Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
2. 1. 2021,
21.55

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,10

5

Natisni članek

Milo Đukanović Črna gora

Sobota, 2. 1. 2021, 21.55

3 leta, 3 mesece

Milo Đukanović zmešal štrene črnogorski vladi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,10

5

Milo Đukanović | Črnogorski predsednik države Milo Đukanović želi čim bolj pristriči peruti prosrbski črnogorski vladi. | Foto Reuters

Črnogorski predsednik države Milo Đukanović želi čim bolj pristriči peruti prosrbski črnogorski vladi.

Foto: Reuters

Črnogorski predsednik Milo Đukanović je zavrnil podpis spremembe zakona o svobodi veroizpovedi, ki jo je ta teden kljub glasni kritiki sprejel parlament. Spremenjeni zakon je skupaj s še šestimi drugimi poslal nazaj v parlament, so danes sporočili iz urada predsednika.

V utemeljitvi je predsednik zapisal, da pred glasovanjem niso razjasnili, ali je bila seja sklepčna. Parlament bo zato moral znova glasovati o vseh zakonih in spremembah, ki so jih obravnavali tisti dan, piše STA, ki povzema tuje tiskovne agencije.

Opozicijski bojkot

Nova črnogorska vladajoča parlamentarna večina je v začetku tedna sprejela spremembe zakona o svobodi veroizpovedi, ki iz prvotnega besedila umikajo za Srbsko pravoslavno cerkev sporna določila o nepremičninah.

Njegošov mavzolej na Lovčenu
Novice Spopad na Balkanu

Opozicijski poslanci so sejo bojkotirali in trdili, da seja ni sklepčna. Koalicija pa trdi, da je bila seja sklepčna, saj da se je en poslanec vključil prek videokonference. Parlament je namreč nedavno zaradi pandemije bolezni covid-19 odločil, da lahko na sejah prek videokonference sodelujejo tudi poslanci, ki so v karanteni. Vendar to ni zapisano v ustavi.

Strah Srbske pravoslavne cerkve pred izgubo premoženja

Zakon o svobodi veroizpovedi velja od konca leta 2019, Srbska pravoslavna cerkev (SPC) pa mu ostro nasprotuje, češ da je njegov namen odvzeti ji lastništvo nad verskimi objekti v Črni gori. Več sto njenih samostanov bi lahko prešlo v roke države.

Zdravko Krivokapić
Novice Črna gora izgnala srbskega veleposlanika, Srbija ji je hitro vrnila

V začetku meseca oblikovana nova prosrbska vlada pod vodstvom Zdravka Krivokapića, ki je tesno povezana s SPC, je v parlament vložila predlog sprememb zakona, tako da bi nepremičnine ostale v rokah SPC.

Spremembe zakona po meri SPC

Predlog je iz zakona izključil glavno sporno določilo za SPC, da morajo imeti verske skupnosti jasna dokazila o lastništvu, če želijo obdržati svoje premoženje. Ne določa niti več, da je treba registrirati verske objekte, ki so bili v lasti črnogorske kraljevine, preden je leta 1918 postala del Kraljevine Srbov, Hrvatov in Slovencev.

Črna gora
Novice Po treh desetletjih velika sprememba v Črni gori
Pravoslavni škof Joanikije
Novice Okužen še en poglavar Srbske pravoslavne cerkve
Ne spreglejte