Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
2. 6. 2023,
10.11

Osveženo pred

10 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10

Natisni članek

lokalne volitve Albin Kurti Kosovo

Petek, 2. 6. 2023, 10.11

10 mesecev, 2 tedna

Protesti na severu Kosova se nadaljujejo, Kurti nakazal možnost novih lokalnih volitev #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10

Srbi na severu Kosova danes nadaljujejo proteste, s katerimi zahtevajo umik kosovske policije in novoizvoljenih županov, etničnih Albancev, v občinah z večinsko srbskim prebivalstvom. Razmere pred občinskimi poslopji v Zvečanu, Leposaviću in Zubinem Potoku so mirne, varuje pa jih manj pripadnikov Natove misije Kfor kot v preteklih dneh. Kosovski premier Albin Kurti pa je na današnji izredni seji parlamenta v Prištini srbsko vlado obtožil organiziranja izgredov na severu Kosova. 

Pred občinskimi stavbami je tokrat razporejenih nekoliko manj pripadnikov Kforja. Ti prav tako niso več opremljeni s ščiti, ki so bili v preteklih dneh del njihove redne opreme, poroča srbski spletni portal televizije N1.

V Zvečanu pripadniki Kforja niso razporejeni le okoli občinskega poslopja, ki je še vedno ograjeno z bodečo žico, temveč tudi v več drugih delih mesta, kar je pred dnevi od njih zahtevala stranka Srbska lista. Protestnikom v Zvečanu sta se tokrat pridružila člana Srbske liste ter nekdanja župana Zvečana in Severne Mitrovice Milan Radojević in Dragiša Milović.

Simbolična gesta: pred občino miza s seznamom zaposlenih

Zaposleni na občini Zvečan so tudi danes pred žico simbolično postavili mizo s seznamom zaposlenih. Ti so se nanj podpisali, kot da bi prišli v službo. Učitelji srednje šole, ki je sicer v istem poslopju kot občina, pa so ponovno zahtevali dostop do šole.

Za opoldne je napovedan protest v Gračanici na Kosovu, s katerim organizatorji želijo "poslati podporo Srbom, ki od petka protestirajo v Zvečanu, Zubinem Potoku in Leposaviću". Predstavnik policije Bratislav Trajković je pojasnil, da so organizatorji protest prijavili v skladu z veljavnimi pravili, na shodu pa bo prisotna tudi policija, navaja kosovski portal Kossev.

Kurti Beograd obtožil organiziranja izgredov na severu Kosova

Danes je sicer potekala izredna seja parlamenta. Kurti je doslej zavračal pozive iz tujine, naj županom omogoči delo v alternativnih poslopjih, pri čemer je za zaostrovanje napetosti obtoževal Beograd. To prepričanje je ponovil tudi danes pred poslanci kosovskega parlamenta, rekoč da je srbska vlada mobilizirala "zločinske skupine" za eskalacijo na severu Kosova, za kar naj bi imel tudi dokaze.

Nekdanji kosovski premier in sedanji vodja opozicijske stranke AAK Ramush Haradinaj je poslanske kolege pozval, naj skupaj odstavijo Kurtija, ker da so njegova ravnanja privedla do "vznemirjanja odnosov" med ZDA in Prištino, še navaja Kossev.

Kurti se je branil s trditvijo, da so slabe odločitve sprejeli srbski politiki, ki so se odločili za bojkot volitev, ne pa njegova vlada. "Na Kosovu se oblast lahko osvoji samo prek volitev, ne pa z granatami, naboji, šok bombami in napadi na Kfor, policijo in novinarje," je dejal Kurti.

Kot je dodal, to niso protesti za nove volitve, ampak protesti ljudi, ki obožujejo nekdanjega predsednika ZR Jugoslavije Slobodana Miloševića, ki je v 90. letih minulega stoletja vodil oborožen boj proti kosovskim separatistom.

Kosovo
Novice Protesti na Kosovu: skupina Srbov napadla dva Albanca
Kosovo
Novice Naša vojska na Kosovo trenutno ne napotuje dodatnih sil #video
Kosovo
Novice Zveza Nato na Kosovo pošilja dodatne sile #video
Ne spreglejte