Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
20. 6. 2022,
8.41

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,83

139

Natisni članek

cene bencin gorivo

Ponedeljek, 20. 6. 2022, 8.41

1 leto, 9 mesecev

Jutri napovedana podražitev na bencinskih črpalkah

Minister ocenil težave in napovedal ceno goriva za jutri #video

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,83

139

Zaradi jutrišnje napovedane podražitve goriv so bile že včeraj na slovenskih črpalkah dolge čakalne vrste, marsikje je tudi že zmanjkalo tako dizelskega kot 95-oktanskega bencinskega goriva. Jutri bo 50 litrov bencinskega goriva okrog devet evrov dražje.

Na dogodke na trgu naftnih derivatov se je odzval Matjaž Han, minister za gospodarski razvoj in infrastrukturo.  | Foto: STA , Na dogodke na trgu naftnih derivatov se je odzval Matjaž Han, minister za gospodarski razvoj in infrastrukturo. Foto: STA , "Čez konec tedna je na bencinskih črpalkah prišlo do občasnega pomanjkanja goriv, enako se dogaja tudi danes. V zadnjih dneh se je prodaja goriv več kot podvojila. Distributerji so mi zagotovili, da so bila pomanjkanja le kratkotrajna. Upoštevati moramo, da je bil konec tedna zelo obremenjen s tranzitom. Tudi zato je bila upočasnjena dostava tovornjakov z gorivom na črpalke. V Sloveniji imamo dovolj zalog pogonskih goriv. Ni skrbi, da bi kdo ostal brez in da bi goriva zmanjkalo, seveda če pustimo ob strani določene logistične težave. Kratkotrajna pomanjkanja pa morajo reševati distributerji. Nafta se nenormalno draži, pred napovedjo podražitev so taka povečanja prometa na črpalkah običajen pojav. Bili smo že priča podobnim težavam pred nekaj meseci," je povedal Matjaž Han, minister za gospodarski razvoj in infrastrukturo.

"Rezerv goriv je veliko, toda v takih primerih jih država ne more uporabiti. Zdaj smo priča logističnim težavam in ne gre za resne težave z dobavo goriv. Rezerv je toliko, kot to zahtevajo evropski standardi, in za kakšno večjo motnjo zadostujejo za 90 dni."

Na teren so po njegovih besedah poslali inšpektorje zaradi morebitnega "skrivanja" zalog. Danes popoldne bo imel minister tudi sestanek z distributerji.  

Liter dizla za dobrih 1,8 evra?

Kakšna bo jutri cena goriva, minister danes še ni hotel natančno povedati. Napovedal je ceno litra dizla malo nad 1,8 evra. Natančne cene bodo znane danes okrog 17. ure.

Vlada je od distributerjev, ki jim je pred tedni določila najvišjo ceno goriv, prejela zahtevke za povračila, ki po ministrovih besedah znašajo "več deset milijonov evrov".

Jutri napovedane podražitve pogonskih goriv za okrog 20 centov na liter

Jutri se bodo cene pogonskih goriv v Sloveniji predvidoma občutno zvišale. Cene bi se spet lahko povzpele za okrog 20 centov na liter. Te napovedi so po Sloveniji spet povzročile pravo paniko pri točenju goriva. Že včeraj so bile čakalne vrste pred večino črpalk dolge in spet je primanjkovalo goriva. Včeraj zvečer je tako poleg dizelskega goriva marsikje zmanjkalo tudi 95-oktanskega bencinskega goriva in točiti je bilo mogoče le še bistveno dražji 100-oktanski bencin. Liter tega že zdaj stane 2,2 evra.

"Kmetje sploh več ne moremo pospravljati sena, ker je zmanjkalo goriva. Od Radelj ob Dravi do Dravograda konec tedna ni bilo mogoče dobiti niti litra nafte. Tudi veterinarji več ne hodijo na teren, samo še na nujne zadeve," nam je povedal eden od kmetov iz Koroške.

Pri časniku Finance so izračunali, da bo glede na vse vstopne parametre cena 95-oktanskega bencina po osrednji oceni v torek dosegla približno 1,74 evra za liter, cena dizla pa 1,81 evra. To pomeni razliko okrog devet evrov za 50-litrski rezervoar goriva.

Trenutne cene goriv ob italijanskih avtocestah | Foto: Gašper Pirman Trenutne cene goriv ob italijanskih avtocestah Foto: Gašper Pirman Od jutri proste cene ob avtocestah, drugje cene regulira država

Povpraševanje se je povečalo po tistem, ko je vlada v sredo sprejela uredbo o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov, ki bo z 21. junijem na bencinskih servisih zunaj avtocest za eno leto znova uvedla določanje cen 95-oktanskega bencina in dizla po posebni formuli in regulacijo marž, na avtocestah pa cene povsem liberalizirala. Vlada je začasno tudi odpravila nekatere okoljske dajatve, ki določajo končno ceno goriv.

S tem bo konec ureditve, ki je začela veljati 11. maja in po kateri je najvišja maloprodajna cena 95-oktanskega bencina tako na bencinskih servisih na avtocestah kot zunaj njih določena pri 1,560 evra za liter, dizla pa pri 1,668 evra za liter. S tem je bistveno nižja kot v okoliških državah z izjemo Madžarske.

Hrvaška vlada je na današnji izredni seji zamrznila cene pogonskih goriv na bencinskih servisih zunaj avtocest. Nova cena bencina bo od torka 14,06 kune (1,87 evra) za liter, cena dizla pa 13,57 kune (1,81 evra). Cene pogonskih goriv na avtocestah bodo trgovci lahko določali sami, je sporočil hrvaški premier Andrej Plenković.

bencin črpalka gorivo | Foto: Peter Jančič Foto: Peter Jančič

petrol | Foto: Bralka Foto: Bralka

bencin črpallka dizel | Foto: Tomaž Prinčič Foto: Tomaž Prinčič

Bencin črpalka dizel | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič

Bencin črpalka dizel | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič

Bencin črpalka dizel | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič

Bencin črpalka dizel | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič

 

 

 

Ne spreglejte