Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
23. 2. 2018,
18.04

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,85

1

Natisni članek

knjiga Ogenj in bes Donald Trump

Petek, 23. 2. 2018, 18.04

6 let, 2 meseca

ODLOMKI IZ KNJIGE OGENJ IN BES

"Ne samo Trumpov vzpon, tudi padec Foxa je lahko tvoja priložnost"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,85

1

Donald Trump | Foto Reuters

Foto: Reuters

Breitbart ni le nagovoril veliko mlajšega občinstva kot Fox, velik del svojih najzvestejših bralcev je znal spremeniti v velikansko vojsko digitalnih aktivistov.

V prihodnjih tednih bomo na Siol.net objavljali odlomke iz knjige Ogenj in bes, ki razkriva zakulisno dogajanje v Beli hiši in družini Donalda Trumpa. Knjiga je razburkala ameriško in svetovno javnost, ameriški predsednik je izdajo knjige poskušal preprečiti, a mu ni uspelo.

19. aprila je družina Murdoch zaradi obtožb o spolnem nadlegovanju odpustila Billa O'Reillyja, voditelja na Fox Newsu in največjo zvezdo kabelskih informativnih programov. To je bilo nadaljevanje čiščenja, ki se je začelo pred devetimi meseci z odpovedjo šefu Rogerju Ailesu.

Televizija Fox je dosegla vrhunec svojega vpliva z izvolitvijo Donalda Trumpa, toda zdi se, da je prihodnost mreže negotova zaradi nenavadnega razdora v družini Murdoch med konservativnim očetom in liberalnima sinovoma.

To ni bila samo spletka ambicioznega človeka

Nekaj ur po objavi novice o O'Reillyju je Ailes iz svojega doma na obali v Palm Beachu – po sporazumu s Foxom je imel ob odhodu za 18 mesecev prepoved sodelovanja pri kakršnemkoli konkurenčnem projektu – v Belo hišo poslal odposlanca z vprašanjem za Steva Bannona: "O'Reilly in Hannity sta zraven, kaj pa ti?" Ailes je skrivaj pripravljal vrnitev na medijsko sceno v okviru nove konservativne televizijske mreže. Bannona, ki je bil trenutno v notranjem izgnanstvu v Beli hiši – bil je "naslednji Ailes" –, so bila sama ušesa.

To ni bila samo spletka ambicioznega človeka, ki je iskal novo poslovno možnost in priložnost za maščevanje; ideja nove televizijske mreže je zrasla v prepričanju, da je fenomen Trump bolj kot karkoli drugega rezultat dela konservativnih medijev. Dvajset let je Fox širil svoje populistično sporočilo: liberalci so nam ukradli in uničili državo.

Steve Bannon, Donald Trump | Foto: Reuters Foto: Reuters

Desničarski mediji so se zagrizeno povezali okrog Trumpa

Potem, ravno v trenutku, ko so liberalci – vključno s sinovoma Ruperta Murdocha, ki vedno bolj prevzemata nadzor nad očetovo družbo – začeli verjeti, da Foxova gledalska baza postaja vedno starejša zaradi nasprotovanja televizije gejevskim porokam, splavu, priseljencem in podobnih stališč, ki se zdijo mladim republikancem zastarela, se je pojavil Breitbart News.

Breitbart ni le nagovoril veliko mlajšega občinstva kot Fox, velik del svojih najzvestejših bralcev je znal spremeniti v velikansko vojsko digitalnih aktivistov (ali preprosto trolov, ki se cele dneve oglašajo na družabnih omrežjih in širijo skrajna konservativna stališča).

Tako kot so se desničarski mediji zagrizeno povezali okrog Trumpa – in mu odpuščajo vse, kar morda nasprotuje tradicionalnemu konservativnemu etosu –, mu liberalni mediji zagrizeno nasprotujejo. Tako kot je država razklana v politiki, je tudi v medijih. Mediji so inkarnacija politike.

Priložnost je očitna

Odrinjeni Ailes je bil željan vrnitve v igro, v medije, ki so njegovo naravno okolje. Trumpova izvolitev mu je govorila troje. Prvič, pokazala je moč bistveno manjše, toda veliko bolj predane volilne baze – enako kot pri televiziji, kjer je manjše, toda zvestejše občinstvo vredno veliko več od velikega, toda nestanovitnega; drugič, to pomeni, da se bo tudi na drugi strani pojavil enako majhen in enako zavzet krog nasprotnikov; in tretjič, to pomeni, da bo tekla kri.

Če je z Bannonom, kot se je zdelo, v Beli hiši konec, potem je nova televizija tudi njegova priložnost. Težava z njegovim internetnim Breitbartom, ki na leto prinaša 1,5 milijona dolarjev prometa, je v tem, da ga ni mogoče spraviti na bistveno višjo raven, toda če bi se pridružila O'Reilly in Hannity, bi lahko nastala bogata televizija, ki bi že zelo kmalu lahko rasla na valu nove, s Trumpom prebujene desničarski strasti in prevlade.

Ailesovo sporočilo staremu učencu je bilo: ne samo Trumpov vzpon, tudi padec Foxa je lahko tvoja priložnost.

Bannon je Ailesu v odgovor poslal sporočilo, da trenutno sicer še poskuša obstati v Beli hiši. Toda strinja se, priložnost je očitna.


Preberite še preostale odlomke:
1. Melania Donaldu: Tega ne bom prenesla
2. "Vsem na očeh se je prepiral z Melanio, ki je bila na robu joka"
3. Trumpa so svarili: To so sile, s katerimi se ne gre igrati
4. Trump v čudaškem govoru: Verjemite mi, pameten človek sem
5. Trump: Vidva bi se morala že končno poročiti
6. Po Kennedyju prvič, da ima predsedniški par ločeni spalnici
7. Trump ves čas tarna, ves čas se smili sam sebi
8. Trump: Zakaj bi bila komunikacija z Rusi nekaj slabega?
9. "Ta človek je idiot, obdan s klovni"
10. Ponosen je, da v šoli ni hodil na predavanja


 

Naslednji odlomek bomo objavili v petek.

Knjiga Michaela Wolfa Ogenj in bes bo v slovenskem prevodu izšla predvidoma konec februarja pri založbi Ciceron. V prednaročilu stane 25 evrov (15-odstotni popust). Naročite jo lahko na e-naslovu zalozba@ciceron.si, na spletni strani založbe ali po telefonu 031 343 837.
Ne spreglejte