Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
12. 2. 2023,
19.12

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,24

1

Natisni članek

zdravniki javno zdravstvo protest Madrid Španija

Nedelja, 12. 2. 2023, 19.12

1 leto, 2 meseca

Na desettisoče Madridčanov proti razprodaji javnega zdravstva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,24

1

Protest proti uničevanju javnega zdravstva v Španiji | V Madridu so bili množični protesti proti uničevanju španskega javnega zdravstva. | Foto Guliverimage

V Madridu so bili množični protesti proti uničevanju španskega javnega zdravstva.

Foto: Guliverimage

Več kot 250 tisoč ljudi po navedbah oblasti in okoli milijon po navedbah organizatorjev se je danes zbralo v središču Madrida na protestu proti "razprodaji" javnega zdravstvenega sistema, poročajo španski mediji in tuje tiskovne agencije.

Številne Špance so razjezili rezi, ki jih v javnem zdravstvu načrtuje konservativna regionalna vlada v Madridu. Kot opozarjajo, je napovedano varčevanje, še posebej na primarni ravni, "smrtno nevarno" za bolnike. "Zdravstva se ne prodaja, ampak brani," so vzklikali protestniki in zahtevali odstop regionalne predsednice Isabel Diaz Ayuso, saj da želi povsem izčrpati javni zdravstveni sistem, nato pa ga dokončno pokopati z obsežno privatizacijo bolnišnic.

K protestu je pozvala tako imenovana zveza za obrambo javnega zdravja, v kateri je moč združilo več kot 70 različnih civilnodružbenih skupin in organizacij na čelu z združenji pacientov ter zdravnikov in drugih zdravstvenih delavcev. Podprli so jih tudi v največjih španskih sindikatih UGT in CCOO.

Kaotični delovni pogoji, slabe plače in finančno podhranjeno zdravstvo

Španska zdravniška zbornica poroča o kaotičnih delovnih pogojih, slabih plačah in finančno povsem podhranjenem zdravstvu. "Vse manj zdravnikov mora poskrbeti za vse več bolnikov," opozarjajo in navajajo podatek, da morajo v nekaterih španskih regijah zdravniki dnevno oskrbeti kar do 60 pacientov. Čakalne dobe za obravnavo pri specialistih so se v preteklih letih grozljivo podaljšale. V državi naj bi primanjkovalo kar okoli 4.500 zdravnikov in 38 tisoč medicinskih sester. Še posebej slabe so razmere v Madridu, piše avstrijska tiskovna agencija APA.

Protest britanskih zdravnikov, ki zahtevajo več denarja za britansko javno zdravstvo
Novice Kaos v britanskem zdravstvu. Zaradi slabe oskrbe vsak teden desetine mrtvih.

Organizatorji so želeli danes ponoviti protest, ki so ga izvedli novembra lani in na katerem se je po ocenah regionalnih oblasti zbralo 200 tisoč, po ocenah njih samih pa okoli 670 tisoč ljudi. To jim je ne le uspelo, ampak so svoj cilj presegli, piše na svoji spletni strani španski El Pais, ki sicer dodaja, da je milijon udeležencev zelo visoka ocena, verjetno podana v valu navdušenja. Na fotografijah je videti nepregledno množico, zbrano na osrednjem madridskem trgu Plaza de Cibeles in okoli njega.

Erik Brecelj
Mnenja Erik Brecelj: Zame je to človek, ki ga ne želim ne srečati ne videti
Nina Gaspari
Mnenja Nina Gaspari: Komunikacijska invalidnost slovenskega zdravstva
Ne spreglejte