Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 11. 2022,
8.45

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,11

16

Natisni članek

Elon Musk Donald Trump ZDA ugrabitev Nancy Pelosi Paul Pelosi

Torek, 1. 11. 2022, 8.45

1 leto, 5 mesecev

Osumljenec za napad na moža Pelosijeve obtožen poskusa umora in ugrabitve

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,11

16

Paul Pelosi | Foto Reuters

Foto: Reuters

Državno tožilstvo v San Franciscu je moškega, ki je osumljen nasilnega, politično motiviranega napada na moža predsednice predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi, obtožilo poskusa umora in ugrabitve. Preiskovalci so do zdaj ugotovili, da se je naravnost utapljal v različnih teorijah zarote, na čelu s tisto o prevarantskih predsedniških volitvah 2020, ki jo širi Donald Trump.

42-letni David DePape, ki je v petek napadel 82-letnega moža Pelosijeve, je po aretaciji policiji povedal, da je želel predsednici predstavniškega doma ameriškega kongresa zlomiti kolena v opozorilo drugim politikom, da imajo njihova dejanja posledice.

DePapa, ki je zagovornik desničarskih teorij zarote, sta v ponedeljek doleteli zvezna in državna obtožnica, med drugim zaradi poskusa ugrabitve državnega uradnika, vplivanja na, oviranja ali maščevanja zveznemu uradniku z grožnjo ali napadom na člana družine, poskusa umora, vloma ter zlorabe starejšega občana. Grozi mu dolgoletna zaporna kazen.

Nancy Pelosi
Novice Vlomilec hudo pretepel moža Nancy Pelosi

DePape je vdrl v stanovanjsko hišo Pelosijevih v San Franciscu, medtem ko je bila Nancy Pelosi v Washingtonu. Ko ga je Paul Pelosi seznanil s tem, je DePape odgovoril, da bo pač počakal. Pelosiju je potem uspelo poklicati policijo, ki je prišla, ko sta se z napadalcem ruvala za kladivo. DePape je bil uspešnejši in Pelosija udaril s kladivom po glavi in telesu.

Pelosi okreva po operaciji lobanje

DePape je v stanovanje prišel opremljen s plastičnimi lisicami, lepilnim trakom ter drugimi potrebščinami za ugrabitev in mučenje. DePape je zadnji dve leti živel v neki garaži v Kaliforniji, zdaj pa bo gost državnih in zveznih zaporov.

Potem ko je Pelosi poklical policijo, je DePape po lastnih navedbah ostal na kraju zločina, ker se je boril proti tiraniji tako kot predniki proti britanskemu imperiju. Preiskovalci so do zdaj ugotovili, da se je naravnost utapljal v različnih teorijah zarote, na čelu s tisto o prevarantskih predsedniških volitvah 2020, ki jo širi Donald Trump.

Nancy Pelosi
Novice Moža Pelosijeve napadel privrženec teorij zarote

Ta se je na napad odzval šele v ponedeljek v pogovoru za desničarsko latinskoameriško radijsko postajo Americano Media, v katerem je povedal, da je bil napad na Pelosija grozna stvar, takoj nato pa začel spet širiti teorije zarote o groznem obnašanju levičarjev do policistov ter Chicagu in San Franciscu, ki sta menda hujša od Afganistana. Njegov sin Donald mlajši pa se je iz napada norčeval.

Musk izbrisal retvit

Novopečeni lastnik Twitterja Elon Musk je v zvezi z napadom retvital zarotniške desničarske objave, da si je Paul sam kriv za napad, retvit pa je nato izbrisal. Tožilka San Francisca Brooke Jenkins je ostro napadla tiste, ki zavračajo resnost napada in grožnje Nancy Pelosi.

Nekateri republikanci imajo vsaj na skrivaj slabo vest, ker že desetletja demonizirajo Pelosijevo kot največjega liberalnega hudiča v kongresu. "Če prepričuješ ljudi, da politiki prirejajo volitve, pijejo kri dojenčkom in podobno, potem pride do nasilja," je dejal republikanski kongresnik Adam Kinzinger, eden od redkih, ki si upa reči kaj čez Trumpa.

Predsednica nacionalnega odbora republikanske stranke Ronna McDaniel je povsem zavrnila demokratske obtožbe, da so desetletja demoniziranja pripeljala do napada, kongresnik Tom Emmer iz Minnesote, ki je prejšnji teden objavil tvit s svojo fotografijo s pištolo in oznako streljajmo na/odpustimo Pelosijevo, pa meni, da s tem ni nič narobe.

Ne spreglejte