Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
18. 3. 2020,
11.42

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,57

7

Natisni članek

Angela Merkel Koronavirus epidemija pandemija Nemčija

Sreda, 18. 3. 2020, 11.42

4 leta, 1 mesec

Merklova: Koronavirus za Nemčijo največji izziv po drugi svetovni vojni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,57

7

Angela Merkel | Foto Reuters

Foto: Reuters

Novi koronavirus za Nemčijo predstavlja največji izziv po drugi svetovni vojni, je danes v enem zelo redkih televizijskih nagovorov državljanov povedala nemška kanclerka Angela Merkel. Sodržavljane je pozvala k upoštevanju ukrepov za zajezitev širjenja virusa.

 

"Situacija je resna. Jemljite jo resno. Od nemške združitve, ne, od druge svetovne vojne se Nemčija še ni spoprijemala z izzivom, ki bi bil tako odvisen od naše medsebojne solidarnosti," je dejala. "Resnično verjamem, da nam lahko uspe pri tem, če se bo vsakdo zavedal svojih nalog," je poudarila. Dejala je še, da razume, da se je težko odpovedati "težko priborjenim pravicam", kot je svoboda gibanja. Takšne odločitve v demokratični družbi niso bile nikoli lahko sprejete. "Vendar pa so zdaj nujne, da bi rešili življenja," je povedala po pisanju STA.

Pozvala k upoštevanju pravil

"Pozivam vas: držite se pravil, ki bodo veljala samo nekaj časa," je poudarila nemška kanclerka, ki se bo prihodnje leto poslovila od političnega življenja. Ponovila je, da bo vlada v Berlinu storila vse, da bo ublažila posledice pandemije koronavirusa za gospodarstvo in ohranila delovna mesta. Sodržavljane je pozvala, naj si ne delajo velikih zalog življenjskih potrebščin. "Tudi če se police v enem dnevu izpraznijo, jih bodo napolnili," je zagotovila. 

Merklova je v nagovoru poudarila pomembnost upoštevanja pravil. | Foto: Reuters Merklova je v nagovoru poudarila pomembnost upoštevanja pravil. Foto: Reuters

Merklova se je v 15 letih na kanclerskem položaju spoprijela že s številnimi izzivi, kot so finančna kriza, begunska kriza in brexit, a še nikoli do zdaj ni nagovorila Nemcev po televiziji, razen za novo leto.

V Nemčiji so do danes zaznali 8.198 primerov okužb s koronavirusom, kar je 1.042 več kot v torek. Umrlo je 12 ljudi. Sprejeli so že številne ukrepe za zajezitev širjenja, zaprli so številne šole, na meji z več sosednjimi državami pa uvedli strog nadzor. Omejitve gibanja, kot je to storilo že nekaj evropskih držav, še niso uvedli, poroča STA.

V Avstriji bodo izredne razmere še dolgo

V Avstriji so danes potrdili tri nove smrtne žrtve novega koronavirusa, s čimer se je število umrlih zaradi koronavirusne bolezni v tej državi povzpelo na šest. Avstrijski kancler Sebastian Kurz je opozoril, da bodo izredne razmere v državi trajale še zelo dolgo, ter menil, da bo "svet poslej povsem drugačen". 

Kot je pojasnil Kurz v pogovoru za mrežo Krone.tv, je Avstrija, kjer so do zdaj potrdili skoraj 1.500 primerov okužb, od ponedeljka skoraj ločena od sveta, gospodarstvo deluje "na minimumu".

Tudi v Rusiji zapirajo šole

Tudi v Rusiji zaradi izbruha novega koronavirusa zapirajo šole. Minister za izobraževanje Sergej Kravcov je danes sporočil, da bodo vsi učenci od ponedeljka na tritedenskih počitnicah, s čimer želijo preprečiti širjenje virusa. 

ZDA
Novice Koronavirus razširjen po celotnih ZDA, umrlo sto ljudi #video

V Rusiji so do zdaj potrdili več kot 110 primerov novega koronavirusa, niso pa še imeli nobenega smrtnega primera.

