Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 7. 2024,
11.04

Osveženo pred

2 dneva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,59

Natisni članek

Aleksander Lukašenko smrt Belorusija

Ponedeljek, 1. 7. 2024, 11.04

2 dneva

V skrivnostnih okoliščinah umrl nekdanji veleposlanik Belorusije v Nemčiji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,59
Denis Sidorenko | Informacije o vzroku smrti nekdanjega beloruskega veleposlanika v Nemčiji Denisa Sidorenka so različne. | Foto Reuters

Informacije o vzroku smrti nekdanjega beloruskega veleposlanika v Nemčiji Denisa Sidorenka so različne.

Foto: Reuters

Te dni je v Belorusiji v Minsku v skrivnostnih okoliščinah umrl nekdanji veleposlanik Belorusije v Nemčiji Denis Sidorenko. Informacije o vzroku smrti diplomata so različne, v uradni osmrtnici pa vzrok ni naveden. Neuradno se govori, da je padel z okna večnadstropne stavbe v Minsku. Po poročanju Naše Nive naj bi šlo za samomor. 

Diplomat Sidorenko, ki se je iz Nemčije, kjer je bil diplomat osem let, v Belorusijo vrnil letos spomladi, ni zdržal pritiska Odbora za državno varnost (KGB), so povedali viri.

Spomladi ga je Lukašenko razrešil

Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko ga je razrešil 11. marca letos, po navedbah virov pa je imel diplomat po vrnitvi težave z iskanjem službe.

Informacijo, da Sidorenko ni dobil nove funkcije, je potrdil nekdanji veleposlanik Belorusije v Franciji, namestnik vodje opozicije Svetlane Tihanovske, Pavel Latuško. Diplomata so želeli imenovati v centralni urad ministrstva za zunanje zadeve, za kar je moral prestati poligraf, piše Moscow Times.

"Kolikor razumem, poligrafa ni prestal. Zato so se pojavile določene težave," je komentiral Latuško in dodal, da je Sidorenko po tem postal predmet pozornosti KGB, "ki v celoti določa kadrovsko politiko ministrstva in preverjanje zaposlenih, ki so lojalni režimu". 

Informacije o vzroku smrti so različne 

Po Latuškovih besedah ​​je diplomat umrl zaradi zdravstvenih težav in hudega stresa, publikacija Pozirk piše, da je bil vzrok smrti 46-letnega Sidorenka srčni infarkt, po neuradnih informacijah pa naj bi padel z okna večnadstropne stavbe. 

"Okoliščine smrti Denisa Sidorenka so tragične in simbolizirajo zločinski režim Aleksandra Lukašenka. Če so obtožbe proti KGB resnične, bi morali biti storilci vključeni na seznam sankcij EU," pa je za Bild povedal poslanec Bundestaga Thomas Hacker.

Sidorenko je bil od leta 2016 do 2024 veleposlanik Belorusije v Berlinu in se je javno zavzemal za ohranjanje dobrih odnosov z Evropsko unijo. Po Latuškovih besedah ​​je bil diplomat član ekipe zunanjega ministra Vladimirja Makeja, ki je novembra 2022 prav tako umrl v skrivnostnih okoliščinah.

Novice Nova skrivnostna smrt ruskega poslovneža. Umrl je po padcu skozi okno.
Novice Skrivnostna smrt na Kanarskih otokih #video
Ne spreglejte