Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
27. 5. 2024,
6.42

Osveženo pred

2 tedna, 6 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,34

Natisni članek

smrtne žrtve napad Gaza Izrael Palestina

Ponedeljek, 27. 5. 2024, 6.42

2 tedna, 6 dni

Z območja Rafe poročila o več deset ubitih v izraelskem napadu #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,34

Oblasti v Gazi danes poročajo o več deset smrtnih žrtvah izraelskega napada na begunsko taborišče v bližini Rafe na jugu Gaze. Izrael je potrdil, da je v nedeljo na območju izvedel napad, katerega tarča je bilo poslopje Hamasa, navedbe o civilnih žrtvah pa da preiskujejo, poročajo tuje tiskovne agencije.

Posnetki z juga palestinske enklave prikazujejo veliko eksplozijo in obsežen požar. Glede na navedbe zdravstvenega ministrstva v Gazi je izraelski napad zadel taborišče za razseljene Palestince severozahodno od Rafe. Ubitih je bilo najmanj 40 ljudi, večina žensk in otrok, najmanj 65 pa je ranjenih, je sporočila civilna zaščita v enklavi.

Izraelska vojska je potrdila napad na območju, njegov cilj pa naj bi bili pripadniki palestinskega islamističnega gibanja Hamas. Pri tem so ubili dva visoka predstavnika gibanja Jasina Rabio in Haleda Nagarja, so javili in dodali, da so seznanjeni s poročilom o smrtnih žrtvah med civilisti in da navedbe preiskujejo.

Palestinski Rdeči polmesec je sporočil, da so njegova reševalna vozila prepeljala veliko število ubitih in ranjenih v napadu, število žrtev pa da bi lahko še naraslo.

Pred tem so v nedeljo rakete iz bližine Rafe poletele proti Tel Avivu, vseh osem je bilo bodisi prestreženih bodisi so padle na polja.

Vrstijo se odzivi in obsodbe napada

Palestinske oblasti na Zahodnem bregu so napad označile za ostuden pokol, izraelske sile pa obtožile, da so namerno ciljale šotore z razseljenimi ljudmi, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Napad so kot namerno bombardiranje razseljenih in kršitev mednarodnega humanitarnega prava obsodili tudi v Kairu.

Rafa | Foto: Reuters Foto: Reuters Tamkajšnje zunanje ministrstvo je Izrael pozvalo k izvajanju ukrepov, ki mu jih je minuli teden naložilo Meddržavno sodišče v Haagu (ICJ), vključno s takojšnjo prekinitvijo vojaških operacij v Rafi. Na napad sta se kritično odzvala tudi Jordanija, ki je Izrael obtožila, da nenehno izvaja vojne zločine, in Kuvajt.

Iz Dohe so medtem sporočili, da bi izraelski napad lahko predstavljal oviro v pogajanjih o prekinitvi ognja, v katerih poleg Katarja posreduje tudi Egipt, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

 

 

Na napad se je odzvala tudi zunanja ministrica Tanja Fajon in ga najostreje obsodila. 

Visoki zunanjepolitični predstavnik Josep Borrell pričakuje, da bodo na današnjem zasedanju zunanjih ministrov EU dosegli politično odločitev glede obnovitve civilne misije pomoči EU za mejni prehod Rafa. Tej bi sledila tehnična izvedba. | Foto: Reuters Visoki zunanjepolitični predstavnik Josep Borrell pričakuje, da bodo na današnjem zasedanju zunanjih ministrov EU dosegli politično odločitev glede obnovitve civilne misije pomoči EU za mejni prehod Rafa. Tej bi sledila tehnična izvedba. Foto: Reuters Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell bo danes zunanjim ministrom držav članic unije predlagal obnovitev misije EU, namenjene podpori na mejnem prehodu Rafa med območjem Gaze in Egiptom. Misija, ki se je začela konec leta 2005, je od junija 2007 v stanju pripravljenosti.

"Na mizo bom dal predlog za obnovitev civilne misije pomoči EU za mejni prehod Rafa EUBAM Rafah," je pred zasedanjem zunanjih ministrov članic EU v Bruslju povedal Borrell. Po njegovih besedah bi sprva politični odločitvi sledila tehnična izvedba misije. Misija bi potrebovala več osebja in soglasje vseh vpletenih - predvsem zavezanost Palestinske uprave, pa tudi Egipta in Izraela, je dodal.

Prvotni namen misije EUBAM Rafah, ki se je začela 2005 po izraelskem umiku iz Gaze, je bil zagotoviti prisotnost tretje strani na mejnem prehodu Rafa med območjem Gaze in Egiptom ter vzpostavili zaupanje med izraelsko vlado in Palestinsko upravo. Potem ko je nadzor nad Gazo prevzelo palestinsko islamistično gibanje Hamas, je misija prešla v stanje pripravljenosti. 

