Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
3. 9. 2018,
8.16

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14

1

Natisni članek

John McCain pogreb noad

Ponedeljek, 3. 9. 2018, 8.16

5 let, 7 mesecev

McCaina pokopali na pokopališču pomorske akademije v Marylandu #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14

1

John McCain | Foto Reuters

Foto: Reuters

Po skoraj tednu dni žalnih slovesnosti za umrlim ameriškim republikanskim senatorjem in dvakratnim predsedniškim kandidatom Johnom McCainom so slednjega v nedeljo pokopali na pokopališču ameriške pomorske akademije v Annapolisu v zvezni državi Maryland, kjer se je McCain izšolal za mornariškega časnika.

81-letni McCain je umrl 25. avgust zaradi možganskega tumorja. Pred pogrebom so se od njega poslovili z zasebno slovesnostjo v kapelici akademije, na kateri so med drugim spregovorili general David Petraeus, senator Lindsey Graham in McCainov sin Jack. McCaina so pokopali zraven njegovega najboljšega prijatelja iz Annapolisa admirala Chucka Larsona, ki je umrl leta 2014.

McCain si je zaradi svojeglave načelnosti v zveznem senatu pridobil naziv "maverick" (posebnež), pred smrtjo pa je postal eden najodmevnejših kritikov sedanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa.

John Sidney McCain se je rodil 29. avgusta 1936 v mornariškem zračnem oporišču Coco Solo na območju Panamskega prekopa, ki je bil takrat pod nadzorom ZDA. Njegov oče in ded sta bila uspešna karierna častnika ameriške mornarice in sta dosegla čin admirala. Mornariško kariero je začel tudi John McCain. Po šolanju na akademiji je nadaljeval urjenje za vojaškega pilota v Pensacoli na Floridi.

John McCain
Novice V Washingtonu slovo od legendarnega senatorja McCaina

Leta 1967 se je prostovoljno prijavil za služenje v vietnamski vojni, kjer je sodeloval v 23. misijah bombardiranja Vietnama, dokler ga niso z raketo sestrelili nad Hanojem. Iz vietnamskega ujetništva so ga izpustili marca 1973.

Kot vojni heroj s 17 odlikovanji in človek s pomembnimi sorodstvenimi razmerji je McCain leta 1982 kandidiral na volitvah v zvezni kongres in zmagal, leta 1986 pa je zmagal še na volitvah v zvezni senat, kjer je ostal do smrti.

John McCain
Novice V Arizoni se poslavljajo od senatorja McCaina

McCain je bil eden konservativnejših politikov, čeprav je hkrati znal najti most do demokratskih kolegov in ni vedno glasoval po navodilih stranke. Ves čas pa je bil odločen zagovornik zveze Nato ter kritik Sovjetske zveze in pozneje Rusije. Veljal je za enega najvplivnejših ameriških senatorjev.

John McCain
Novice Umrl ameriški senator John McCain #foto #video

Dvakrat, leta 2000 in 2008, se je neuspešno potegoval za predsednika ZDA. Prvič ga je v boju za predsedniško nominacijo republikanske stranke porazil George Bush mlajši, nato pa leta 2008 na splošnih volitvah po dveh Bushevih mandatih demokrat Barack Obama.

Slovenijo je obiskal dvakrat, leta 2002 in 2017.

Ne spreglejte