SiolNET. Novice Svet
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Morska sluz prekrila morje, Turčija na robu okoljske katastrofe #video #foto

10

termometer

V Marmarskem morju na jugu Istanbula se skrb vzbujajoče širi debela plast sluzi, ki pomeni vse večjo grožnjo morskemu življenju in ribiški industriji. K temu naj bi pripomogli tudi podnebne spremembe in onesnaževanje okolja, opozarjajo ekologi. Sluz je posledica delovanja planktonskih alg, ki proizvajajo organske snovi in jih pod določenimi pogoji izločajo v morje.

Posnetki dronov, ki so zakrožili v svetovnih medijih, opozarjajo na okoljsko katastrofo s to viskozno, sivkasto in sluzasto prevleko v Marmarskem morju.

''To je rezultat ljudi, rezultat gospodinjskih odpadkov in onesnaževanja,'' je dejal Tahsin Ceylan, režiser dokumentarnega filma o tej problematiki. ''Mislim, da si narava tega ne zasluži,'' je še dodal.

Strokovnjaki izredno veliko količino sluzi v zadnjem času povezujejo tudi z višjimi temperaturami morja, ki so posledica podnebnih sprememb in spuščanja odplak v morje. Strokovnjaki izredno veliko količino sluzi v zadnjem času povezujejo tudi z višjimi temperaturami morja, ki so posledica podnebnih sprememb in spuščanja odplak v morje. Foto: Reuters

Turški okoljski minister Murat Kurum je težavo ocenil kot izjemno resno in pojasnil, da je na terenu 300-članska ekipa, ki pregleduje na desetine mest v Marmarskem morju, nadzira čistilne naprave in išče vire onesnaževanja. Akcijski načrt za zaščito morja bodo objavili v nedeljo, je še napovedal Kurum.

Hidrobiolog Levent Artuz pa izhoda iz ekoloških težav ne vidi, če ljudje ne bodo spremenili svojega vedenja in navad.

sluz2 Foto: Reuters

Čoln. Plovilo. Ladja. Posel danes Lastniki plovil na Hrvaškem, pozor: to morate urediti čim prej Plaja Beach finder Trendi To je aplikacija, ki vam bo morda polepšala dopust #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin