SiolNET. Novice Svet
0,48

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Mol na Madžarskem omejuje dnevno količino goriva za osebna vozila

0,48

termometer

MOL bencin | Mol, ki ima v lasti največje omrežje bencinskih črpalk na Madžarskem, je vlado pozval, naj odpravi regulirano ceno goriva. | Foto: MOL
Mol, ki ima v lasti največje omrežje bencinskih črpalk na Madžarskem, je vlado pozval, naj odpravi regulirano ceno goriva. Foto: MOL

Madžarska naftna in plinska družba Mol je sporočila, da bodo od danes vozniki osebnih vozil na Madžarskem lahko kupili zgolj 50 litrov goriva dnevno, kar je polovica prejšnje omejitve. S tem se v podjetju želijo izogniti motnjam v dobavi, ki jih povzroča vladna regulacija cen.

"Omejitev količine smo uvedli, da bomo lahko zagotavljali nemoteno oskrbo," je predstavnica Mola za stike z mediji Piroska Bakos povedala za Reuters. Obenem je dodala, da kupci, ki gorivo točijo v posode za gorivo, ne bodo več upravičeni do plačevanja goriva po regulirani ceni.

Mol, ki ima v lasti največje omrežje bencinskih črpalk na Madžarskem, je vlado pozval, naj odpravi regulirano ceno goriva, ki je pri 480 forintih (1,27 evra) na liter tako za dizel kot bencin, piše Reuters.

Gorivo po reguliranih cenah le za voznike avtomobilov z madžarskimi registrskimi tablicami 

Madžarska je regulirano ceno goriva uvedla sredi novembra lani zaradi najvišje inflacije v državi v zadnjih dveh desetletjih. Maja je potem ukrep podaljšala do začetka oktobra, pri čemer lahko gorivo po reguliranih cenah zdaj natočijo zgolj vozniki avtomobilov z madžarskimi registrskimi oznakami, medtem ko morajo vozniki s tujo registracijo plačati tržno ceno. EU je to potezo ocenila kot diskriminatorno.

Izvršni direktor skupine Mol Zsolt Hernadi je aprila opozoril, da bi lahko ohranjanje regulirane cene, ki je močno pod trenutno tržno ceno, vodilo v ozka dobavna grla.

Bakosova je pojasnila še, da se običajno zaradi turizma in kmetijstva poraba goriva, zlasti dizla, med poletjem poveča za od 30 do 40 odstotkov. Zdaj pa se mora Mol po njenih besedah spopadati s težavami pri oskrbi, saj je regulacija cen negativno vplivala na uvoz goriva.

gorivo dizel bencin črpalka Novice To so ugotovitve inšpektorjev o zaračunavanju in prodaji goriv #video Bojan Kumer Novice Dizel bomo na avtocestah za enako ceno kot zunaj avtocest točili vsi #video Bojan Kumer Novice Kumer: Prevoznikom na avtocestah nižje cene goriv na račun države otok Šolta Trendi Ta hrvaški otok je tako drag, da je sram celo domačine

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin