Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
18. 2. 2020,
12.33

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,79

9

Natisni članek

Hrvaška zaprisega Zoran Milanović

Torek, 18. 2. 2020, 12.33

4 leta, 2 meseca

Milanović prisegel, himno v svojem slogu zapela Josipa Lisac #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,79

9

Zoran Milanović je danes slovesno prisegel kot peti predsednik Hrvaške od njene osamosvojitve. Skromna slovesnost, na katero niso povabili gostov iz tujine, je bila v predsedniškem uradu na Pantovčaku, saj se je novoizvoljeni predsednik odločil prekiniti tradicijo množičnih inavguracij na Trgu svetega Marka v Zagrebu, piše STA.

Kolinda Pahor
Novice Hrvaška predsednica na zadnjem obisku v Sloveniji #foto #video

Na slovesnost so bili vabljeni predsednik hrvaške vlade Andrej Plenković, predsednik sabora Gordan Jandroković ter podpredsedniki vlade in parlamenta. Med nekaj deset povabljenci so bili tudi trije nekdanji predsedniki države, dosedanja predsednica Kolinda Grabar-Kitarović ter Ivo Josipović in Stjepan Mesić.

Prizadeval si bo za napredek

Po podpisu prisege je imel Milanović nagovor, v katerem je poudaril, da se bo v zunanji politiki "osredotočil na tiste točke, na katerih je mogoče graditi sodelovanje in napredek". "Ni dvoma, da je takšnih točk neprimerno več kot tistih, ki nas oddaljujejo od sosedov in sveta, tudi ko gre za države, s katerimi imamo največ nerešenih vprašanj," je po poročanju STA napovedal novi hrvaški predsednik.

Zoran Milanović | Foto: Reuters Foto: Reuters

Menil je, da sta zaščita in spodbujanje neodvisnosti pravosodja, medijev in znanosti najpomembnejši vsebini ustavnih določil o odgovornosti hrvaškega predsednika za stabilnost državne oblasti. Ko je govoril o pristojnostih hrvaškega predsednika, je dejal, da ne namerava biti korektivni, temveč konstruktivni dejavnik.

"Krepitev solidarnosti v družbi, pravičnejša razdelitev nacionalnega bogastva in boj proti klientelizmu, kulturi laži in pohlepa so glavni in najučinkovitejši instrumenti v boju proti neenakosti in nadaljevanju razredne in človeške stratifikacije in odmikanja", je še dejal.

Meja Slovenija Hrvaška
Novice Pot v hrvaško Istro pelje čez "čudno" mejo. Zakaj?

Opozoril je tudi na patriotizem

Znova je navedel stavek iz svoje predvolilne kampanje, da so vojne končane. "Današnja obveza in odgovornost je v tem, da se noben državljan ne počuti prestrašenega, diskriminiranega ali na kakršenkoli način izključenega zaradi dejstva, da je drugačna ali drugačen," je poudaril.

Zoran Milanović | Foto: Reuters Foto: Reuters

Med drugim je opozoril na patriotizem, ki po njegovem mnenju izhaja iz najvišjih vrednot hrvaške ustave, namesto "surovega nacionalizma", ki temelji na mitih, travmah in predsodkih. Kot je dodal, patriotizem pomeni tudi spomin na domovinsko vojno in antifašistični boj.

Prosil je tudi malo razumevanja za svoje napake v prihodnosti, za katere je povedal, da ne bodo namerne, niti z namenom, da bi koga prizadel ali ponižal. Po nagovoru sta sledila koktajl za povabljence in primopredaja poslov z dosedanjo hrvaško predsednico.

Hrvaško himno je v svojem slogu zapela pevka Josipa Lisac. Kako zveni v njeni izvedbi, lahko poslušate v posnetku zgoraj.


Bo najprej obiskal Ljubljano?

Prvi delovni dan v petletnem mandatu v predsedniškem uradu na Pantovčaku bo Milanović imel v sredo. Kdaj in kam bo odpotoval na prvi obisk v tujino, za zdaj ni znano. Pred kratkim je izjavil, da bo njegovo prvo predsedniško potovanje v tujino morda v katero od sosednjih držav.

Novoizvoljeni hrvaški predsednik je med predvolilno kampanjo večkrat opozoril na pomen partnerskih odnosov s Slovenijo, tako da ni izključeno, da bo njegov prvi predsedniški obisk ravno v Ljubljani, potem ko jo je za svoje zadnje zunanjepolitično potovanje izbrala Grabar-Kitarovićeva, kjer se je neformalno srečala s slovenskim predsednikom Borutom Pahorjem.

Avtomoto Poglejte, tako reklamo je Porsche posnel za Hrvaško #video

 

Ne spreglejte