Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
22. 6. 2022,
14.03

Osveženo pred

1 leto, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,99

13

Natisni članek

Bojan Kumer infrastruktura tujci Slovenija nafta avtocesta avtocesta avtoprevozniki gorivo

Sreda, 22. 6. 2022, 14.03

1 leto, 10 mesecev

Kumer: Prevoznikom na avtocestah nižje cene goriv na račun države

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,99

13

Bencinska črpalka, bencinski servis, bencin, tankanje | Z današnjim dogovorom so se avtoprevozniki zavezali, da bodo še naprej točili gorivo na avtocestnem križu. Ob tem so se dogovorili tudi o pogojih točenja goriva tako naftnih trgovcev kot vlade. | Foto Matej Leskovšek

Z današnjim dogovorom so se avtoprevozniki zavezali, da bodo še naprej točili gorivo na avtocestnem križu. Ob tem so se dogovorili tudi o pogojih točenja goriva tako naftnih trgovcev kot vlade.

Foto: Matej Leskovšek

"Vesel sem, da smo sklenili želeni dogovor," je po sestanku z avtoprevozniki na novinarski konferenci danes dejal minister za infrastrukturo Bojan Kumer, potem ko se je špekuliralo o dvojnih cenah dizla za avtoprevoznike na avtocestah in zunaj avtocest. "Diskriminacije med tujimi in domačimi vozniki ne bo," je še dejal minister ter poudaril, da bodo s spremembo dveh uredb dosegli znižanje vseh prispevkov okoljskih davščin in s tem znižali tudi končno maloprodajno ceno za vse prevoznike, ne zgolj slovenske. 

"Tema današnjega sestanka je bila visoka cena pogonskih goriv na avtocestnem križu ter razlike v končni maloprodajni ceni na bencinskih servisih zunaj avtocestnega križa," je uvodoma pojasnil Kumer. 

Dodal je, da je bila želja vlade, da bi bili vsi strahovi, ki so se porajali v preteklih dneh, torej da bi avtoprevozniki točili gorivo zunaj avtocest, odveč.

Z današnjim dogovorom so se tako avtoprevozniki zavezali, da bodo še naprej točili gorivo na avtocestnem križu. Ob tem so se dogovorili tudi o pogojih točenja goriva tako naftnih trgovcev kot vlade.

Nižja cena za vse prevoznike 

Kumer je kot ključni dogovor po današnjem sestanku izpostavil še spremembo dveh uredb, s pomočjo katerih bodo dosegli znižanje vseh prispevkov okoljskih davščin in s tem znižali tudi končno maloprodajno ceno za vse prevoznike, ne zgolj slovenske.

"Razlika v ceni goriv za avtoprevoznike bo šla tako v breme države, naša pričakovanja pa so, da avtoprevozniki čim prej zagotovijo nemoteno oskrbo, nemoteno dobavo ter da se motnje, ki so se dogajale v preteklih dneh, ne bi več dogajale," je dodal Kumer.

Golob: Zastojev in logističnih težav si ne želimo 

"Našli bomo način, kako bodo lahko prevozniki polnili rezervoarje, ne da bi bili materialno oškodovani," je že v ponedeljek zagotovil premier Robert Golob in poudaril, da si vlada, potem ko je prejšnji teden sprejela spremenjeno regulacijo cen goriv, ne želi, da bi avtoprevozniki zaradi višjih cen dizla na avtocestah začeli iskati bencinske servise zunaj avtocestnega omrežja ter povzročili dodatne zastoje in logistične težave.

Diskriminacije med domačimi in tujimi vozniki ne bo, je še poudaril Kumer in dodal, da si vlada ne želi vpeljati modela, ki ga poznajo v drugih državah članicah. "Želimo imeti enake, končne maloprodajne cene za vse, tako znotraj kot tudi zunaj avtocestnega križa." 

Čeprav marža pri naftnih trgovcih ni regulirana, si Kumer želi, da bi jo prilagajali. Če tega ne bo, bodo posegli tudi po regulaciji na avtocestnem križu, je še napovedal Kumer.

Omilitveni ukrepi, s katerimi bodo naslovili problematiko visokih cen pogonskih goriv, bodo sicer, potem ko jih bo v četrtek obravnavala vlada, s 1. julijem veljali tudi za kmete, ki jim bo vlada povečala nepovratna sredstva, da bodo lahko gorivo nabavljali po nižjih cenah. Podobno bo veljalo za javni prevoz.

Ta teden so medtem že stekli tudi pogovori o ukrepih, ki bodo naslovili prehransko draginjo. V ponedeljek je potekal prvi sestanek na to temo, ukrepe naj bi vlada na mizo dobila prihodnji petek.

Jernej Vrtovec
Novice Vrtovec zagotavlja, da nafte ne bo zmanjkalo
avtoprevozniki, tovornjaki, kamioni
Novice Avtoprevozniki: Uvoz dva tisoč delavcev in cenejši bencin ali pa … #video
Ne spreglejte