SiolNET. Novice Svet
0,10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Na severu Kosova danes mirno, protesti se nadaljujejo #foto

0,10

termometer

Kosovo, KFOR | V Zvečanu pripadniki Kforja varujejo tudi pet vstopnih točk v mesto, da bi preprečili prehod pripadnikov kosovskih posebnih enot blizu protestnikov. | Foto: Reuters
V Zvečanu pripadniki Kforja varujejo tudi pet vstopnih točk v mesto, da bi preprečili prehod pripadnikov kosovskih posebnih enot blizu protestnikov. Foto: Reuters

Srbi na severu Kosova tudi danes nadaljujejo proteste pred občinskimi poslopji v Zvečanu, Leposaviću in Zubinem Potoku, poročajo srbski mediji. Protestniki že več kot teden dni nasprotujejo začetku dela novoizvoljenih županov, etničnih Albancev, v občinah z večinsko srbskim prebivalstvom.

V občinskih poslopjih so tudi danes pripadniki kosovske policije in posebnih enot, okoli zgradb pa so razporejeni pripadniki Natove misije na Kosovu Kfor, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Albin Kurti Novice Protesti na severu Kosova se nadaljujejo, Kurti nakazal možnost novih lokalnih volitev #video

Kosovo, KFOR | Foto: Reuters Foto: Reuters

Pripadnike Kforja in lokalne prebivalce ločujeta bodeča žica in kovinska ograja, na katero so Srbi postavili srbske zastave.

V Zvečanu pripadniki Kforja varujejo tudi pet vstopnih točk v mesto, da bi preprečili prehod pripadnikov kosovskih posebnih enot blizu protestnikov. To je bila ena od zahtev tamkajšnje najmočnejše stranke Srbske liste, da preprečijo morebitne incidente.

Razmere so se zaostrile prejšnji teden

Razmere na severu Kosova so se ponovno zaostrile prejšnji teden, ko so skušali novoizvoljeni župani štirih večinsko srbskih občin ob pomoči kosovske policije vstopiti v občinska poslopja. Ob tem so izbruhnili spopadi s kosovskimi Srbi, ki so zahtevali umik policije in županov, etničnih Albancev.

Kosovo Novice Protesti na Kosovu: skupina Srbov napadla dva Albanca

Srbi na severu Kosova se namreč niso udeležili aprilskih lokalnih volitev in nočejo sprejeti županov albanske narodnosti v občinah, kjer Srbi predstavljajo več kot 95 odstotkov prebivalstva.

Kosovo, KFOR | Foto: Reuters Foto: Reuters

Da bi se napetosti v državi umirile, so Evropska unija, Nemčija in Francija pozvale Prištino k takojšnji izvedbi novih lokalnih volitev na severu Kosova. Poleg tega so pozvali tudi k zagotovitvi sodelovanja Srbov na volitvah in začetku vzpostavljanja skupnosti srbskih občin v okviru dialoga pod okriljem EU.

Kosovo, KFOR | Foto: Reuters Foto: Reuters

Kosovo Novice Naša vojska na Kosovo trenutno ne napotuje dodatnih sil #video
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin