Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
30. 5. 2024,
18.07

Osveženo pred

2 tedna, 4 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Orange 8,41

Natisni članek

Natisni članek

bogastvo Nemčija borza delnice Robert Kiyosaki Carmen Mayer

Četrtek, 30. 5. 2024, 18.07

2 tedna, 4 dni

Mož ji je dal dva tisoč evrov, ona pa je z nočno dejavnostjo obogatela

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Orange 8,41
Ženska v sobi s tablico | Carmen Mayer je čez dan hodila v službo, ponoči pa trgovala po spletu z delnicami. Fotografija je simbolična. | Foto Guliverimage

Carmen Mayer je čez dan hodila v službo, ponoči pa trgovala po spletu z delnicami. Fotografija je simbolična.

Foto: Guliverimage

Nemka Carmen Mayer se je leta 2017 med nosečnostjo odločila, da bo postala milijonarka. Razlog za to odločitev je bil preprost: kljub dvema vrhunskima plačama si z možem nista mogla privoščiti nakupa lastne hiše v dragem Münchnu.

Zdaj 38-letna milijonarka Carmen Mayer je doma iz mesta Wuppertal v zvezni deželi Severno Porenje - Vestfalija. Študij je opravila v Düsseldorfu, doktorirala pa v Münchnu, kjer zdaj živi.

Večer, ko je doživela šok

Jeseni 2017, ko je bila noseča, je nekega večera sedela na kavču v svojem dvosobnem stanovanju v Münchnu in brskala po nepremičninskih portalih. Želela je kupiti hišo zase in za svojo družino, piše nemški medij Focus.

Fahmi Quadir
Novice Ženska, ki ima sloves neusmiljene poklicne morilke

Tisti večer so jo cene nepremičnin v bavarski prestolnici šokirale. Kljub dvema nadpovprečnima plačama – sama je takrat delala v farmacevtskem velikanu Roche, njen mož pa kot inženir v prav tako svetovno znanem podjetju BMW – nista imela dovolj denarja za nakup lastne hiše.

Knjiga, ki ji je pomagala do bogastva

Moraš biti milijonar, da si lahko to privoščiš, je pomislila. Leta je trdo študirala, doktorirala in mislila, da je vse naredila prav. Tudi mož je dobro zaslužil. A kljub temu to ni zadostovala za lastno hišo v Münchnu.

Videoposnetek pogovora s Carmen Mayer:

Isti večer se je Mayerjeva s kolesom odpeljala v knjižnico, kjer je po srečnem naključju naletela na knjigo ameriškega poslovneža Roberta Kiyosakija Bogati očka, revni očka (ang. Rich dad, poor dad). Ko je prišla domov, jo je takoj začela brati.

Tri poti do bogastva

Kiyosaki piše, da obstajajo tri poti do bogastva: ustanovitev podjetja, nakup in najem nepremičnine ali vlaganje v delnice. Mayerjeva je takoj vedela, da se bo začela ukvarjati z delnicami. Podjetja namreč ni želela ustanoviti, prav tako se ni hotela zadolževati za nakup nepremičnin.

Chris Noel
Novice Svetlolasa lepotica in njen srhljivi sadistični ljubimec

V naslednjih tednih in mesecih je bodoča mamica prebirala ustrezno literaturo, raziskovala po spletu ter se udeleževala konferenc in seminarjev. Doma je analizirala grafikone in opazovala trende. A je odlašala s trgovanjem z delnicami.

Ponoči je trgovala z delnicami

Njenega omahovanja je imel dovolj njen mož Markus, ki ji je nekoč dal dva tisoč evrov in ji rekel: "Zdaj pa končno začni!" Ponoči je začela po spletu trgovati z delnicami. Hitro je ugotovila, da je pri nakupih delnic uspešna. Postajala je vse pogumnejša. Med drugim je začela trgovati z opcijami.

Carmen Mayer se je odločila za trgovanje z delnicami, ker je imela kljub solidni plači premalo denarja za nakup hiše v Münchnu. Fotografija hiš v bavarskem glavnem mestu je simbolična. | Foto: Guliverimage Carmen Mayer se je odločila za trgovanje z delnicami, ker je imela kljub solidni plači premalo denarja za nakup hiše v Münchnu. Fotografija hiš v bavarskem glavnem mestu je simbolična. Foto: Guliverimage

Mayerjeva zdaj živi v svojem domu v Münchnu z možem in dvema hčerkama. Svoj cilj je dosegla in postala milijonarka. Ustanovila je tudi podjetje in njena knjiga Mamica postane milijonarka (nem. Mami goes Millionär) je že nekaj tednov na Spieglovi lestvici knjižnih uspešnic v Nemčiji, še piše Focus.

Sporni guru bogatenja

Knjigo, s pomočjo katere naj bi Mayerjeva postala milijonarka, je napisal ameriški poslovnež japonskega rodu Robert Toru Kiyosaki. Njegova knjiga iz leta 1997 Bogati očka, revni očka je bila do zdaj prodana v več kot 40 milijonih izvodov. A po drugi strani se guru bogatenja Kiyosaki že več let sooča s tožbami ljudi, ki so se udeleževali njegovih seminarjev, eno od njegovih podjetij je šlo v stečaj, sam pa je lani jeseni na svojem računu na Instagramu sporočil, da dolguje bankam več kot milijardo dolarjev (okoli 920 milijonov evrov). A je dodal, da ta dolg ni njegova težava, ampak težava banke.

Kot piše ameriška spletna stran MarketWatch, je Kiyosaki v enem od intervjujev za neki podkast dejal, da je ta denar porabil za nakup plemenitih kovin, kot sta zlato ali srebro. Za plemenite kovine Kiyosaki trdi, da bodo ohranile svojo vrednost, medtem ko vrednost ameriškega dolarja, ki ga je Kiyosaki žaljivo poimenoval toaletni papir, niha.

Mark Mateschitz in Victoria Swarovski
Novice Mladi milijarder mariborskih korenin
Adam Tooze
Novice So prišli na sled skrivnostnim superbogatašem?
Boehringer Ingelheim
Novice Presenetljivo razkritje: lastniki tega podjetja so najbogatejši Nemci
Novice Strici iz ozadja, ki vladajo svetu
Novice Volkovi z Wall Streeta, ki rešujejo Slovenijo
Novice To je vsevidni mož, ki je s pomočjo Cie postal milijarder
Novice To je nemški šef mafijcev, ki so zavladali svetu
Dubajska princesa Haja Bint al Husein
Novice Nevarna zmes ukrajinskih nagic in nesrečnih arabskih princes
Ne spreglejte