Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
20. 6. 2023,
6.18

Osveženo pred

10 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,95

Natisni članek

okupacija protiofenziva Nato Rusija vojna Ukrajina

Torek, 20. 6. 2023, 6.18

10 mesecev, 2 tedna

482. DAN VOJNE V UKRAJINI

V eksploziji v ruski tovarni smodnika več mrtvih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,95
Eksplozija streliva na Krimu | Fotografija je simbolična. | Foto Reuters

Fotografija je simbolična.

Foto: Reuters

V eksploziji v tovarni smodnika v Rusiji so danes umrli najmanj štirje ljudje, več pa je bilo ranjenih. Nesreča se je zgodila ob montaži rezervoarja za toplo vodo, so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočili iz tovarne v mestu Kotovsk. "Bilo je 12 žrtev, od tega so štiri umrle," so po poročanju ruske tiskovne agencije Interfax sporočili iz tovarne.

Pomembnejši dogodki dneva

20.06 
V boju z rusko vojsko umrl ukrajinski prvak v kikboksu
18.57 V eksploziji v ruski tovarni smodnika več mrtvih
15.52 Scholz pozval Kitajsko k vplivu na Rusijo za končanje vojne v Ukrajini
15.05 Moskva svari Kijev pred uporabo zahodnih raket za napad na Krim
14.57 Kitajski uvoz ruske nafte najvišji od začetka vojne v Ukrajini
14.02 Trump trdi, da je napad na Ukrajino prestavil za nekaj let: "Putinu sem rekel ..."
13.56 Rusko sodišče je oglobilo Telegram in Viber
12.23 Zelenski: Ukrajina v protiofenzivi ni izgubila ozemlja
11.03 Vrhovni vojaški poveljnik Ukrajine ima na uniformi našitek Baby Yode
10.53 Britanski obveščevalci: Prigožin se verjetno znova namerno upira ruskim vojaškim oblastem
10.44 Biden opozarja: Putinova grožnja z uporabo taktičnega jedrskega orožja je realna
7.00 Novi zračni napadi na Kijev in druge dele Ukrajine
6.44 Kijev se pogaja z orožarji z Zahoda glede proizvodnje v Ukrajini

20.06 V boju z rusko vojsko umrl ukrajinski prvak v kikboksu

V boju z rusko vojsko v bližini elektrarne Zaporožje je pred dnevi umrl ukrajinski prvak v kikboksu Maxim Bordus, poroča The Guardian, ki povzema belorusko Nexto.

Bordus je bil ubit 11. junija v "srditih bojih z ruskimi napadalci", je zapisano na ukrajinski spletni strani Sport Angels, na kateri zbirajo podatke o ukrajinskih športnikih, umrlih v vojni. "Vsak dan je z orožjem v rokah pomagal pri zmagi Ukrajine, sam pa tega ne bo dočakal," so zapisali pod njegovo fotografijo, na kateri pozira z medaljami. 

Tudi ukrajinskega predsednika Zelenskega so pozvali, naj Bordusu podeli naziv heroja Ukrajine. 

18.57 V eksploziji v ruski tovarni smodnika več mrtvih

V eksploziji v tovarni smodnika v Rusiji so danes umrli najmanj štirje ljudje, več pa je bilo ranjenih. Nesreča se je zgodila ob montaži rezervoarja za toplo vodo, so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočili iz tovarne v mestu Kotovsk. "Bilo je 12 žrtev, od tega so štiri umrle," so po poročanju ruske tiskovne agencije Interfax sporočili iz tovarne.

Medtem že preiskujejo natančne razloge za eksplozijo. Pravijo, da je imel "človeški dejavnik" pri nesreči pomembno vlogo. Ruski preiskovalni odbor, ki preiskuje večja kazniva dejanja, je sporočil, da je začel preiskavo o kršitvi varnostnih predpisov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Rusiji, ki že približno 16 mesecev vodi obsežno vojno proti Ukrajini, so požari in eksplozije v vojaških in infrastrukturnih objektih vse pogostejši. Veliko jih je bilo posledica napadov, za nekatere pa so odgovornost prevzele ruske skupine, še piše dpa.

15.52 Scholz pozval Kitajsko k vplivu na Rusijo za končanje vojne v Ukrajini

Nemški kancler Olaf Scholz je na srečanju s kitajskim premierjem Li Qiangom pozval Kitajsko, naj uporabi svoj vpliv na Rusijo in poskuša doseči konec vojne v Ukrajini. Na novinarski konferenci po nemško-kitajskih vladnih posvetovanjih v Berlinu je Scholz povedal še, da Nemčija ne namerava pretrgati gospodarskih vezi s Kitajsko.

Kot stalna članica Varnostnega sveta ZN ima Kitajska "zelo posebno nalogo", je dejal nemški kancler. Poudaril je, da je pomembno tudi, da se Peking drži dosedanjih dogovorov in Rusiji ne dobavlja orožja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Ne sme biti nobene grožnje z jedrskim orožjem in vsekakor nobene uporabe jedrskega orožja. To ostaja nespremenjeno, hvaležen sem za to skupno in jasno izraženo stališče," je dejal Scholz, ki je ob tem opozoril tudi na pravico Ukrajine do ozemeljske celovitosti in suverenosti. "Miroljubno sobivanje po vsem svetu temelji na mednarodnem redu, ki temelji na pravilih, ne na načelu prevlade najmočnejšega. Nobena država ne bi smela poskušati s silo spreminjati meja," je dodal.

Scholz je na današnji novinarski konferenci po pogovorih s kitajskim premierjem dejal tudi, da je nemška vlada zavezana nadaljnjemu razvoju gospodarskega sodelovanja s Kitajsko, čeprav so se odnosi med državama v zadnjih letih poslabšali. 

Nemška vlada je preteklo sredo objavila svojo prvo strategijo o nacionalni varnosti, v kateri je Peking označila za "partnerja, tekmeca in sistemskega tekmeca" ter ga obtožila, da v prizadevanjih za preoblikovanje svetovnega reda vedno znova deluje proti nemškim interesom. Od zadnjih neposrednih kitajsko-nemških pogovorov leta 2018 je Berlin postajal vse bolj zaskrbljen zaradi omejevanja državljanskih svoboščin na Kitajskem, ravnanja z etničnimi manjšinami in zaradi kitajskih ambicij v indijsko-tihomorski regiji.

Li Qiang, ki je Berlin obiskal v okviru svojega prvega potovanja v tujino, odkar je bil marca imenovan za predsednika kitajske vlade, je medtem poudaril, da si Peking želi izboljšanja odnosov z Evropo in članicami EU, poroča francoska tiskovna agencija AFP. "Kitajska in Nemčija morata kot vplivni in veliki državi še tesneje sodelovati za svetovni mir in razvoj," je dejal Li, čigar država ostaja največja trgovinska partnerica Nemčije. Tako Li kot Scholz sta ob tem danes poudarila tudi pomen sodelovanja na področju zelene energije in boja proti podnebnim spremembam.

15.05 Moskva svari Kijev pred uporabo zahodnih raket za napad na Krim

Oblasti v Moskvi trdijo, da ukrajinske sile načrtujejo zračne napade na cilje v Rusiji in na polotoku Krim, ki ga je Rusija zasedla leta 2014. Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je Kijev posvaril pred uporabo raket, ki jih je dobil od Zahoda, in mu zagrozil s "takojšnjimi povračilnimi ukrepi", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Vodstvo ukrajinskih oboroženih sil namerava z raketami himars in storm shadow napasti rusko ozemlje, vključno s Krimom," je Šojgu danes dejal na srečanju z ruskimi vojaškimi uradniki. Posvaril je pred hitrimi povračilnimi ukrepi, če bi Kijev zahodno orožje uporabil za napade na cilje na ozemlju Rusije ali na ozemljih ob Črnem morju, ki jih zaseda Rusija.

"Uporaba teh raket zunaj območja posebne vojaške operacije bi pomenila popolno vpletenost ZDA in Velike Britanije v konflikt in bi izzvala takojšnje napade na centre odločanja v Ukrajini," je opozoril Šojgu.

ZDA in Velika Britanija sta od začetka ruske invazije februarja lani med najbolj odločnimi podpornicami Ukrajine, predvsem v vojaškem smislu. Rusija medtem Zahod obtožuje neposrednega vpletanja v "posebno vojaško operacijo" v Ukrajini, kot so v Moskvi poimenovali invazijo na sosednjo državo.

14.57 Kitajski uvoz ruske nafte najvišji od začetka vojne v Ukrajini

Kitajski uvoz ruske nafte je maja znašal 9,71 milijona ton, kar je skoraj dvakrat več kot februarja 2022, je danes sporočil Peking. Rast uvoza odraža poglabljanje gospodarskih vezi med državama, pri čemer je blagovna menjava med državama maja narasla na ravni, kakršnih ni bilo od začetka vojne v Ukrajini, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Februarja lani je Kitajska uvozila za 5,4 milijona ton ruske nafte, marca lani pa 6,3 milijona ton. Blagovna menjava med državama je prejšnji mesec znašala 20,5 milijarde dolarjev, so pokazali danes objavljeni podatki Pekinga, pri čemer je kitajski uvoz iz Rusije znašal 11,3 milijarde dolarjev.

Kitajska je največja gospodarska partnerica Rusije, blagovna menjava med obema država je lani znašala rekordnih 190 milijard dolarjev. Ruski predsednik Vladimir Putin in kitajski predsednik Xi Jinping sta se marca na srečanju zavzela, da se bo blagovna menjava letos povečala na 200 milijard dolarjev.

Analitiki ocenjujejo, da ima Kitajska prednost v odnosih z Rusijo in da njen vpliv narašča, medtem ko se poglablja mednarodna izolacija Moskve zaradi njene invazije na Ukrajino, navaja AFP. Kitajska trdi, da je pri vprašanju vojne v Ukrajini nevtralna, vendar pa doslej ni hotela obsoditi Rusije za invazijo.

Kitajska je že februarja predstavila mirovni načrt za rešitev konflikta v Ukrajini, v katerem je v 12 točkah med drugim pozvala k čimprejšnjim neposrednim mirovnim pogovorom in posvarila pred uporabo jedrskega orožja. Načrt je sprožil kritičen odziv z Zahoda na čelu z ZDA, češ da so predlogi v njem predvsem v korist Rusije.

14.02 Trump trdi, da je napad na Ukrajino prestavil za nekaj let: "Putinu sem rekel ..."

Nekdanji ameriški predsednik in mogoči kandidat na novih volitvah prihodnje leto Donald Trump trdi, da Putin, če bi on ostal predsednik ZDA, ne bi napadel Ukrajine.

Trdi tudi, da je ruski napad odložil za več let, potem ko je ruskemu predsedniku rekel: "Ne počni tega." Trump je to povedal med intervjujem za desničarsko ameriško televizijsko mrežo Fox News.

"Imam zelo dober odnos s Putinom. Mislim, že dolgo nisem govoril z njim, vendar imam s Putinom zelo trden odnos," je v svojem slogu dejal Trump.

Pred tem je izjavil, da bo končal vojno v 24 urah. "Glejte, govoril sem z njim. Rekel sem mu, da bo, če bo to naredil, hudičevo plačal. To bo katastrofa. Ne delaj tega."

13.56 Rusko sodišče je oglobilo Telegram in Viber

Podjetji, ki stojita za aplikacijama za sporočanje Telegram in Viber, sta bili na moskovskem sodišču kaznovani, ker nista izbrisali vsebine, za katero Rusija meni, da je nezakonita, vključno z vsebino o vojni v Ukrajini, poročanje tiskovne agencije Interfax navaja Reuters.

Telegramu s sedežem v Dubaju so naložili plačilo štirih milijonov rubljev (47.525 dolarjev), je poročal Interfax, japonsko podjetje, ki stoji za Viberjem, pa so kaznovali z milijonom rubljev (11.880 dolarjev).

Telegram, ki sta ga leta 2013 ustanovila v Rusiji rojena brata Pavel in Nikolaj Durov, je izjemno priljubljen v Rusiji, kjer ga dnevno uporabljajo Kremelj in obrambno ministrstvo, pa tudi novinarji, opozicija, skupine za človekove pravice in milijoni navadnih ljudi. 

Tiskovna agencija TASS je sporočila, da je bil Telegram kaznovan, ker ni hotel odstraniti 32 kanalov, ki so objavili "lažne informacije" o tem, kar Rusija imenuje "posebna vojaška operacija" v Ukrajini.

12.23 Zelenski: Ukrajina v protiofenzivi ni izgubila ozemlja

Ukrajinska vojska v trenutni protiofenzivi proti ruskim silam še ni izgubila ozemlja, je zatrdil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Ukrajincem je v ponedeljek ponovno obljubil, da bo nad vsemi zasedenimi regijami na jugu in vzhodu Ukrajine sčasoma spet plapolala modro-rumena ukrajinska zastava.

"Na nekaterih območjih naši bojevniki napredujejo, na nekaterih pa branijo svoje položaje in se upirajo okupatorjevim okrepljenim napadom," je v ponedeljek v večernem videonagovoru dejal Zelenski. "Nimamo izgubljenih položajev. Imamo samo osvobojene," je dodal.

