Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 6. 2022,
14.19

Osveženo pred

1 leto, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,68

7

Natisni članek

nadzor inšpekcija avtocesta avtocesta bencin dizel bencinski servis gorivo

Četrtek, 23. 6. 2022, 14.19

1 leto, 10 mesecev

To so ugotovitve inšpektorjev o zaračunavanju in prodaji goriv #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,68

7

"Na avtocestah večjih težav s pomanjkanjem goriva ni bilo, več jih je bilo v notranjosti države, izstopali pa so manjši bencinski servisi," je po opravljenih inšpekcijskih nadzorih tržnega inšpektorata nad zaračunavanjem in prodajo goriv povedala glavna tržna inšpektorica Andreja But. 

Zaposleni na tržnem inšpektoratu so se po povečanem številu prijav in vprašanj zaradi zmede na bencinskih servisih, ko so zaradi napovedi o spremembi cen goriva nastopile težave z oskrbo, razdelili v dve skupni – prva je delo opravljala v pisarnah in odgovarjala na vprašanja potrošnikov, druga je v ponedeljek začela nadzor na terenu. 

Inšpektorji so nadzore najprej opravljali na bencinskih servisih na avtocestah in hitrih cestah, nato pa delo nadaljevali zunaj avtocestnega obroča. V ponedeljek je bilo na terenu 30 inšpektorjev, v torek 27. Skupno so do včerajšnjega dne opravili 188 nadzorov. 

Inšpektorji so nadzirali predvsem upoštevanje kontrole cen pri prodajalcih na bencinskih servisih in v veleprodaji ter ali je bilo gorivo na servisih na razpolago in kakšni so bili razlogi za pomanjkanje.  

gorivo dizel bencin črpalka
Novice Na črpalkah po Sloveniji zmanjkuje goriva, ponekod zapirajo svoja vrata

Več težav v notranjosti na manjših bencinskih servisih 

Prvi dan nadzora na terenu na avtocestah večjih težav s pomanjkanjem goriva ni bilo, je povedala Butova, zato so se dan pozneje usmerili na bencinske servise v notranjosti države.

Tržni inšpektorat večjih nepravilnosti ni zaznal, z izjemo enega bencinskega servisa, ki 21. junija 2022 ni upošteval Uredbe o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov, ki je ta dan začela veljati. Gre za ponudnika naftnih derivatov, ki ga je tržni inšpektorat v preteklosti že obravnaval zaradi istovrstne kršitve. Postopek tako še poteka.

Inšpektorji so ugotovili, da sedem pregledanih bencinskih servisov (kar znaša tri odstotke vseh pregledanih bencinskih servisov) v času nadzora ni obratovalo, 40 nadzorovanih bencinskih servisov (21 odstotkov vseh) pa kljub obratovanju v času nadzora ni imelo na zalogi 95-oktanskega neosvinčenega bencina in dizla.

Težave s pomanjkanjem goriva so še vedno v notranjosti države, zlasti na manjših bencinskih servisih, kjer je bilo večje povpraševanje potrošnikov, ki so polnili cisterne in večje posode, so še ugotovili inšpektorji.

Robert Golob
Novice Golob pomanjkanje pogonskih goriv na črpalkah ocenil za škandal

Velika odstopanja pri povprečni prodaji goriva 

Inšpektorji so ugotovili še velika odstopanja v povprečni prodaji goriva na posameznih črpalkah. Ta je bila v danih primerih tudi od tri- do desetkrat višja kot običajno.

"Naročanje goriva za posamezne bencinske servise sicer avtomatično poteka prek dispečerske službe, ko gorivo v rezervoarju pade pod določeno raven. Posledično prodajalci na bencinskih servisih ne vedo, kdaj bodo novo gorivo dejansko dobili dostavljeno. Za dostavo izvedo, ko je kamion napoten na njihov servis. K temu dodajamo tudi ugotovitev, da distributerji z gorivi najprej oskrbujejo svoje bencinske servise, pozneje franšizojemalce – ti so tako bolj izpostavljeni občasnemu pomanjkanju zalog," je pojasnila glavna tržna inšpektorica.

Prekrite ročke, gorivo pa na voljo 

Veliko prejetih prijav se je nanašalo na prekrite, zavezane ročke za gorivo, ki so bile označene z obvestilom o pomanjkanju goriva, s katerih je bilo ob odstranitvi pregrinjal, pokrovov, vezic kljub temu mogoče točiti gorivo. Da so nekateri potrošniki samovoljno točili gorivo tudi s teh mest, so pri nadzoru ugotovili s pregledom računov.

Prodajalci so pojasnili, da je gorivo v takšnih primerih še mogoče točiti zaradi varnostnega sistema črpalnih sistemov, zaradi česar morajo ohranjati minimalno predpisano raven goriv v rezervoarju.

Tržni inšpektorat je distributerje prosil tudi za podatke o prodanih in dobavljenih količinah v zadnjih treh koncih tedna junija in ugotovil, da je bila prodaja goriv pretekli konec tedna bistveno večja kot konec tedna pred tem, v povprečju pa je bila prodaja goriv višja za več kot 60 odstotkov. Distributerji so, sodeč po pojasnilih, zaradi povečane prodaje angažirali dodatne prevoznike velikih cistern, vendar kljub temu niso zmogli slediti povpraševanju, kar tržni inšpektorat še preverja.
Bencinska črpalka, bencinski servis, bencin, tankanje
Novice Kumer: Prevoznikom na avtocestah nižje cene goriv na račun države
gorivo dizel bencin črpalka
Novice Znano je, koliko dražja bosta jutri bencin in dizel #video
Bencin črpalka dizel
Avtomoto Minister ocenil težave in napovedal ceno goriva za jutri #video
 
Ne spreglejte