Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 9. 2018,
8.00

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,69

1

Natisni članek

John McCain maša Donald Trump Barack Obama

Sobota, 1. 9. 2018, 8.00

5 let, 7 mesecev

V Washingtonu slovo od legendarnega senatorja McCaina

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,69

1

John McCain | Poleg Baracka Obame in Georgea Busha mlajšega se bodo zasebne žalne maše za Johna McCaina udeležili številni ugledni politiki iz ZDA in tujine.  | Foto Reuters

Poleg Baracka Obame in Georgea Busha mlajšega se bodo zasebne žalne maše za Johna McCaina udeležili številni ugledni politiki iz ZDA in tujine.

Foto: Reuters

V nacionalni katedrali v Washingtonu danes poteka zasebna žalna maša za republikanskega senatorja in veterana vietnamske vojne Johna McCaina, ki je umrl pred tednom dni v 82. letu starosti. Prva se mu je poklonila njegova hčerka Meghan, ki je v čustvenem govoru izpostavila, da so se zbrali ob smrti velikana.

"Zbrali smo se na žalovanju ob odhodu ameriške veličine - prave stvari, ne poceni retorike moškega, ki se ne bo nikoli približal žrtvi, ki jo je dal tako voljno," je dejala.

Ob tem je kritizirala tiste, ki "so živeli udobna in privilegirana življenja, medtem ko je on trpel in služil". S tem se je obregnila ob ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki je leta 2015 zasmehoval pet let, ki jih je McCain med vietnamsko vojno preživel v ujetništvu. "Rad imam ljudi, ki niso bili ujeti," je takrat dejal Trump.

Trump ni bil povabljen in se slovesnosti ni udeležil

Trump sicer na žalne slovesnosti in nedeljski pogreb McCaina ni bil povabljen in se jih tudi ni oziroma ne bo udeležil. Takšna je bila tudi želja pokojnika, sicer enega redkih ostrih Trumpovih kritikov v vrstah republikancev. Trump naj bi bil sicer ravno zdaj v enem od golfklubov v Washingtonu.

Iz njegovega kabineta se današnje žalne maše udeležujeta njegova hčerka Ivanka in zet Jared Kushner, poroča britanski BBC.

"Ameriki Johna McCaina ni treba postati znova velika, saj je bila Amerika vedno velika," je McCainova še priredila Trumpov slogan.

Ameriški predsednik Donald Trump se žalnih slovesnosti za pokojnega Johna McCaina na željo umrlega ne bo udeležil. | Foto: Reuters Ameriški predsednik Donald Trump se žalnih slovesnosti za pokojnega Johna McCaina na željo umrlega ne bo udeležil. Foto: Reuters

Obama McCaina označil za izjemnega človeka

Spominu na McCaina sta se poklonila tudi nekdanja ameriška predsednika Barack Obama in George Bush mlajši.

Obama, ki ga je premagal na volitvah leta 2008, ga je označil za izjemnega človeka - borca, državnika in domoljuba - ki je izkazal izjemen pogum med ujetništvom v Vietnamu in bil izjemen senator, ki je razumel, da so načela pomembnejša od politike.

Bush - ki je McCaina premagal pri republikanski predsedniški nominaciji leta 2000 - pa se je poklonil njegovemu pogumu, iskrenosti in smislu za humor.

Dejal je, da je McCain pogosto izzval tiste na oblasti, če je menil, da njihovo obnašanje ni v skladu z ameriškimi ideali, saj je bil prepričan, da so oni in Amerika lahko boljši.

Med govorci so bili tudi nekdanji senator Joe Lieberman in nekdanji ameriški zunanji minister Henry Kissinger.

Žalne in spominske slovesnosti so potekale ves teden

V petek so se lahko ljudje od dolgoletnega senatorja in predsedniškega kandidata poslovili v rotundi v Kapitolu v Washingtonu, kjer so postavili krsto z njegovimi posmrtnimi ostanki. To čast so doslej izkazali le nekaj uglednim Američanom, med drugim nekdanjima predsednikoma Johnu F. Kennedyju in Ronaldu Reaganu ter borki za človekove pravice Rosi Parks.

Pred tem je krsta več dni ležala v Kapitolu v Phoenixu, prestolnici zvezne države Arizona, ki jo je McCain predstavljal v senatu. Tam se mu je v čustvenem nagovoru v četrtek med drugim poklonil tudi nekdanji ameriški podpredsednik, demokrat Joe Biden.

McCaina bodo pokopali v nedeljo v družinskem krogu na ozemlju ameriške mornariške akademije v Annapolisu v zvezni državi Maryland, kjer se je izšolal za mornariškega častnika. Senator, ki je umrl zaradi možganskega tumorja, je že leta 2015 razkril, da želi na svojem nagrobniku napis Služil je domovini.

Ne spreglejte