Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
7. 9. 2024,
9.54

Osveženo pred

1 ura, 18 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,29

Natisni članek

Natisni članek

Roman Protasevič laži letalo Aleksander Lukašenko Poljska Belorusija

Sobota, 7. 9. 2024, 9.54

1 ura, 18 minut

Na Poljskem obtožili tri Beloruse zaradi prisilnega pristanka letala v Minsku leta 2021

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,29
Ryanair | Beloruske oblasti so maja leta 2021 zaradi domnevne grožnje z bombo prisilile letalo družbe Ryanair na letu iz Aten v Vilno, da je pristalo v Minsku. Namen tega z lažjo izsiljenega zasilnega pristanka je bila aretacija novinarja in protivladnega aktivista Romana Protaseviča in njegove partnerke Sofie Sapega, ki sta bila na krovu letala. | Foto Guliverimage

Beloruske oblasti so maja leta 2021 zaradi domnevne grožnje z bombo prisilile letalo družbe Ryanair na letu iz Aten v Vilno, da je pristalo v Minsku. Namen tega z lažjo izsiljenega zasilnega pristanka je bila aretacija novinarja in protivladnega aktivista Romana Protaseviča in njegove partnerke Sofie Sapega, ki sta bila na krovu letala.

Foto: Guliverimage

Poljske oblasti so v petek vložile obtožbe zoper tri beloruske uradnike zaradi prisilnega pristanka letala družbe Ryanair v Minsku leta 2021 z beloruskim opozicijskim blogerjem na krovu. Trojica je obtožena prevzema nadzora nad letalom, prisilnega pristanka in odvzema prostosti več osebam, je sporočilo tožilstvo v Varšavi.

Ker se trojica ne nahaja na Poljskem, nameravajo oblasti po poročanju nemške tiskovne agencije dpa zahtevati mednarodne naloge za njihovo aretacijo.

Obtoženi so nekdanji direktor beloruske uprave za kontrolo zračnega prometa, vodja centra za nadzor letenja v Minsku in vodja beloruske obveščevalne službe.

"Med preiskavo so bili zavarovani posnetki pogovorov iz pilotske kabine letala, vključno s snemalno napravo in tehničnimi podatki o letu iz tako imenovane 'črne skrinjice'," je navedlo tožilstvo. Preiskave se je lotilo, ker je bilo letalo registrirano na Poljskem.

Andrej Gnjot
Novice Beloruski aktivist Andrej Gnjot čaka na odločitev Srbije o izročitvi v domovino

Z lažmi izsilili zasilni pristanek

Preiskava naj bi pokazala, da so osumljenci posredovali lažne podatke o domnevni eksplozivni napravi na letalu in tako prisilili pilote k zasilnemu pristanku, pri tem pa so odvzeli prostost 132 potnikom, medtem ko je bil njihov glavni cilj aretacija blogerja Romana Protaseviča.

Beloruske oblasti so maja leta 2021 zaradi domnevne grožnje z bombo prisilile letalo družbe Ryanair na letu iz Aten v Vilno, da je pristalo v Minsku. Ob tem so aretirale novinarja in protivladnega aktivista Romana Protaseviča in njegovo partnerko Sofio Sapega, ki sta bila na krovu letala.

Protaseviča so v Belorusiji obsodili na osem let zapora zaradi organiziranja množičnih nemirov, pozivanja k sankcijam proti Belorusiji in vodenja ekstremistične skupine. Lani so ga sicer presenetljivo izpustili iz zapora, tudi njegova partnerka je bila pomiloščena.

Protivladni aktivist je bil v preteklosti glavni urednik kanala Nexta na Telegramu, ključnega beloruskega opozicijskega medija, ki je pomagal mobilizirati protestnike na zgodovinskih shodih proti sporni ponovni izvolitvi predsednika Aleksandra Lukašenka leta 2020.

Aleksander Lukašenko
Novice Kako je Lukašenko postal diktator s pomočjo dveh škatel žebljev
Aleksander Lukašenko
Novice Lukašenko pomilostil 30 zapornikov
Svetlana Tihanovska
Novice Tihanovska: To bolj spominja na vojaško operacijo proti lastnim državljanom
Denis Sidorenko
Novice V skrivnostnih okoliščinah umrl nekdanji veleposlanik Belorusije v Nemčiji
Ne spreglejte