Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
13. 7. 2020,
9.17

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12

1

Natisni članek

volitve Andrzej Duda predsedniške volitve Poljska

Ponedeljek, 13. 7. 2020, 9.17

3 leta, 9 mesecev

Na volitvah na Poljskem zmagal dozdajšnji predsednik Duda

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12

1

Andrzej Duda | Na nedeljskih predsedniških volitvah na Poljskem je zmagal dozdajšnji poljski predsednik Andrzej Duda. | Foto Reuters

Na nedeljskih predsedniških volitvah na Poljskem je zmagal dozdajšnji poljski predsednik Andrzej Duda.

Foto: Reuters

Na nedeljskih predsedniških volitvah na Poljskem je z majhno prednostjo zmagal dozdajšnji predsednik Andrzej Duda. Kot je sporočila poljska državna volilna komisija, je Duda po končnih izidih prejel 51 odstotkov glasov. Župana Varšave Rafala Trzaskowskega je na drugi strani podprlo 49 odstotkov volivcev.

Andrzej Duda
Novice Poljski predsednik želi istospolnim parom preprečiti posvojitve

Volilna udeležba je bila 68,2-odstotna in najvišja v zadnjih 25 letih, je sporočila poljska državna volilna komisija. Andrzej Duda se je v nedeljo zvečer, ko so izidi vzporednih volitev nakazali njegovo zmago, že zahvalil vsem Poljakom za udeležbo v drugem krogu predsedniških volitev, znotraj tega pa še posebej tistim, ki so ga podprli. O visoki volilni udeležbi je dejal, da ta daje velik pečat poljski demokraciji. Obenem je zagotovil, da bo sodeloval z vlado pri vodenju Poljske iz krize, ki jo je povzročila epidemija covid-19, ter da bo predsedniška palača ostala odprta za ljudi različnih pogledov in prepričanj, piše STA.

Rafal Trzaskowski je Dudi danes čestital za zmago. "Naj bo ta mandat povsem drugačen," je predsedniški kandidat zapisal na Twitterju. Iz njegove stranke Državljanska platforma (PO) so sicer v nedeljo sporočili, da zbirajo informacije o domnevnih volilnih nepravilnostih. Poljski državljani v tujini naj po njihovih besedah ne bi pravočasno prejeli glasovnic, tako da niso mogli glasovati.

Prve čestitke je Duda prejel z Madžarske. Madžarski premier Viktor Orban je na družbenem omrežju Facebook objavil fotografijo s poljskim predsednikom in zapisal: "Bravo!". Dudi so med drugim že čestitali tudi srbski predsednik Aleksandar Vućić, predsednik Litve Gitanas Nauseda in češki predsednik Miloš Zeman.

Andrej Duda
Novice Na poljskih volitvah zmagal Duda, a bo potreben drugi krog

Med kampanijo se je razglašal za branik konzervativnih družinskih vrednot

Politologinja z varšavske univerze Anna Materska-Sosnowska je ocenila, da visoka mobilizacija mladih za kandidata opozicije kaže na novo opozicijsko silo, vendar pa po njenih besedah obstaja tudi tveganje, da bi lahko Poljska začela postajati podobna Madžarski. Dodala je, da bi lahko zaradi tesnega rezultata izide volitev izpodbijali na sodišču.

Tokratne volitve so bile nov obračun med kandidatom vladajoče stranke Zakon in pravičnost (PiS) ter opozicijske Državljanske platforme (PO). Spopad dveh največjih strank je stalnica poljske politike že od leta 2005. Poljaki so tako v nedeljo odločali med dvema vizijama za prihodnost Poljske – Dudo, ki se ima za branika konservativnih družinskih vrednot, ter zagovornikom liberalne politike Trzaskowskim.

Župana Varšave Rafala Trzaskowskega je podprlo 48,8 odstotka volivcev. | Foto: Reuters Župana Varšave Rafala Trzaskowskega je podprlo 48,8 odstotka volivcev. Foto: Reuters

Duda se je med kampanjo razglašal za branik konservativnih družinskih vrednot, liberalni slog življenja, vključno s pravicami skupnosti LGBT, je označeval za tujega v poljski kulturi. Glede zunanje politike Duda želi ohraniti tesen odnos z ZDA. Tik pred prvim krogom volitev je tako v Beli hiši obiskal ameriškega predsednika Donalda Trumpa.

Duda je bil zelo kritičen do Trzaskowskega in je opozarjal, da bi njegova zmaga pomenila blokado za državo, in to v času, ko Poljska potrebuje enotnost pri okrevanju po koronavirusni krizi. Trzaskowski je med kampanjo poudarjal, da Poljska potrebuje neodvisnega predsednika. Dudi se namreč vztrajno očita, da zgolj izpolnjuje navodila vladajoče stranke PiS in njenega predsednika Jaroslawa Kaczynskega, še navaja STA.

Ne spreglejte