Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Sreda,
8. 6. 2022,
22.26

Osveženo pred

1 leto, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,60

24

Natisni članek

shizofašizem putinizem nacizem fašizem Ivan Iljin Timothy Snyder Ukrajina Rusija Vladimir Putin

Sreda, 8. 6. 2022, 22.26

1 leto, 10 mesecev

Mož, ki bi ga Putin verjetno najraje utopil v žlici vode

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,60

24

Timothy Snyder | Timothy Snyder je velik strokovnjak za zgodovino srednje in vzhodne Evrope v 20. stoletju. Med drugim je avtor knjig Krvave dežele: Evropa med Hitlerjem in Stalinom ter Črna prst: holokavst kot zgodovina in svarilo. | Foto Guliverimage

Timothy Snyder je velik strokovnjak za zgodovino srednje in vzhodne Evrope v 20. stoletju. Med drugim je avtor knjig Krvave dežele: Evropa med Hitlerjem in Stalinom ter Črna prst: holokavst kot zgodovina in svarilo.

Foto: Guliverimage

Zgodovinar Timothy Snyder je eden najbolj gorečih nasprotnikov ruskega predsednika Vladimirja Putina. Za Snyderja je Putinova Rusija fašistična država.

Američan Timothy Snyder je eden od najbolj znanih zgodovinarjev na svetu. Je zlasti strokovnjak za zgodovino srednje in vzhodne Evrope v 20. stoletju. Že leta je opozarjal na to, da ruskega predsednika Vladimirja Putina navdihuje ruski skrajno desni mislec Ivan Iljan.

Fašizem kot kult iracionalnosti, ki časti nasilje

Z izbruhom vojne v Ukrajini je Snyder seveda postal še bolj zanimiv za zahodne medije. Tako je med drugim maja letos za New York Times napisal komentar, v katerem brez dlake na jeziku Putinovo Rusijo označuje za fašistično državo.

Josip Broz-Tito
Novice Kako je Tito skorajda povzročil tretjo svetovno vojno in jedrsko apokalipso

Snyder fašizem označuje kot kult, ki zagovarja iracionalnost in časti nasilje. Kot pravi, obstajajo nesoglasja glede tega, kaj so značilnosti fašizma. Toda današnja Rusija izpolnjuje večino meril, ki jih znanstveniki običajno uporabljajo za opis fašizma.

Snyder o Putinovem fašističnem režimu

Rusija ima po Snyderjevem mnenju kult vodje, Vladimirja Putina. Ima kult mrtvih, ki je organiziran okoli druge svetovne vojne. In ima mit o pretekli zlati dobi imperialne veličine, ki jo bo obnovila vojna zdravilnega nasilja – morilska vojna proti Ukrajini.

Snyder o Vladimirju Putinu:

Kot poudarja ameriški zgodovinar, bi časovnik popotnik, ki bi iz 30. let preteklega stoletja prišel v današnjo Putinovo Rusijo, brez težav prepoznal Putinov režim kot fašističen: simbol Z, množični shodi, propaganda, vojna kot očiščevalno dejanje nasilja in jame s trupli po ukrajinskih mestih.

Fašistični jezik

Vojna proti Ukrajini ni le vrnitev tradicionalnega fašističnega bojevanja, ampak tudi vrnitev k tradicionalnemu fašističnemu jeziku in praksi, je prepričan Snyder.

Ivan Iljin
Novice Kdo je skrivnostni mož, na čigar grob Putin redno prinaša rože?

Ta tradicionalni fašistični jezik in praksa se po Snyderjevem mnenju kažeta v upravičevanju koloniziranja drugih ljudstev, v prepričanju, da je Rusija zaradi svoje starodavne preteklosti nedolžna in da je obstoj Ukrajine mednarodna zarota. In v prepričanju, da je vojna odgovor.

O fašistični uničevalni vojni in množičnih grobiščih

"Ker Putin govori o fašistih kot o sovražniku, bi morda težko razumeli, da bi lahko bil v resnici fašist. Toda v ruski vojni proti Ukrajini 'nacist' pomeni samo 'podčloveški sovražnik' – nekdo, ki ga Rusi lahko ubijejo," poudarja Snyder.

Snyder o ruskem fašističnem mislecu Ivanu Iljinu:

Sovražni govor, usmerjen proti Ukrajincem, olajša njihovo pobijanje, kar smo lahko videli v Buči, Mariupolu in drugih delih Ukrajine. Množična grobišča niso neka vojna nesreča, ampak pričakovana posledica fašistične uničevalne vojne, je prepričan zgodovinar.

Putinov shizofašizem?

Glede Putinovega zatrjevanja, da se v Ukrajini ruska vojska bojuje proti nacistom, Snyder pravi: "Fašisti, ki druge ljudi imenujejo fašisti, je fašizem, ki je kot kult iracionalnosti pripeljan do svoje nelogične skrajnosti. /.../ Imenovati druge za fašiste, medtem ko si fašist, je bistvena putinistična praksa." Ta Putinov fašizem je Snyder poimenoval shizofašizem.

Peter Wrangel
Novice Kako so ruski vojaki ustrahovali Slovence

Glede tega, kako premagati fašizem, Snyder opozarja, da fašizem ni stališče v debati, ampak kult volje, ki izžareva fikcijo. Gre za mistiko o človeku, ki z nasiljem zdravi svet, in to mistiko bo propaganda vzdrževala do konca. To mistiko je mogoče odpraviti le s tem, da se prikaže šibkost vodje.

Se demokracija po svetu umika?

"Fašističnega voditelja je treba premagati, kar pomeni, da morajo tisti, ki nasprotujejo fašizmu, narediti, kar je treba, da ga premagajo. Šele takrat se miti zrušijo."

Zgodovinar Snyder je na strani tistih, ki v Putinovi Rusiji vidijo fašistično državo, Putina pa imajo za novega Hitlerja. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Zgodovinar Snyder je na strani tistih, ki v Putinovi Rusiji vidijo fašistično državo, Putina pa imajo za novega Hitlerja. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Snyder tudi črnogledo opozarja, da je tako kot v 30. letih preteklega stoletja demokracija v defenzivi in da so fašisti začeli vojne proti svojim sosedom.

Nas čakajo temna desetletja?

"Če Rusija zmaga v Ukrajini, to ne bo samo uničenje demokracije s silo, čeprav je že to dovolj slabo. To bo demoraliziralo demokracije tudi drugod po svetu. Še pred vojno so bili ruski prijatelji – Marine Le Pen, Viktor Orban, Tucker Carlson – sovražniki demokracije. Fašistične zmage na bojišču bi potrdile, da moč odloča o tem, kdo ima prav, da je razum za zgube in da morajo demokracije propasti."

"Če se Ukrajina ne bi uprla, bi bila to temna pomlad za demokrate po vsem svetu. Če Ukrajina ne bo zmagala, lahko pričakujemo desetletja teme," še svari Snyder.

Andrej Kozirev
Novice Nekdanji ruski minister: Če bo Putin zasedel Ukrajino, lahko sledi napad na Poljsko
Gleb Pavlovski
Novice Putinov nekdanji svetovalec: Z Ukrajino obsedeni Putin je stopil v past
Nina Hruščov
Novice Njen pradedek je zatiral vstaje z ruskimi tanki, ona pa nasprotuje Putinu
Ukrajinka
Novice Ukrajinci, Rusi in Slovenci ter njihovi geni
Ruski vojaki v prvi svetovni vojni
Novice Ruski zunanji minister: Rusi se za Slovence ne bodo bojevali niti pol dneva
Slovenija, slovenska zastava
Novice To je velik udarec, ki ga je Slovenija zadala vplivu Rusije
Ne spreglejte