Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
11. 11. 2020,
11.28

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,54

12

Natisni članek

prepoved Viktor Orban posvojitev

Sreda, 11. 11. 2020, 11.28

3 leta, 5 mesecev

Orbanova vlada želi prepovedati posvojitve otrok istospolnim parom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,54

12

Blejski strateški forum 2020. Janša, Plenković, Orban, Vučić | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Madžarska vlada je v torek v parlament vložila predlog zakonodaje, ki istospolnim parom prepoveduje posvojitev otroka. Zagovorniki človekovih pravic so to označili za napad na skupnost LGBTQ v času, ko zaradi pandemije covid-19 ne smejo protestirati.

Predlagana zakonodaja določa, da lahko samo poročeni pari posvojijo otroka. Samski ga lahko posvojijo samo s posebnim dovoljenjem ministra, pristojnega za družine, poroča STA.

Iz skupine za človekove pravice Hatter so ob tem sporočili, da ta zakonodaja istospolnim parom dejansko prepoveduje posvojitev. Do zdaj je namreč lahko eden od partnerjev vlogo za posvojitev vložil kot samska oseba, saj na Madžarskem istospolne poroke niso dovoljene, navajajo tuje agencije.

V skupini so vlado obtožili, da deluje proti pripadnikom skupnosti LGBTQ, namesto da bi se spoprijemala s pandemijo covid-19. V zadnjih 24 urah so potrdili 4.140 novih okužb, 103 ljudje so umrli za boleznijo covid-19. Od začetka epidemije je umrlo skoraj 2.600 ljudi. 

Poljska
Novice Poljska zamaknila uveljavitev nove zakonodaje o splavu

"Čas ni naključen. Predlogi, ki resno omejujejo zakonite pravice in so v nasprotju s temeljnimi mednarodnimi in evropskimi človekovimi pravicami /.../, so bili vloženi /.../, ko protesti niso dovoljeni," so poudarili.

Vlada zatrjuje, da bo okrepila pravice otrok

Vlada premierja Viktorja Orbana je glede tega predloga zakona zatrdila, da bo okrepil "poudarek na pravicah otrok med posvojitvijo".

Je pa poleg tega vložila še predlog ustavnega amandmaja, s katerim bi določili, da "je mati ženska, oče pa moški". Spol bi določili ob rojstvu. "Zagotavlja izobraževanje v skladu z vrednotami, utemeljenimi na madžarski ustavni identiteti in krščanski kulturi," piše v predlogu po poročanju tujih agencij.

Zaostrovanje politike proti homoseksualcem

Orbanova vlada je ustavo spremenila že kmalu po prihodu na oblast leta 2010. Trenutno v njej piše, da je zakon zveza moškega in ženske in da "je temelj družine in preživetja naroda", navaja STA.

Letos se je politika proti homoseksualcem še zaostrila. Med drugim je maja parlament potrdil zakon, po katerem je nemogoče zakonsko spremeniti ob rojstvu določen spol.

Na Madžarskem sicer v zadnjem času močno narašča število okužb z novim koronavirusom, zaradi česar zaostrujejo ukrepe za zajezitev virusa. Od danes velja nova zaustavitev države. Ukrepi vključujejo nočno policijsko uro od 20. do 5. ure, prepoved zbiranja, zaprtje restavracij, hotelov in kulturnih ustanov. Na srednjih šolah in univerzah izobraževanje poteka na daljavo. Osnovne šole in vrtci ostajajo odprti. Športni dogodki morajo potekati brez prisotnosti gledalcev.

Ne spreglejte