Prehod Rafa je trenutno zaprt, potem ko je izraelska vojska v začetku meseca prevzela nadzor nad palestinsko stranjo. Pred tem je veljal za ključnega za dobavo humanitarne pomoči v Gazo.

Gaza | Foto: Reuters Foto: Reuters

V izmenjavi ognja na mejnem prehodu Rafa ubit egiptovski vojak

Na mejnem prehodu Rafa je danes prišlo do izmenjave ognja, je sporočila izraelska vojska, ki podrobnosti o incidentu ni podala. Izmenjavo ognja so pozneje potrdile tudi egiptovske oborožene sile in dodale, da je bil v obstreljevanju ubit egiptovski vojak, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Pred nekaj urami je prišlo do streljanja na meji z Egiptom, dogodek preiskujemo, poteka tudi dialog z egiptovsko stranjo," je sporočila izraelska vojska. Incident so potrdile tudi egiptovske oborožene sile, ki so dodale, da preiskujejo streljanje na obmejnem območju, ki je privedlo do smrti enega od egiptovskih vojakov.

Ozadje incidenta za zdaj ostaja nejasno. Po navedbah izraelskega portala Ynet naj bi sicer nekateri izraelski uradniki za incident okrivili egiptovske sile. Te naj bi začele streljati na izraelske vojake, ki so se nato odzvali.

Razmere na meji postajajo vse bolj napete, odkar je izraelska vojska v začetku meseca prevzela nadzor nad palestinsko stranjo mejnega prehoda Rafa. Prehod, ki je pred tem veljal za ključnega za dobavo humanitarne pomoči v Gazo, je trenutno zaprt.

To sicer ni prvi incident med izraelsko in egiptovsko vojsko. Izrael je namreč kmalu po začetku vojne v Gazi 7. oktobra pomotoma streljal na egiptovsko vojaško postojanko v bližini mejnega prehoda Kerem Šalom. V napadu je bilo ranjenih več egiptovskih obmejnih stražarjev, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Netanjahu napad na begunsko taborišče pri Rafi označil za tragično nesrečo

Izraelski napad na begunsko taborišče v bližini Rafe, ki je zahteval najmanj 45 življenj, je bila tragična nesreča, je danes izjavil izraelski premier Benjamin Netanjahu in dodal, da vlada že preiskuje incident. Napad je sprožil val obsodb iz sveta, ZDA pa so v odzivu ponovile, da mora Izrael storiti vse, da bi preprečil žrtve med civilisti.

"V Rafi smo evakuirali milijon prebivalcev in kljub našim prizadevanjem se je včeraj zgodila tragična nesreča," je v izraelskem parlamentu izjavil Netanjahu. Ob tem se je znova zavezal, da bo nadaljeval boj za uničenje palestinskega islamističnega gibanja Hamas.

Prav tako je obsodil notranje in zunanje pritiske, s katerimi se po njegovih besedah izraelska vlada sooča od začetka vojne v Gazi. "Ne vstopajte v Gazo - vstopili smo! Ne vstopajte v Al Šifo - vstopili smo! Ne vstopajte v Han Junis - vstopili smo! Ne vstopajte v Rafo - vstopili smo! Ne obupujem in ne bom obupal! Zoperstavil sem se pritiskom iz domovine in tujine," je dodal.

Oblasti v Gazi so danes poročale o 45 smrtnih žrtvah izraelskega napada na taborišče za razseljene Palestince v bližini Rafe, še najmanj 249 pa je bilo ranjenih. Izraelska vojska je incident potrdila in sporočila, da je sprožila preiskavo napada, ki je bil po njenih besedah izveden na podlagi "natančnih obveščevalnih podatkov" o lokaciji dveh borcev Hamasa, ki naj bi ju ubili.

Izrael se je zaradi napada soočil s številnimi kritikami, vključno z obsodbami predstavnikov več držav Bližnjega vzhoda, držav članic EU in Združenih narodov. ZDA pa so v odzivu na napad ponovile, da mora Izrael storiti vse, kar je mogoče, da bi preprečil žrtve med civilisti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Kot smo jasno povedali, mora Izrael sprejeti vse možne ukrepe za zaščito civilistov. Aktivno sodelujemo z izraelsko vojsko in partnerji na terenu, da bi ocenili, kaj se je zgodilo," je izjavil tiskovni predstavnik Sveta za nacionalno varnost ZDA.

študentski protesti v New Yorku Palestina
Novice Španija: Priznanje Palestine je pravičnost za palestinsko ljudstvo
Iron Doma, Železni ščit
Novice Hamasovo oboroženo krilo izvedlo raketni napad na Tel Aviv #video
Rafa, Gaza
Novice Izrael tudi po odločitvi ICJ nadaljuje napade na Rafo
Ne spreglejte