SiolNET. Novice Slovenija
1,07

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Dizel bomo na avtocestah za enako ceno kot zunaj avtocest točili vsi #video

1,07

termometer

Dizel bomo na avtocestah po novem za enako ceno kot zunaj avtocest točili vsi. "Nova ureditev velja za vse," je na novinarski konferenci povedal minister za infrastrukturo Bojan Kumer.

"Vlada je danes obravnavala dve uredbi. Obe je sprejela. Na neki način je s tem končala pogajanja z avtoprevozniki in dala zavezo. S tem vlada začasno ureja trenutne cene naftnih derivatov, da ne bi avtoprevozniki točili goriva zunaj avtocest. S tem tudi uravnavamo cene naftnih derivatov," je povedal minister za infrastrukturo Bojan Kumer.

"Nova ureditev velja za vse tiste, ki bodo dizel točili na avtocesti," je povedal minister in dodal, da če bosta uredbi, ki so ju spremenili, v uradnem listu objavljeni danes, to pomeni, da bosta začeli veljati že jutri. "Z jutrišnjim dnem bi bile tako cene že znižane," je povedal.

Bencin črpalka dizel Avtomoto Minister ocenil težave in napovedal ceno goriva za jutri #video

Minister zagotovil, da se stanje stabilizira

"Ponekod so bile motnje, tako na avtocestnih postajališčih kot drugod. Stanje zalog so trgovci dopolnili in imamo zagotovila, da se stanje stabilizira," je povedal Kumer in dodal: "Težko bi komentiral, da je bila storjena kakšna napaka, dokler niso preiskave končane," je pojasnil minister.

Vlada je tako s svojo odločitvijo končala del pogajanj z avtoprevozniki, "hkrati pa dala zavezo oz. pričakovanje vsem naftnim trgovcem v Sloveniji, da znižajo svoje marže na avtocestnih servisih in da se čim bolj približajo regulirani marži, ki velja na bencinskih servisih zunaj avtocest".

"Želimo si in imamo zagotovila avtoprevoznikov, da se ne bodo selili in množično točili goriva zunaj avtocest," je še dejal Kumer.

Poudaril je, da gre za kratkotrajne ukrepe, ki bodo trajali mesec ali največ dva. Kot je dodal, mu upanje, da se bo cena znižala, daje tudi padec cen nafte na mednarodnih trgih.

Bojan Kumer Novice Kumer: Prevoznikom na avtocestah nižje cene goriv na račun države

Inšpekcijski nadzor ob pomanjkanju goriv pokazal na težave predvsem na manjših servisih

Inšpekcijski nadzor tržnega inšpektorata nad zaračunavanjem in prodajo goriv je po navalu na bencinske servise pokazal, da so imeli težave predvsem manjši servisi po državi. Primerjava treh zaporednih koncev tedna je pokazala, da je bila zadnji konec tedna povprečna dobavljena količina pri vseh distributerjih za 60 odstotkov večja.

Tako je na današnji novinarski konferenci povedala glavna tržna inšpektorica Andreja But. Nadzor so začeli opravljati v ponedeljek, potem ko so se prejšnji konec tedna zaradi odločitve vlade, da s torkom znova uvede delno regulacijo cen pogonskih goriv, potrošniki množično odpravili na bencinske servise in je zato ponekod zmanjkalo goriv. Od ponedeljka do vključno torka so po njenih besedah opravili 188 pregledov.

Na avtocestah večjih težav s pomanjkanjem goriva ni bilo

Kot je povedala, so "ugotovili velika odstopanja v prodaji glede na povprečno prodajo". Kot primer je opisala dogajanje na dveh manjših črpalkah. Na prvi povprečna dnevna prodaja znaša sedem tisoč litrov dizelskega goriva, v nedeljo so ga prodali 23.600 litrov. Dobava na tej črpalki običajno poteka na nekaj dni, v nedeljo se je odvila dvakrat. Na drugem manjšem servisu pa povprečna prodaja znaša tri tisoč litrov, v nedeljo je dosegla 30 tisoč litrov.

V ponedeljek je 30 inšpektorjev opravilo 121 pregledov, od tega 47 na avtocestah. "Tu smo ugotovili, da večjih težav s pomanjkanjem goriva ni bilo," je povedala in dodala, da šest servisov od 121 pregledanih ni imelo zalog bencina in dizla, trije pa zaradi pomanjkanja niso obratovali.

Komentarji

11

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin