Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
23. 6. 2023,
6.29

Osveženo pred

10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3,96
protizračna obramba okupacija vojna Rusija Ukrajina

Natisni članek

Petek, 23. 6. 2023, 6.29

10 mesecev

485. DAN VOJNE V UKRAJINI

Prigožin obtožil rusko vojsko za napad na skupino Wagner

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3,96
Jevgenij Prigožin |  Po prepričanju vodje ruske najemniške skupine Wagner Jevgenija Prigožina je bila vojna v Ukrajini namreč potrebna za samopromocijo določenih posameznikov. | Foto Guliverimage

Po prepričanju vodje ruske najemniške skupine Wagner Jevgenija Prigožina je bila vojna v Ukrajini namreč potrebna za samopromocijo določenih posameznikov.

Foto: Guliverimage

Vodja ruske najemniške skupine Wagner Jevgenij Prigožin je danes obtožil poveljstvo ruske vojske, da je odredilo zračne napade na položaje skupine Wagner in ubilo "ogromno število" njihovih pripadnikov, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Rusko obrambno ministrstvo je zanikalo njegove trditve in jih označilo za provokacijo.

Pomembnejši poudarki dneva:

21.47 Prigožin obtožil rusko vojsko za napad na skupino Wagner
19.40 Most Čongar na polotok Krim po ukrajinskem napadu neuporaben
17.51 Ukrajinske sile z domnevnimi novimi uspehi na jugu države
15.19 Rusija po novih sankcijah EU prepovedala vstop več evropskim predstavnikom
14.42 Kijev po opozorilu na nevarnost jedrskega napada miri Ukrajince
14.02 Prigožin: Ruske sile se na jugu Ukrajine umikajo
13.17 London: Rusija na Krimu očitno uri bojne delfine
11.21 Izrael pojasnil, zakaj Ukrajini ne daje orožja
10.30 Putinov propagandist: Nimamo več drugih možnosti. Moramo jih izbrisati z obličja Zemlje.
10.07 Ukrajina prestregla nov ruski raketni napad
6.43 Rusija: Naša protizračna obramba je sestrelila dron nad Kurskom

21.47 Prigožin obtožil rusko vojsko za napad na skupino Wagner

"Izvedli so raketne napade na naše položaje v zaledju ukrajinske fronte. Ubitih je bilo veliko naših borcev," je Prigožin dejal v ogorčenem tonskem sporočilu, ki ga je objavila njegova tiskovna služba. Obljubil je, da se bo odzval na te napade, ki jih je po njegovih besedah odredilo rusko obrambno ministrstvo.

"Ministrstvu za obrambo smo bili pripravljeni popustiti in predati svoje orožje. Danes, ko so videli, da se nismo zlomili, so izvedli raketne napade na naše tabore," je še dejal vodja skupine Wagner.

Rusko obrambno ministrstvo se je že odzvalo na njegove trditve in na omrežju Telegram objavilo izjavo, v kateri je zapisalo, da "vsa sporočila in videoposnetki, ki jih je objavil Prigožin in v katerih trdi, da je ruska vojska izvedla napad na skupino Wagner, ne ustrezajo resničnosti in so informacijska provokacija".

Prigožin je v sporočilu dodal še, da bo "ustavil" poveljstvo ruske vojske v Moskvi, in pozval Ruse, naj se ne zoperstavljajo njegovim silam. "Svet poveljnikov skupine Wagner je sprejel odločitev - zlo, ki ga prinaša rusko vojaško vodstvo, je treba ustaviti," je dejal.

Prigožin, ki je v zadnjem času v vse bolj odkritem konfliktu z ruskim obrambnim ministrom Sergejem Šojgujem in vojaškim poveljstvom v Moskvi, je danes izrazil tudi pomisleke o smiselnosti t. i. posebne vojaške operacije v Ukrajini in dejal, da je osnovana na lažeh. Po njegovem prepričanju je bila vojna potrebna za samopromocijo določenih posameznikov.

19.40 Most Čongar na polotok Krim po ukrajinskem napadu neuporaben

Potem ko je bil v ukrajinskem napadu v noči na četrtek poškodovan Most Čongar, eden od mostov, ki polotok Krim povezujejo z regijo Herson na jugu Ukrajine, so tamkajšnje proruske okupacijske oblasti danes sporočile, da je bil most precej močno poškodovan in da je trenutno "neuporaben", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Most Čongar, ki je najkrajša povezava med polotokom Krim in frontno črto na jugu Ukrajine, je "trenutno neprehoden". "Bolj je poškodovan, kot smo sprva mislili," je dejal proruski guverner regije Herson Vladimir Saldo. Dodal je, da popravila že potekajo, most pa bo približno 20 dni zaprt za promet.

Pred tem je Saldo v četrtek na Telegramu sporočil, da so v napadu na most verjetno uporabili britanske rakete storm shadow. Žrtev ni bilo.

Ukrajinske oblasti v Hersonu so v četrtek napad označile za "zelo pomemben", ukrajinska obveščevalna služba pa je sporočila, da jih bo še več.

Rusija polotok Krim na skrajnem jugu Ukrajine zaseda od leta 2014. Iz Krima v zadnjih mesecih pogosto poročajo o napadih, zlasti z brezpilotnimi letalniki, odgovornost zanje pa pripisujejo Kijevu.

17.51 Ukrajinske sile z domnevnimi novimi uspehi na jugu države

Ukrajinske sile naj bi danes v okviru protiofenzive na jugu Ukrajine dosegle manjše ozemeljske pridobitve. Tiskovni predstavnik vojske Andrij Kovalov je ob tem sporočil, da naj bi se ukrajinske sile v regiji Zaporožje kmalu okrepile. Medtem naj bi ukrajinska vojska odbila tudi dva ruska napada na vzhodu države, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po podatkih ukrajinskega obrambnega ministrstva so ukrajinske sile na vzhodu države zaustavile dva ruska napada. Namestnica ukrajinskega obrambnega ministra Hana Maljar je na Telegramu sporočila, da so ukrajinski branilci zaustavili rusko napredovanje pri Limanu v regiji Doneck in Kupjansku v regiji Harkov.

Ukrajinska protiofenziva na jugu države po njenih besedah poteka po načrtu, ukrajinske sile pa počasi napredujejo, čeprav jih upočasnjujejo minska polja. "Glede na poročila in položaje vse poteka po načrtu. Vsak dan napredujemo, postopoma in počasi, vendar vztrajno," je dejala Maljarjeva. Njenih navedb sicer ni bilo mogoče neodvisno preveriti.

Pred tem je vodja ruske najemniške skupine Wagner Jevgenij Prigožin danes dejal, da se ruske sile umikajo pred ukrajinsko vojsko v regijah Zaporožje in Herson. Ob tem se je spraševal, zakaj se je sploh začela t. i. posebna vojaška operacija, kot invazijo Ukrajine uradno imenuje Moskva. Po njegovem prepričanju je bila vojna v Ukrajini namreč potrebna za samopromocijo določenih posameznikov.

15.19 Rusija po novih sankcijah EU prepovedala vstop več evropskim predstavnikom

Rusija je danes sporočila, da je razširila seznam predstavnikov evropskih institucij in držav članic EU, ki jim je prepovedan vstop na rusko ozemlje. Po navedbah Moskve gre za povračilni ukrep zaradi novih sankcij EU proti Rusiji, ki jih je Unija sprejela zaradi ruske agresije proti Ukrajini.

"V odgovor na ta neprijazna dejanja je ruska stran bistveno razširila seznam predstavnikov evropskih institucij in držav članic EU, ki jim je prepovedan vstop na ozemlje naše države," je sporočilo zunanje ministrstvo v Moskvi.

Rusko ministrstvo pri tem ni navedlo števila sankcioniranih uradnikov, niti njihovih imen, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Potrjujemo, da bodo vsa neprijazna dejanja zahodnih držav še naprej deležna pravočasnega in ustreznega odziva," je dodalo rusko zunanje ministrstvo.

Evropska unija se je ta teden dogovorila o enajstem svežnju sankcij proti Rusiji, ki so ga države članice dokončno potrdile danes. Sveženj ukrepov je namenjen predvsem preprečevanju izogibanja dosedanjim ukrepom. Med drugim vključuje mehanizem, ki omogoča omejitev sodelovanja s tretjimi državami, prek katerih poteka izogibanje sankcijam.

EU je obenem dopolnila seznam posameznikov in pravnih oseb, za katere velja prepoved vstopa in zamrznitev premoženja v EU. Nanj je dodala 71 posameznikov in 33 podjetij. Med njimi je več vojaških poveljnikov, člani delovne skupine za vojaško mobilizacijo, pa tudi sodniki in novinarji oz. televizijski voditelji.

14.42 Kijev po opozorilu na nevarnost jedrskega napada miri Ukrajince

Oblasti v Kijevu so danes pozvale Ukrajince, naj ostanejo mirni in ne kopičijo jodovih tablet, potem ko je predsednik Volodimir Zelenski v četrtek opozoril, da Rusija v zasedeni jedrski elektrarni Zaporožje pripravlja "teroristični napad". Zatrdil je, da namerava v okolje izpustiti radioaktivno sevanje. Kremelj je to zanikal kot laž.

Čeprav je Kremelj trditve Zelenskega zavrnil in ob tem izpostavil, da ustrezno sodeluje z Mednarodno agencijo za jedrsko energijo (IAEA), se je od izjave Zelenskega v lekarnah v Ukrajini izredno povečalo povpraševanje po tabletah s kalijevim jodidom, ki se uporabljajo za zaščito v primeru jedrskih nesreč, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tablete se uporabljajo za zaščito ščitnice pred radioaktivnim jodom, ki lahko v primeru jedrske nesreče vstopi v človeško telo z vdihavanjem, hrano in vodo ter kasneje povzroči poškodbe na ščitnici in rak ščitnice.

Ukrajinsko ministrstvo za zdravje je danes Ukrajince pozvalo, naj se seznanijo z opozorilom predsednika in ga delijo, a naj ne delajo panike. Poudarilo je, da Zelenski ni povedal nič novega. "Rusija je teroristična država, od katere lahko pričakujete vse," so izpostavili.

V ločeni izjavi pa je ministrstvo opozorilo na škodljive posledice nepravilnega doziranja joda, ki je lahko celo smrtno nevarno.

Zaskrbljenost zaradi varnosti jedrske elektrarne Zaporožje obstaja od začetka ruske invazije na Ukrajino. Največja jedrska elektrarna v Evropi je kmalu po začetku invazije prešla pod nadzor ruske vojske, odtlej pa je bila večkrat prizorišče obstreljevanj, za katere se sprti strani medsebojno obtožujeta. Ukrajina in Rusija si prav tako izmenjujeta obtožbe glede uničenja jezu Kahovka, kar postavlja pod vprašaj sposobnost hlajenja zaporoških reaktorjev.

Varnostno tveganje za nuklearko predstavlja tudi ukrajinska protiofenziva, ki sodeč po poročilih z bojišč najintenzivneje poteka ravno v regiji Zaporožje.

Elektrarno je sicer nedavno znova obiskal generalni direktor IAEA Rafael Grossi, ki naj bi se danes v Kaliningradu srečal z vodjo ruske jedrske agencije.

14.02 Prigožin: Ruske sile se na jugu Ukrajine umikajo

Vodja ruske najemniške skupine Wagner Jevgenij Prigožin je danes dejal, da se ruske sile umikajo pred ukrajinskimi silami v regijah Zaporožje in Herson na jugu države. Ob tem je Prigožin, ki je v vse bolj odkritem konfliktu z ruskim obrambnim ministrstvom, izrazil tudi pomisleke o smiselnosti t. i. posebne vojaške operacije v Ukrajini.

Prigožinovi komentarji, ki jih je danes objavil na družbenih omrežjih, so v nasprotju z ocenami ruskega predsednika Vladimirja Putina o katastrofalnih izgubah ukrajinskih sil in premoru v bojevanju med trenutno ukrajinsko protiofenzivo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Prigožin je ruske vojaške in politične oblasti obtožil zavajanja glede stanja na bojiščih, rekoč da se "kopajo v krvi", pri čemer niso vpoklicali rezervnih enot.

