Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 6. 2024,
8.58

Osveženo pred

1 mesec, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,02
Irska glasovanje evropske volitve evropske volitve

Natisni članek

Petek, 14. 6. 2024, 8.58

1 mesec, 1 teden

Na Irskem končali štetje glasovnic z evropskih volitev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,02
Evropske volitve, EU volitve | Zadnje sedeže v Evropskem parlamentu so po petdnevnem štetju zaradi kompleksnosti podeljevanja mandatov razdelili zgodaj davi. | Foto Shutterstock

Zadnje sedeže v Evropskem parlamentu so po petdnevnem štetju zaradi kompleksnosti podeljevanja mandatov razdelili zgodaj davi.

Foto: Shutterstock

Na Irskem so končali štetje glasovnic z evropskih volitev, ki so v državi potekale pred enim tednom. Zmagovalki sta vladajoči liberalno-konservativna Fine Gael in sredinska Fianna Fail, ki bosta imeli po štiri evropske poslance, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Fianna Fail je izboljšala rezultat iz leta 2019, ko je dobila dva poslanca, medtem ko so pri Fine Gael ob enega evroposlanca. Zeleni, ki so prav tako del koalicije, so izgubili oba sedeža.

Enega poslanca več ima po novem tudi opozicijska nacionalistična Sinn Fein, ki je osvojila dva mandata. V Evropski parlament je uspelo priti še laburistom, Neodvisni Irski in dvema neodvisnima kandidatoma. Skupno ima Irska 14 evropskih poslancev.

Premier je izrazil zadovoljstvo 

Zadnje sedeže v Evropskem parlamentu so po petdnevnem štetju zaradi kompleksnosti podeljevanja mandatov razdelili zgodaj davi. Premier Simon Harris je po razglasitvi izrazil zadovoljstvo z rezultati, poroča irska radiotelevizija RTE.

Na Irskem so 7. junija potekale tudi lokalne volitve. Rezultati volitev so bili politično ugodni za koalicijski partnerici Fine Gael in Fianna Fail. Največja opozicijska stranka Sinn Fein, ki je upala na boljše rezultate, pa je sprožila postopke za revizijo, še poroča dpa.

Palestina
Novice Po Španiji in Norveški tudi Irska uradno priznala Palestino
Gaza, Palestina
Novice Španija, Norveška in Irska bodo 28. maja priznale Palestino, Slovenija še ne
Jaka Ihbeisheh Palestina
Novice Norveška, Irska in Španija bodo Palestino priznale 28. maja. Izrael: Tega ne bomo molče gledali. #video
Evrovizija Irska
Trendi Na Evroviziji vse bolj napeto: Irke ni bilo na vaji, Francoz prekinil nastop, žirantka odstopila
Ne spreglejte