Na Hrvaškem 12 novih okužb, skupaj 81

Hrvaški minister za zdravstvo Vili Beroš je danes v Zagrebu sporočil, da imajo na Hrvaškem 81 potrjenih primerov okužbe z novim koronavirusom, kar je 12 ljudi več, kot jih je bilo v torek. Hrvaški epidemiologi že razpravljajo o dodatnih ukrepih za zajezitev širjenja novega koronavirusa.

V BiH 34 okuženih, večina v Republiki Srbski

Oblasti v Republiki Srbski so danes sporočile, da so v tej srbski entiteti BiH v zadnjih 24 urah našteli sedem novih primerov okužbe z novim koronavirusom, kar pomeni, da imajo 27 primerov okužbe. Med njimi je tudi minister. V bošnjaško-hrvaški federaciji BiH pa so zabeležili sedem okuženih in poostrili ukrepe v boju proti novemu koronavirusu.

zapor Dob
Novice Prva okužba s koronavirusom na Dobu. Bo vlada izpustila zapornike?

V italijanskem mestu z vztrajnim testiranjem preprečili širjenje koronavirusa

V manjšem italijanskem kraju Vo v bližini Benetk so v kontrolni raziskavi vztrajno in večkrat testirali vseh 3.300 prebivalcev in na ta način uspešno povsem ustavili širjenje koronavirusa, poroča britanski Financial Times. "Testiranje, testiranje, testiranje," ki ga zagovarja Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), torej deluje, piše.

Testirali so vse prebivalce, ne glede na to, ali so kazali znake okužbe s koronavirusom ali ne. Če je bila okužba potrjena, pa so bili zelo strogi pri izvajanju karantene vseh stikov okuženega. Na ta način jim je uspelo povsem ustaviti širjenje koronavirusa v tem kraju, ki sicer leži v osrčju izbruha virusa v Italiji.

Novice Najbolj odbita izjava o koronavirusu, kar ste jih slišali. Smeh zagotovljen. #video

Britanski infektolog Andrea Crisanti, ki je sodeloval pri tem projektu, je opozoril, da ta preizkus kaže, da omejevanje testiranj ni pametno. Pozval je predvsem ZDA in Veliko Britanijo, naj se učijo iz tega primera in okrepijo testiranje ljudi.

V Iranu zabeležili največ smrti v enem dnevu

V Iranu, eni najbolj prizadetih držav zaradi novega koronavirusa, so zaradi covid-19 potrdili do zdaj največje število smrtnih žrtev v enem dnevu. Umrlo je 147 ljudi, skupno 1.135. Iranski predsednik Hasan Rohani je medtem branil ukrepanje oblasti, ki še niso omejile javnega življenja.

So pa iranski mediji danes poročali, da je v torek ozdravela 103-letna Iranka, ki so ji potrdili okužbo z novim koronavirusom. Po tednu dni v bolnišnici v mestu Semnan v osrednjem delu države je povsem okrevala in so jo izpustili iz bolnišnice.

Viroza, bolezen, vročina
Novice Dobil sem koronavirus, kaj lahko pričakujem #video

Iz Irana so že v ponedeljek poročali, da je po treh dneh ozdravel 91-letni moški iz Kermana na jugovzhodu države, čeprav je imel astmo in visok krvni tlak.

Na Kitajskem se življenje počasi vrača v ustaljene tirnice

Medtem ko se preostanek sveta šele pripravlja na najhujše, se na Kitajskem, kjer se je virus prvič pojavil, razmere počasi umirjajo. Po uvedbi karantene v številnih mestih in strogi omejitvi potovanj domačih okužb skoraj ni več.

Trendi "Koronavirus je za revne ljudi," je rekla in polizala stranišče #video

Strogi ukrepi sicer veljajo še naprej. Zaščitne maske in merjenje telesne temperature so obvezni ob vstopu v večino objektov. V številnih restavracijah gostje ne smejo sedeti drug nasproti drugemu. Oblasti so med epidemijo zagnale kampanjo za ohranjanje "družbene razdalje", kar v državi z največ prebivalcev na svetu ni lahka naloga.

V pekinških parkih se znova zbirajo upokojenke, ki ob zvokih glasbe iz prenosnih zvočnikov vadijo skupinske plese, a zdaj mora biti med njimi trimetrska razdalja.

Ne spreglejte