Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
18. 5. 2024,
7.50

Osveženo pred

3 tedne, 3 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Natisni članek

Nancy Pelosi kladivo obsojenec napad ZDA

Sobota, 18. 5. 2024, 7.50

3 tedne, 3 dni

Napadalca moža Nancy Pelosi obsodili na 30 let zapora

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38
David DePape, napadalec | DePape je imel v načrtu napad na Pelosijevo, a je naletel na njenega moža in ga hudo pretepel.  | Foto Reuters

DePape je imel v načrtu napad na Pelosijevo, a je naletel na njenega moža in ga hudo pretepel.

Foto: Reuters

Moški, ki je leta 2022 s kladivom napadel ostarelega moža nekdanje predsednice predstavniškega doma ZDA Nancy Pelosi, so v petek obsodili na 30 let zapora, poročajo ameriški mediji.

David DePape je bil lani obsojen, ker je vdrl v dom zakoncev v San Franciscu in s kladivom udaril Paula Pelosija. V času napada oktobra 2022, le nekaj dni pred kongresnimi volitvami v ZDA, je bila demokratka Pelosi druga v vrsti za predsedniški položaj in redna tarča skrajno desničarskih teorij zarote.

Novice V San Franciscu objavili posnetek napada na moža Nancy Pelosi

DePape – nekdanji kanadski nudistični aktivist, ki se je preživljal z občasnim tesarskim delom – je sprva načrtoval napad na Nancy Pelosi in ji nameraval poškodovati kolena, če ne bo priznala laži. Ob prihodu na njen dom je oborožen z vrvjo, rokavicami in lepilnim trakom naletel na njenega takrat 82-letnega moža. Med pogovorom z napadalcem je Paulu Pelosiju uspelo poklicati na pomoč policiste.

Ti so videli, kako je DePape s kladivom udaril Pelosija po glavi, preden so napadalca aretirali. Pelosi je z razbito lobanjo v bolnišnici prebil skoraj teden dni.

Tožilstvo je od zveznega sodišča v San Franciscu zahtevalo, naj DePapeja obsodi na 40 let zapora. Tudi Nancy Pelosi je sodišče zaprosila, naj izreče dolgo zaporno kazen za napad, ki je imel uničujoč učinek na tri generacije njene družine.

"Še zdaj, osemnajst mesecev po vdoru v dom in napadu, se ni mogoče izogniti znakom krvi in vloma. Naš dom ostaja srce parajoče prizorišče zločina," je zapisala po navedbah časnika San Francisco Chronicle.

DePapejevi odvetniki so na sodnem procesu trdili, da je želel DePape politike z levega pola napasti zaradi izpostavljenosti teorijam zarote na spletu.

DePape je v objavah na družbenih omrežjih delil desničarske teorije zarote QAnona in lažne trditve, da so bile volitve v ZDA leta 2020 ponarejene. Med osebnostmi, ki jih je želel napasti, so bili kalifornijski guverner Gavin Newsom, sin predsednika Joeja Bidna Hunter in igralec Tom Hanks.
Paul Pelosi
Novice Osumljenec za napad na moža Pelosijeve obtožen poskusa umora in ugrabitve
Nancy Pelosi
Novice Moža Pelosijeve napadel privrženec teorij zarote
Nancy Pelosi
Novice Vlomilec hudo pretepel moža Nancy Pelosi
 
Ne spreglejte