajno desničarskimi organizacijami. 

Storilec naj bi v napadu poskušal vdreti v tamkajšnjo sinagogo, v kateri je bilo v tem času od 70 do 80 ljudi, vendar naj bi varnostniki ob vhodu to preprečili. Napad se je zgodil v času, ko Judje praznujejo svoj najpomembnejši verski praznik jom kipur. 

Bild poroča, da je napadalec streljal z brzostrelko, poleg tega pa je na judovsko pokopališče odvrgel ročno bombo. Po navedbah očividcev naj bi napadalec nosil vojaška oblačila, pri sebi pa naj bi imel več kosov orožja. Po besedah ene od prič naj bi streljal tudi na turško restavracijo s hitro prehrano, na lokal pa naj bi prav tako odvrgel ročno bombo.

Fotogalerija
1 / 3

Kot je sporočila policija, je bil v omenjeni restavraciji ubit en moški, v bližini sinagoge pa ena ženska. Pozneje so tamkajšnje oblasti sporočile, da sta bili v napadu hudo ranjeni še dve osebi. Moškega in žensko s strelnimi ranami so prepeljali v bližnjo bolnišnico, tam so ju že operirali.

Napadalec so s kraja dogodka pobegnil v enem od vozil, domnevno v smeri proti Leipzigu. Policisti pa so storilca, po poročanju Spiegla, nato prijeli na bližnjem gradbišču in ga tudi aretirali. 

Poleg dogodka v Halleju naj bi se streljanje zgodilo tudi v 15 kilometrov oddaljenem Landsbergu. Tudi tam so oblasti prebivalce pozvale, naj se ne zadržujejo na prostem. Okoliščine tega napada še niso znane.

Ne spreglejte