Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 5. 2024,
15.15

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,18
Gaza prepoved mediji Izrael Al Jazira

Natisni članek

Četrtek, 9. 5. 2024, 15.15

2 meseca, 1 teden

Izraelska policija vdrla v prostore Al Jazeere v Nazaretu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,18
Al Jazeera | Za prepoved oddajanja Al Jazeere se je izraelska vlada odločila po tem, ko je parlament aprila potrdil nov zakon o medijih. Ta vladi daje pooblastila, da prepove oddajanje tujim televizijskim programom, če presodi, da ogrožajo varnost države. | Foto Reuters

Za prepoved oddajanja Al Jazeere se je izraelska vlada odločila po tem, ko je parlament aprila potrdil nov zakon o medijih. Ta vladi daje pooblastila, da prepove oddajanje tujim televizijskim programom, če presodi, da ogrožajo varnost države.

Foto: Reuters

Izraelska policija je danes v mestu Nazaret vdrla v prostore katarske televizije Al Jazeera in zasegla opremo. Izrael je nove racije zoper televizijsko mrežo izvedel le nekaj dni po tem, ko je vlada prepovedala njeno oddajanje v državi, češ da ogroža varnost Izraela, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Izraelski minister za komunikacije Šlomo Karhi je v nedeljo podpisal odlok, ki Al Jazeeri prepoveduje oddajanje v Izraelu, ministrstvo pa pooblašča, da zapre pisarne katarske televizijske mreže v državi in zaseže vso opremo, ki jo uporabljajo njeni zaposleni. Še istega dne je policija vdrla v prostore Al Jazeere v zasedenem vzhodnem Jeruzalemu in opremo v resnici tudi zaplenila.

Zakon omogočil vladno samovoljo

Za prepoved oddajanja Al Jazeere se je izraelska vlada odločila po tem, ko je parlament aprila potrdil nov zakon o medijih. Ta vladi daje pooblastila, da prepove oddajanje tujim televizijskim programom, če presodi, da ogrožajo varnost države. Odlok o prepovedi oddajanja katarske televizije naj bi po poročanju lokalnih medijev veljal najmanj 45 dni.

Izrael sicer že dlje časa televizijo obtožuje, da o vojni v Gazi poroča pristransko. Al Jazeera pa je nemudoma obsodila odločitev izraelskih oblasti in prepoved oddajanja označila za zločinsko dejanje Izraela, ki javnosti odreka pravico do dostopa do informacij.

Al Jazeera
Novice Netanjahu napovedal prepoved oddajanja Al Jazeere v Izraelu
shireen abu akleh
Novice ZN potrdili, da so novinarko Al Jazeere ubile izraelske sile
Sportal Triglav skozi oči Slovencev tudi na Al Jazeeri
Ne spreglejte