Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
28. 5. 2024,
14.15

Osveženo pred

3 tedne, 2 dneva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,26

Natisni članek

Združeni narodi diplomati priznanje Evropa Izrael Palestina

Torek, 28. 5. 2024, 14.15

3 tedne, 2 dneva

Po Španiji in Norveški tudi Irska uradno priznala Palestino

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,26
Palestina | Španija, Irska in Norveška so priznanje Palestine napovedale med drugim v želji po spodbuditvi začetka političnega procesa za končanje vojne, ki je od lanskega oktobra v Gazi zahtevala že več kot 36 tisoč življenj. | Foto Reuters

Španija, Irska in Norveška so priznanje Palestine napovedale med drugim v želji po spodbuditvi začetka političnega procesa za končanje vojne, ki je od lanskega oktobra v Gazi zahtevala že več kot 36 tisoč življenj.

Foto: Reuters

Irska je uradno priznala Palestino, je danes sporočila vlada v Dublinu. Premier Simon Harris je ob tem izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja pozval, naj ustavi humanitarno katastrofo v Gazi. Pred tem sta Palestino danes uradno že priznali Španija in Norveška.

"Vlada priznava Palestino kot suvereno in neodvisno državo ter se strinja z vzpostavitvijo celovitih diplomatskih odnosov med Dublinom in Ramalo," je v izjavi sporočila irska vlada. Pojasnila je, da bodo v prihodnje v Ramali vzpostavili veleposlaništvo in imenovali veleposlanika Irske v Palestini.

Po besedah premierja Harrisa je rešitev dveh držav edini način za mirno in varno sobivanje Izraela in Palestine. Netanjahuja je pozval, naj prisluhne svetu in ustavi humanitarno katastrofo v Gazi, poročajo tuje tiskovne agencije.

Ob tem je izjavo izraelskega kolega glede nedeljskega napada na taborišče za razseljene v Rafi, v katerem je bilo ubitih 45 palestinskih civilistov, označil za "nov nizkoten in odvraten trend". Netanjahu je namreč dogodek označil za tragično napako.

"Aprila je bila 'tragična napaka' bombardiranje humanitarnih delavcev, ki so skušali zagotoviti hrano lačnim ustom, maja je bila 'tragična napaka' smrtonosna razstrelitev otrok, ki so iskali zaščito v centru za razseljence," je dejal Harris.

V luči tega je retorično vprašal, kakšna bo junijska izraelska tragična napaka in pa, kaj namerava mednarodna skupnost storiti, da se ta ne bo zgodila, navaja britanski BBC.

Palestinci napovedi o priznanju pozdravili, Izrael priznavanje obsoja

Španija, Irska in Norveška so priznanje Palestine napovedale med drugim v želji po spodbuditvi začetka političnega procesa za končanje vojne, ki je od lanskega oktobra v Gazi zahtevala že več kot 36 tisoč življenj. Norveško priznanje je danes avtomatično stopilo v veljavo, Madrid pa je Palestino uradno priznal na današnjem sestanku vladnega kabineta.

Palestinci so pred tem napovedi o priznanju pozdravili kot pomemben trenutek, Izrael pa jih je obsodil kot nagrajevanje terorizma palestinskega islamističnega gibanja Hamas.

Slovenija, ki je prav tako napovedala priznanje Palestine, danes tega še ne bo storila, je pa v tej smeri že začela ustrezen postopek. Premier Robert Golob je v ponedeljek sporočil, da bodo na četrtkovo sejo vlade uvrstili sklep o posredovanju priznanja Palestine v državni zbor.

Pirc Musarjeva: Skrajni čas je za priznanje Palestine

Predsednica države Nataša Pirc Musar je danes ocenila, da je skrajni čas, da Slovenija prizna palestinsko državo. Ob tem je izrazila zadovoljstvo nad dejstvom, da bo to tudi storila.

"Slovenija znotraj Varnostnega sveta ZN govori o rešitvi dveh držav. Kako lahko Slovenija zagovarja rešitev dveh držav, če Izrael priznavamo, Palestine pa ne? To se mi zdi najpomembnejši vidik tega," je še menila predsednica. | Foto: Bor Slana/STA "Slovenija znotraj Varnostnega sveta ZN govori o rešitvi dveh držav. Kako lahko Slovenija zagovarja rešitev dveh držav, če Izrael priznavamo, Palestine pa ne? To se mi zdi najpomembnejši vidik tega," je še menila predsednica. Foto: Bor Slana/STA

"Jaz sem od prvega dne, ko se je začel zadnji konflikt v Gazi, govorila o tem, da je Palestino treba priznati," je danes ob obisku v Ribnici ocenila Pirc Musarjeva. Dodala je, da je Palestino že priznalo 146 držav – danes so namreč to tudi uradno storile Norveška, Španija in Irska.

"Slovenija znotraj Varnostnega sveta ZN govori o rešitvi dveh držav. Kako lahko Slovenija zagovarja rešitev dveh držav, če Izrael priznavamo, Palestine pa ne? To se mi zdi najpomembnejši vidik tega," je še menila predsednica.

Dodala je, da priznanje palestinske države pomeni gesto, da si države, ki jo priznavajo zdaj, želijo rešitve konflikta v Gazi.

"To, kar se danes dogaja v Gazi, je seveda nedopustno," je dodala Pirc Musarjeva in ob tem izrazila željo, da bi "spoštovali vsaj humanitarno pravo". Dejala je še, da je vesela in zadovoljna, da bo Slovenija priznala Palestino.

Slovenija, ki je prav tako napovedala priznanje, tega danes še ni storila, je pa v tej smeri že začela ustrezen postopek. Premier Golob je v ponedeljek sporočil, da bodo na četrtkovo sejo vlade uvrstili sklep o posredovanju priznanja Palestine v državni zbor.

Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je danes glede postopka slovenskega priznanja Palestine dejala, da bo lahko več povedala v četrtek, ko bo državni zbor prejel sklep vlade o posredovanju priznanja Palestine. Če bo sklep sprejet na vladi, bo nato v četrtek predstavila podrobnejšo časovnico.

Danski parlament zavrnil priznanje Palestine

Danski parlament je danes zavrnil predlog levo usmerjenih strank o priznanju Palestine in tako podprl stališče vlade, da pogoji za priznanje palestinske države še niso izpolnjeni, čeprav so to danes storile Norveška, Irska in Španija.

Poslanka Alternative Sascha Faxe je po poročanju tiskovne agencije Reuters v razpravi priznanje Palestine označila za edini način za dosego trajnega miru na Bližnjem vzhodu. Izpostavila je, da se velika večina danskih politikov strinja, da trajnega miru na Bližnjem vzhodu ne bo brez rešitve dveh držav, sama pa da v priznanju vidi način za zagotovitev pravic navadnih Palestincev.

Zunanji minister Lars Lokke Rasmussen, ki se razprave v parlamentu ni udeležil, je pred tem že povedal, da danska vlada Palestine ne more priznati, ker ta nima delujočih oblasti ali nadzora nad svojim ozemljem na območju Gaze in Zahodnem bregu. Izrazil pa je upanje, da bo nekega dne to mogoče.

Danska ni edina članica Evropske unije, ki še ni priznala Palestine. Medtem ko so Norveška, Irska in Španija palestinsko državo danes priznale, je več članic povezave ocenilo, da za to še niso izpolnjeni pogoji. Da trenutno ne razmišljata o priznanju, sta med drugim sporočili Francija in Nemčija.

Tanja Fajon in Robert Golob
Novice Golob: Vlada na četrtkovi seji o posredovanju priznanja Palestine v DZ
zunanji ministri EU
Novice Zunanji ministri EU predvsem o bližnjevzhodnem konfliktu
napad na taborišče v Rafi
Novice Z območja Rafe poročila o več deset ubitih v izraelskem napadu #video
Tanja Fajon
Novice Fajonova si v Bruslju prizadeva za pridružitev drugih članic EU priznanju Palestine
Ne spreglejte