Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
13. 5. 2024,
12.27

Osveženo pred

1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,41

Natisni članek

vojna elektrika zdravstvo bolnišnica Gaza

Ponedeljek, 13. 5. 2024, 12.27

1 mesec

Benjamin Netanjahu vojno v Gazi označil za vojno za obstanek Izraela

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,41
Benjamin Netanjahu | Izraelski premier Benjamin Netanjahu je vojno v Gazi označil za vojno za obstanek Izraela. "Ali mi, Izrael, ali oni, Hamasove pošasti, za to gre v tej vojni," je dejal na slovesnosti ob dnevu spomina na padle izraelske vojake in žrtve terorizma na gori Herzl, kjer je glavno izraelsko vojaško pokopališče. | Foto Guliverimage

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je vojno v Gazi označil za vojno za obstanek Izraela. "Ali mi, Izrael, ali oni, Hamasove pošasti, za to gre v tej vojni," je dejal na slovesnosti ob dnevu spomina na padle izraelske vojake in žrtve terorizma na gori Herzl, kjer je glavno izraelsko vojaško pokopališče.

Foto: Guliverimage

Izraelska vojska nadaljuje napade na mesto Rafa na jugu območja Gaze in v Džabaliji na severu palestinske enklave. Obe mesti množično zapuščajo ljudje. Izraelski premier Benjamin Netanjahu pa je vojno v Gazi danes označil za vojno za obstanek Izraela, poročajo tuje tiskovne agencije.

Izraelsko topništvo danes obstreljuje vzhodni in osrednji del Rafe ob meji z Egiptom. Izraelska vojska je v soboto pozvala palestinsko prebivalstvo, naj se umakne še z dodatnih območij v tem mestu, kamor se je pred napadi zateklo okoli 1,4 milijona notranje razseljenih oseb z drugih delov območja Gaze.

Kot je danes sporočila Agencija ZN za pomoč Palestincem (UNRWA), je iz Rafe doslej pobegnilo kakih 360.000 ljudi. Izraelska vojska je razseljenim v okolici Rafe svetovala, naj se umaknejo na bližnje obalno območje al Mavasi ali v mesto Han Junis, vendar so ZN opozorili, da tam nimajo na voljo osnovnih storitev.

V napadih ranjenih najmanj 20 ljudi

Izrael je izvedel tudi napade v begunskem taborišču Džabalija na severu palestinske enklave in v bližnjem istoimenskem mestu. Po podatkih tamkajšnjih zdravstvenih virov, ki jih povzema španska tiskovna agencija EFE, je bilo v izraelskih napadih danes ubitih najmanj 20 ljudi, več deset jih je bilo ranjenih.

Palestinska tiskovna agencija Wafa ob sklicevanju na pričevanja prebivalcev poroča, da so izraelske sile obkolile in napadle begunsko taborišče v Džabaliji, zaradi česar se je več sto ljudi moralo umakniti na zahod mesta.

Izraelska vojska je v soboto ukazala evakuacijo dveh večjih četrti v Džabaliji, kamor so se po njenih navedbah vrnile enote palestinskega islamističnega gibanja Hamas, ki se tam na novo organizirajo.

Netanjahu: Sovražnik bo še naprej plačeval visoko ceno za svoja dejanja

Izraelski premier Benjamin Netanjahu pa je vojno v Gazi danes označil za vojno za obstanek Izraela. "Ali mi, Izrael, ali oni, Hamasove pošasti, za to gre v tej vojni," je dejal na slovesnosti ob dnevu spomina na padle izraelske vojake in žrtve terorizma na gori Herzl, kjer je glavno izraelsko vojaško pokopališče. "Ali obstoj, svoboda, varnost in blaginja ali pa izumrtje, pokol, posilstvo in podjarmljenje," je dodal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Dejal je še, da je Izrael odločen zmagati v tej vojni in da bo sovražnik še naprej plačeval visoko ceno za svoja dejanja.

Izraelski obrambni minister Joav Galant je izpostavil, da gre za vojno brez alternative. "To je vojna, ki se bo nadaljevala, dokler ne bomo vrnili talcev, razbili vladavine Hamasa in njegovih vojaških zmogljivosti ter državi Izrael vrnili blaginjo in ustvarjalnost ter vrnili nasmeh na obraze državljanov," je dejal.

V vojni med Izraelom in Hamasom je bilo po navedbah oblasti v Gazi doslej ubitih več kot 35.00 ljudi, skoraj 79.000 jih je bilo ranjenih.

Tanja Fajon
Novice Fajonova v iskanju rešitev za Gazo odhaja na novo bližnjevzhodno turnejo

Ministrstvo: Zdravstveni sistem v Gazi je zaradi pomanjkanja goriva pred kolapsom

Ministrstvo za zdravje na območju Gaze je danes opozorilo, da je zdravstveni sistem v palestinski enklavi zaradi pomanjkanja goriva tik pred kolapsom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Le nekaj ur nas loči od propada zdravstvenega sistema na območju Gaze zaradi pomanjkanja goriva za delovanje generatorjev v bolnišnicah, reševalnih vozil in vozil za prevoz osebja," je v izjavi za javnost sporočilo ministrstvo na območju, kjer je na oblasti palestinsko islamistično gibanje Hamas.

Izrael je prekinil dobavo elektrike v palestinsko enklavo 

Izrael je po vdoru borcev Hamasa na izraelsko ozemlje 7. oktobra lani, zaradi katerega je sprožil obsežno vojaško operacijo na območju Gaze, prekinil dobavo elektrike v palestinsko enklavo. Dobava goriva je zelo močno okrnjena, prav tako dobava humanitarne pomoči.

Razmere na območju so se še poslabšale po tem, ko je izraelska vojska prejšnji teden prevzela nadzor nad palestinsko stranjo mejnega prehoda Rafa med Egiptom in območjem Gaze. Glavna vstopna točka za humanitarno pomoč in gorivo je tako zaprta.

Izrael, vojska, tank, Gaza
Novice Število ubitih v Gazi po podatkih zdravstvenih oblasti preseglo 35.000
Al Jazeera
Novice Izraelska policija vdrla v prostore Al Jazeere v Nazaretu
Hamas, talci, izpustitev, Rdeči križ
Novice Nov posnetek zajetega talca: ima poškodovano oko in govori pod prisilo
Ne spreglejte