Pred skoraj dvema tednoma je ukrajinska vojska začela dolgo pričakovano protiofenzivo ter po lastnih podatkih od takrat ponovno osvobodila osem ukrajinskih vasi in približno 113 kvadratnih kilometrov ozemlja. Hkrati je Kijev priznal silovit odpor Rusov in spregovoril o težkih razmerah na fronti.

11.03 Vrhovni vojaški poveljnik Ukrajine ima na uniformi našitek Baby Yode

Ukrajinski vrhovni poveljnik Valerij Zalužni na svoji uniformi nosi znak Otroka iz serije Vojna zvezd The Mandalorian, kar je sprožilo komentarje na družbenih omrežjih. Med tistimi, ki so komentirali Baby Yodo na uniformi ukrajinskega vrhovnega poveljnika, je bila tudi poslanka ukrajinskega parlamenta Inna Sovsun.

10.53 Britanski obveščevalci: Prigožin se verjetno znova namerno upira ruskim vojaškim oblastem

Vodja ruske skupine plačancev Wagner Jevgenij Prigožin je vpleten v še en "nameren poskus spodkopavanja avtoritete uradnih vojaških oblasti" v Rusiji, piše britansko ministrstvo za obrambo v najnovejšem poročilu obveščevalne službe.

"Prigožin je v ponedeljek povedal, da pričakuje odgovor ruskega obrambnega ministrstva glede 'pogodbe', ki jo je sam sestavil in ministrstvu predložil tri dni pred tem," so sporočili z obrambnega ministrstva.

"To je sledilo ultimatu ministrstva za obrambo Wagnerju in drugim 'prostovoljskim formacijam', naj podpišejo pogodbe z ministrstvom za obrambo do 1. julija 2023. Čeprav vsebina Prigožinovega dokumenta ni bila javno objavljena, pa to dejanje povečuje tveganja in je zelo verjetno še en nameren poskus spodkopavanja avtoritete uradnih vojaških oblasti. Prigožinov ton v odnosu do ministrstva za obrambo je postal nedvoumno konflikten," menijo Britanci.

Dodajajo, da je to zagotovo do neke mere težava ruskega obrambnega ministrstva v trenutku, ko se upira ukrajinski protiofenzivi.

Prigožin se že mesece prepira z rusko vojsko in jo med drugim obtožuje, da njegovim silam ne zagotavlja dovolj streliva.

10.44 Biden opozarja: Putinova grožnja z uporabo taktičnega jedrskega orožja je realna

Ameriški predsednik Joe Biden pravi, da je grožnja ruskega predsednika Vladimirja Putina z uporabo taktičnega jedrskega orožja realna. V soboto je Biden Putinovo sporočilo, da je Rusija v Belorusiji namestila svoje prvo taktično jedrsko orožje, označil za "popolnoma neodgovorno".

"Ko sem bil tukaj pred približno dvema letoma in rekel, da sem zaskrbljen zaradi izsuševanja reke Kolorado, so me vsi gledali, kot da sem nor," je Biden v ponedeljek povedal skupini donatorjev v Kaliforniji, poroča Reuters. "Gledali so me tako kot takrat, ko sem rekel, da me skrbi Putinova uporaba taktičnega jedrskega orožja. Res je," je dejal Biden.

Prejšnji teden je beloruski predsednik Aleksander Lukašenko dejal, da je njegova država začela pridobivati ​​rusko taktično jedrsko orožje. Dodal je, da so nekateri kosi trikrat močnejši od atomskih bomb, ki so ju ZDA odvrgle na Hirošimo in Nagasaki leta 1945.

Pri tem se zdi, da se politični inštitut ISW ne strinja z Bidnovo oceno tveganj, ki jih predstavlja ruska namestitev taktičnega jedrskega orožja v Belorusiji. V svoji zadnji analizi so zapisali: "ISW že dolgo ocenjuje, da bo Rusija verjetno obdržala taktično jedrsko orožje v Belorusiji, da bi utrdila de facto nadzor nad Belorusijo, vendar trdi, da je zelo malo verjetno, da bo napotitev vplivala na bojišče v Ukrajini."

7.00 Novi zračni napadi na Kijev in druge dele Ukrajine

Ukrajinska prestolnica Kijev ter mesti Lvov in Zaporožje so bili ponoči znova tarče silovitih zračnih napadov ruske vojske, so sporočile vojaške oblasti, ki o morebitnih žrtvah niso poročale. Šlo naj bi za napade z droni.