Ob tem se je Prigožin spraševal, zakaj se je sploh začela t. i. posebna vojaška operacija, kot invazijo Ukrajine uradno naziva Moskva. Po njegovem prepričanju je bila vojna namreč potrebna za samopromocijo določenih posameznikov.

Odnosi med Wagnerjem in rednimi silami so se v preteklih mesecih zaostrili, potem ko je Prigožin ruske sile večkrat obtožil, da zapuščajo svoje položaje, in pojasnil, da vojaki bežijo zaradi neumnosti poveljnikov ruske vojske. Dodaten zaplet v odnosih predstavlja napoved obrambnega ministrstva, da bodo morale vse t. i. prostovoljske vojaške enote z ministrstvom skleniti pogodbe, kar je Prigožin že zavrnil.

Dolgo napovedana ukrajinska protiofenziva je sodeč po poročilih z bojišč najbolj skoncentrirana na območju zaporoške regije, pri čemer pa v Kijevu priznavajo, da njihove sile napredujejo počasneje, kot bi si želeli.

13.17 London: Rusija na Krimu očitno uri bojne delfine

"Slike kažejo skoraj podvojeno število plavajočih ograj za sesalce v pristanišču, znotraj katerih so zelo verjetno velike pliskavke," je sporočila britanska obveščevalna služba in dodala, da so delfini "verjetno namenjeni boju proti sovražnim potapljačem". Po oceni obveščevalcev v Londonu je Rusija namreč kite beluge in tjulnje za različne naloge že uporabljala v arktičnih vodah.

Najbolj slaven je primer beluge, ki se je aprila 2019 pojavila v morju pri norveškem mestu Hammerfest. Nosila je vprego, primerno za namestitev kamere, na njenih zaponkah pa je pisalo "Oprema Sankt Peterburg".

Pojavila so se ugibanja, da je kit namenjen za opazovalne naloge in nadzor. Norvežani so mu nadeli vzdevek Hvaldimir - 'hval' namreč v norveščini pomeni kit, 'dimir' pa namiguje na njegovo domnevno povezanost z Rusijo. Prejšnji mesec se je Hvaldimir pojavil pred švedsko obalo.

Rusko obrambno ministrstvo je leta 2016 v okviru poskusov za oživitev uporabe visoko inteligentnih kitov za vojaške naloge iz sovjetskih časov skušala kupiti pet delfinov, navaja AFP. Ameriška mornarica je medtem leta 2003 v okviru operacije Enduring Freedom za iskanje in označevanje predmetov pod vodo uporabila morske leve in delfine.

11.21 Izrael pojasnil, zakaj Ukrajini ne daje orožja

Izraelsko stališče je, da ne bo poslal orožja v Ukrajino, ker bi to orožje lahko končalo v rokah Irana in na izraelskih mejah.

"Prvič, imamo tesno vojaško mejo z Rusijo. Naši piloti letijo čisto blizu ruskih pilotov nad sirskim nebom. Mislim, da je pomembno, da ostanemo svobodni pri preprečevanju Irana, da se v vojaškem smislu prikaže na naših mejah."

"Drugič, prav tako smo zaskrbljeni, da bi lahko sistemi, ki bi jih dali Ukrajini, bili uporabljeni proti nam, saj bi lahko padli v iranske roke. In mimogrede, to ni teoretična možnost. To se je dejansko zgodilo z zahodnim protitankovskim orožjem, ki ga zdaj najdemo na naših mejah. Zato moramo biti pri tem zelo previdni," je dejal izraelski premier Benjamin Netanjahu.

10.30 Putinov propagandist: Nimamo več drugih možnosti. Moramo jih izbrisati z obličja Zemlje.

Vladimir Solovjov, zaveznik ruskega predsednika Vladimirja Putina in znani propagandist, je objavil odziv na dogodek, v katerem so ukrajinske rakete poškodovale most na Krimu. Ruska vojska je leta 2014 zavzela polotok Krim v Ukrajini, napadi na regijo pa se v zadnjih mesecih stopnjujejo. V četrtek so ruski uradniki sporočili, da so ukrajinske sile poškodovale most Čongar, ki povezuje dele regije Herson pod ruskim nadzorom s Krimom.

Ukrajinske oblasti niso neposredno prevzele odgovornosti za napad, je pa tiskovna predstavnica ukrajinske vojske Natalia Humeniuk na nacionalni televiziji spregovorila o težavah ruske logistike. Od začetka ruske invazije na Ukrajino februarja lani je Solovjov Rusijo večkrat pozval, naj v vojni uporabi taktične jedrske bombe, piše Newsweek.

Ob tej priložnosti je dejal, da je napad na Krim še en primer, zakaj bi morala Rusija uporabiti takšno orožje. Novinar BBC Francis Scarr je na Twitterju delil preveden posnetek Solovjovih komentarjev o napadu na most.

"Nimamo več (druge) možnosti. Moramo jih izbrisati z obličja Zemlje – njihove centre odločanja, ne ukrajinskega ljudstva. Toda nikomur v njihovem vodstvu se ne bi smelo dovoliti, da se počuti udobno. Bodite pozorni na to, kako so govorili, da je težko zadeti njihove mostove. Oni zadevajo naše, mi pa ne njihovih," je dejal propagandist.

Dodal je, da ne more "najti logične razlage", zakaj se ruske sile ne bi smele odzvati z močnejšim orožjem. "Ne razumem, zakaj ne uporabimo celotnega arzenala in vsega, kar imamo? Zakaj si vsakič izmislimo nekaj omejitev? Če nam naše taktično jedrsko orožje daje prednost, je morda že čas? Morda ga je treba samo uporabiti," je izjavil.

Ameriško zunanje ministrstvo je Solovjova še prej označilo za "morda najbolj energičnega propagandista Kremlja". V preteklih mesecih je Solovjov govoril o dejstvu, da bi morala Rusija izvesti jedrski napad na vsako državo, ki bi Putina poskušala pridržati zaradi naloga za aretacijo Mednarodnega kazenskega sodišča.

10.07 Ukrajina prestregla nov ruski raketni napad

Ukrajina je sestrelila vseh 13 manevrirnih raket, s katerimi je ruska vojska ponoči ciljala vojaško letališče v regiji Hmeljnicki na zahodu države, je danes sporočilo ukrajinsko letalstvo, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Zračna obramba pa je bila ponoči aktivna tudi nad rusko regijo Kursk, kjer naj bi sestrelila brezpilotni letalnik.

Po navedbah Ukrajine je rusko letalstvo raketni napad sprožilo iznad Kaspijskega jezera s pomočjo štirih bombnikov Tupoljev Tu-95.

O žrtvah napadov nobena od strani ne poroča.

Medtem ko je Ukrajina od začetka ruske invazije februarja lani redno tarča napadov z raketami in droni, so ti v zadnjem obdobju vse pogostejši tudi na ozemlju Rusije. Kijev sicer uradno nikoli ni prevzel odgovornosti za te napade.

 

6.43 Rusija: Naša protizračna obramba je sestrelila dron nad Kurskom

Protizračna obramba je pozno v četrtek nad ruskim mestom Kursk na jugu Rusije, blizu ukrajinske meje, sestrelila brezpilotno letalo, je dejal regionalni guverner Roman Starovoit. Prek Telegrama je izjavil, da so bili protiletalski sistemi aktivirani dvakrat.

Škode ali žrtev ni omenil, prebivalce pa je pozval, naj se izogibajo ruševinam. Čez ukrajinsko mejo v južni Rusiji je bila izvedena vrsta zračnih napadov. Zgodili so se tudi oboroženi vpadi skupin, ki pravijo, da nasprotujejo Kremlju. Ukrajina kot ponavadi noče komentirati takšnih napadov ali vdorov, poroča Reuters.

Volodimir Zelenski
Novice Zelenski priznal: Napredek proti ruski vojski je slabši, kot smo pričakovali
Eksplozija streliva na Krimu
Novice V eksploziji v ruski tovarni smodnika več mrtvih
Ruski helikopter Ka-52
Novice Je to rusko orožje največji strah in trepet Ukrajine?
Ukrajina
Novice Žarišče bojev v Ukrajini se seli na jug
Ruska vojska
Novice Britanski obveščevalci: Za Ruse so bile tu največje izgube
ruska vojska
Novice Združeni narodi rusko vojsko uvrstili na seznam sramote #video
Ne spreglejte