SiolNET. Novice Svet
8,28

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Orbanov Fidesz odhaja iz Evropske ljudske stranke

8,28

termometer

Blejski strateški forum 2020. Janša, Plenković, Orban, Vučić
Foto: Ana Kovač

Madžarski premier Viktor Orban je danes vodjo politične skupine Evropske ljudske stranke (EPP) v Evropskem parlamentu Manfreda Webra obvestil, da se člani njegove stranke Fidesz odpovedujejo članstvu v skupini EPP. To je sporočil v pismu, ki ga je na Twitterju objavila podpredsednica Fidesza in ministrica v Orbanovi vladi Katalin Novak. EPP je tik pred tem z veliko večino podprl spremembe poslovnika, ki bi lahko vodile v izključitev Fidesza. Trije od štirih evroposlancev EPP iz Slovenije so glasovali proti.

Giuseppe Conte Novice Italijanski premier Giuseppe Conte odstopil

Orban je svojo odločitev o izstopu sporočil nekaj minut za tem, ko je politična skupina desnosredinske Evropske ljudske stranke (EPP) potrdila spremembe poslovnika, ki naj bi v kratkem vodile v izključitev ali zamrznitev pravic članom Fidesza. Madžarski premier je sicer minuli konec tedna napovedal, da bo Fidesz v primeru potrditev sprememb poslovnika sam izstopil iz EPP. Spremembe poslovnika EPP so "očitna sovražna poteza proti Fideszu in našim volivcem", je zapisal v pismu Webru.

"Medtem ko je na tisoče Evropejcev hospitaliziranih in ko naši zdravniki rešujejo življenja, je skrajno razočaranje videti skupino EPP ohromljeno z lastnimi upravnimi zadevami ter da poskuša utišati in onemogočiti naše demokratično izvoljene evropske poslance," še piše v Orbanovem pismu. Madžarski premier je "omejevanje zmožnosti našim evropskim poslancem, da opravljajo naloge izvoljenih članov Evropskega parlamenta", označil za odvzem demokratičnih pravic madžarskim volivcem. "To je nedemokratično, nepravično in nesprejemljivo, zato se je upravljavsko telo Fidesza odločilo, da takoj zapusti skupino EPP," je po pisanju STA zapisal Orban v pismu, naslovljenem na Webra.

Giuseppe Conte Novice Politična kriza v Italiji: Conte ne uživa Renzijevega zaupanja

Grims: Če bo Fideszov odhod dokončen, mora oditi tudi SDS

Današnji izstop Fidesza iz EPP je na svojem profilu na Twitterju komentiral tudi poslanec SDS Branko Grims. Meni, da EPP dela Madžarom krivico. "Moje trdno prepričanje, ki ga bom vedno zagovarjal, je to, kar sem zapisal že pred dvema letoma: EPP dela Madžarom veliko krivico, politično pa usodno napako, in če bo odhod Orbanovega Fidesza iz EPP postal dokončen, mora iz te skupine oditi tudi SDS," je zapisal v odzivu.

Blejski strateški forum 2020. Janša, Plenković, Orban, Vučić Novice Orbanova vlada želi prepovedati posvojitve otrok istospolnim parom

Spremembe sprejeli z veliko večino, Tomc, Zver in Bogovič proti

Sicer pa je politična skupina EPP spremembe poslovnika podprla z veliko večino. V politični skupini, ki ima 187 članov, so spremembe poslovnika potrdili s 148 glasovi za, 28 jih je bilo proti, štirje so bili pa vzdržani. Oddanih je bilo torej 180 glasovnic. Kot poroča Delo, so Romana Tomc, Milan Zver (oba SDS) in Franc Bogovič (SLS) glasovali proti spremembam, Ljudmila Novak (NSi), četrta članica EPP iz Slovenije, pa je bila za.

Tomčeva in Zver menita, da čas za to ni primeren

Tomčeva in Zver menita, da v obdobju, ko se Evropa ukvarja z upravljanjem pandemije in ko poteka bitka s časom za cepiva, ni primeren trenutek za hitro spreminjanje temeljnih določil poslovnika, je sporočila Tomčeva. Poslanca poudarjata, da bi morale biti spremembe, ki bodo močno vplivale na delo poslanske skupine, posledica široke in odkrite razprave, ter da je Evropska ljudska stranka zavezana vključevanju, demokratičnosti in dialogu.

Tomčeva in Zver menita, da v obdobju, ko se Evropa ukvarja z upravljanjem pandemije in ko poteka bitka s časom za cepiva, ni primeren trenutek za hitro spreminjanje temeljnih določil poslovnika. Tomčeva in Zver menita, da v obdobju, ko se Evropa ukvarja z upravljanjem pandemije in ko poteka bitka s časom za cepiva, ni primeren trenutek za hitro spreminjanje temeljnih določil poslovnika. Foto: Ana Gregorič Photography Žal stranka na čelu s predsednikom Donaldom Tuskom ni bila sposobna najti in sprejeti pomembnih odločitev v povezavi s stranko Fidesz, prelaganje odločitev na ramena poslanske skupine pomeni izogibanje odgovornosti, sta še poudarila evropska poslanca. Dodajata še, da bo ta odločitev vodila do sprememb v širšem političnem prostoru in k slabitvi moči EPP, česar se lahko veselijo politični tekmeci, EPP pa bi morala biti zaradi tega zaskrbljena. Želita si, da bi čim prej opravili razpravo o prihodnosti EPP na ravni vse stranke.