"Nov silovit zračni napad na prestolnico," so oblasti v Kijevu sporočile prek Telegrama. Napade naj bi izvedli droni, ki so prišli iz različnih smeri. "Za zdaj ni informacij o žrtvah ali škodi," so dodali in pojasnili, da je opozorilo pred zračnimi napadi trajalo tri ure.

V Lvovu na zahodu države so droni po navedbah vodje regionalne uprave Maksima Kozickega napadli kritično infrastrukturo, dodatnih podrobnosti pa po poročanju francoske tiskovne agencije AFP ni navedel.

Ukrajinska vojska je kasneje sporočila, da je njihova zračna obramba nad Ukrajino ponoči sestrelila 28 od skupno 30 izstreljenih dronov.

Vojaška uprava v Zaporožju na jugu države je medtem javila, da sta bila mesto in njegova okolica tarča napadov na civilne objekte. Glede na prve informacije je ruska stran na mesto in njegovo predmestje izstrelila sedem raket tipa S-300.

Zjutraj so se razmere umirile in, kot je na Telegramu zapisal predstavnik mestnih oblasti Anatolij Kurtev, ni bilo ranjenih, prav tako ni bilo zadeto nobeno stanovanjsko poslopje.

6.44 Kijev se pogaja z orožarji z Zahoda glede proizvodnje v Ukrajini

Kot poroča Reuters, se Kijev pogovarja z zahodnimi proizvajalci orožja o povečanju proizvodnje, lahko tudi v Ukrajini, in bi lahko v prihodnjih mesecih podpisal pogodbe.

Od ruske invazije na Ukrajino lani si Kijev prizadeva zagotoviti orožje, od streliva do lansirnikov raket in izstrelkov.

Prejel je podporo držav, kot so ZDA, Nemčija in Velika Britanija, in Sergij Bojev, namestnik ukrajinskega ministra za strateško industrijo, je dejal, da se Kijev pogaja s proizvajalci iz Nemčije, Italije, Francije in vzhodne Evrope o njihovi proizvodnji orožja v Ukrajini.

"Z njimi smo v zelo podrobnih pogovorih. In prepričani smo, da bomo pogodbe podpisali v prihodnjih nekaj mesecih," je povedal Bojev za Reuters ob robu Pariškega letalskega sejma 2023.

Maja je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski dejal, da država sodeluje z britanskim obrambnim podjetjem BAE Systems pri vzpostavitvi ukrajinske baze, ki bi proizvajala in popravljala orožje, od tankov do topništva. Pogodba še ni podpisana.

Bojev se je v Parizu srečal s proizvajalci brezpilotnih letal, od velikih mednarodnih obrambnih podjetij do manjših dobaviteljev. S katerimi podjetji se je srečal, ni želel povedati.

"Govorimo o različnih stopnjah sodelovanja. Nekatera podjetja pravijo, da so pripravljena priti in investirati ter proizvajati brezpilotna letala," je dejal.

Pogajanja o proizvodnji brezpilotnih letal bi lahko trajala, vendar je Bojev dejal, da bi lahko bila proizvodnja v Ukrajini učinkovit način za izkoriščanje obstoječega strokovnega znanja o brezpilotnih letalih in ustvarjanje delovnih mest v zahodni in osrednji Ukrajini.

Visoki vir iz evropske obrambne industrije, ki ni želel biti imenovan, pa je dejal, da bi lahko evropska pravila in standardi glede testiranja brezpilotnih letal otežili podjetjem, da bi podprla proizvodnjo in testiranje brezpilotnih letal v Ukrajini.

Toda Bojev upa, da bo država lahko privabila tuje proizvajalce brezpilotnih letal, in obljubil znatno podporo ukrajinske vlade. 

Maria Zaharova, tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva
Novice Kremelj: V Ukrajini se ponavlja jugoslovanski scenarij. Jemljejo človeške organe.
Ukrajina
Novice Žarišče bojev v Ukrajini se seli na jug
Ruska vojska
Novice Britanski obveščevalci: Za Ruse so bile tu največje izgube
Tank T-54
Novice Eksplodiral ruski tank, poln razstreliva, namenjen Ukrajincem
Ruski helikopter Ka-52
Novice Je to rusko orožje največji strah in trepet Ukrajine?

 

Ne spreglejte