Blejski strateški forum 2020. Janša, Plenković, Orban, Vučić Novice Orban EU primerjal s Sovjetsko zvezo

Bogovič iz skupine EPP nima namena izstopiti

Bogovič, ki prav tako ni podprl sprememb poslovnika, svojo odločitev pojasnjuje z besedami, da danes niso glasovali le o poslovniku, temveč tudi o usodi EPP, posledično pa tudi o spremembi političnega zemljevida v Evropi. Poudaril je, da je danes žalosten dan za EU in za EPP.

Obžaluje, da je bil ves postopek sprejemanja sprememb poslovnika spolitiziran. Današnja odločitev po njegovih besedah ni bila sprejeta ne ob pravem času ne na pravem mestu, saj da bi rešitev nesporazumov z Orbanom in Fideszom moral poiskati predsednik EPP Tusk ter jo predstaviti na politični skupščini EPP.

Poslanec Franc Bogovič iz politične skupine EPP nima namena izstopiti. Poslanec Franc Bogovič iz politične skupine EPP nima namena izstopiti. Foto: Ana Kovač Bogovič se boji, da gre tako v obdobju pandemije, ki zelo slabi EU, tudi za veliko slabitev EPP, ki lahko kmalu izgubi večino v Evropskem parlamentu, kar bo pomenilo še večjo politično razdrobitev v Evropskem parlamentu, v EU pa krepitev skrajnega desnega pola. "Sam iz politične skupine EPP nimam nobenega namena izstopiti," je zapisal Bogovič v izjavi. "V SLS, kjer si želimo še naprej povezane Evrope, v kateri se borimo za ohranitev temeljnih evropskih vrednot, v tem trenutku ne vidimo druge alternative, kot je EPP, in zato v SLS ostajamo njen trdni člen," je pojasnil.

Novakova je po glasovanju sporočila, da je spremembe poslovnika podprla, ker meni, da so potrebne in so uravnotežen kompromis različnih predlogov. Poudarila je, da niso bile uperjene zoper katero izmed članic družine, temveč je bilo treba jasno postaviti pravila v primeru hudih kršitev vrednot njihove politične skupine.

viktor orban Novice Madžarska in Poljska vztrajata pri vetu na finančni sveženj EU

"Nihče ne more sedeti na dveh stolih"

Ob tem je poudarila, da EPP vselej zagovarja in brani vrednote, ki so jih postavili očetje povojne Evrope. Še posebej v obdobju pandemije imajo ljudje po njenih besedah občutek, da se kratijo njihove osnovne pravice, zato je toliko pomembneje, da se v EPP borijo za ohranitev težko pridobljene demokracije, ki vključuje človekovo svobodo, svobodo medijev in vladavino prava.

Ljudmila Novak Foto: Bor Slana Obvestilo Orbana vodstvu skupine EPP o odhodu Fidesza je njegova suverena odločitev, je še zapisala Novakova, ki meni, da so se negotove razmere v povezavi s statusom Fidesza v skupini EPP s tem tudi dokončno razrešile. "Nihče ne more sedeti na dveh stolih in zaradi lastnih interesov nenehno majati vrednot in odločitev lastne politične skupine (...) To navsezadnje od nas pričakujejo predvsem naši volivci," je sklenila.

Za potrditev sprememb je bila potrebna dvotretjinska večina oddanih glasov, pri čemer se je morala glasovanja udeležiti najmanj polovica evropskih poslancev iz politične skupine EPP, piše STA. Spremembe poslovnika natančneje opredeljujejo vrednote, ki jih morajo spoštovati člani skupine, in omogočajo izključitev ali zamrznitev pravic vseh 12 članov Fidesza v EPP, ne le posameznega člana.

Članstvo zamrznili marca 2019

Desnosredinska stranka EPP, najvplivnejša evropska politična družina, je sicer marca 2019 zamrznila članstvo Fidesza, a njegovi evropski poslanci so še naprej delovali kot del politične skupine EPP v Evropskem parlamentu.

Po več letih razprav v EPP o tem, kaj storiti z Orbanom, ki se spoprijema z očitki kršenja temeljnih evropskih vrednot, načel in pravil, so bile povod za premik besede evropskega poslanca iz Fidesza Tamasa Deutscha, ki je lani novembra izjave vodje skupine EPP Manfreda Webra primerjal s slogani gestapa, piše STA.
Viktor Orban Novice Vodstvo EPP za spremembo pravil in izključitev Orbanovega Fidesza iz skupine

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 15
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin