SiolNET. Novice Svet
0,57

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vodstvo EPP za spremembo pravil in izključitev Orbanovega Fidesza iz skupine

0,57

termometer

Viktor Orban
Foto: Reuters

Vodstvo politične skupine Evropske ljudske stranke (EPP), največje v Evropskem parlamentu, naj bi doseglo dogovor o novih pravilih glede izključitve, ki bi to omogočila celotni delegaciji madžarskega Fidesza iz skupine EPP. Madžarski premier in vodja Fidesza Viktor Orban je zato v nedeljo zagrozil z izstopom Fidesza iz skupine.

Dogovor so v petek za zaprtimi vrati dosegli vodja skupine EPP Manfred Weber ter vodje nacionalnih delegacij EPP v Evropskem parlamentu. Nova pravila bi skupini EPP omogočila izključitev − po pisanju bruseljskega biltena Politico začasno, po poročanju nemške tiskovne agencije dpa pa tudi dokončno − celotne nacionalne delegacije in ne le posameznih evropskih poslancev, piše STA.

Začasna izključitev naj bi bila le še vprašanje časa

Novosti bo, tako je po pisanju Politica vsaj pričakovati, na srečanju skupine EPP to sredo podprla potrebna dvotretjinska večina. In potem ko bodo potrjene, naj bi bila začasna izključitev 12-članske delegacije Fidesza v Evropskem parlamentu le še vprašanje časa. Točen datum, kdaj naj bi o slednji odločali, sicer še ni določen, verjetno pa bi to sledilo v nekaj tednih. Po poročanju dpa naj bi za izključitev delegacije v nekaterih primerih zadostovala že 50-odstotna večina glasov.

Če se bosta obe glasovanji res iztekli tako, kot napovedujejo, bo to pomemben premik v odnosih med na Madžarskem vladajočo stranko ter njeno desnosredinsko evropsko politično družino. Ta odnos je sicer že dolgo časa napet, jabolko spora med vodstvom EPP in njenimi sredinskimi člani na eni ter predstavniki Fidesza na drugi strani pa so kritike na račun vladavine prava ter širše kršitve evropskih vrednot na Madžarskem, piše STA.

Blejski strateški forum 2020. Janša, Plenković, Orban, Vučić Foto: Ana Kovač

Stranka EPP je članstvo Fidesz zamrznila že marca 2019, leto dni kasneje pa je ta ukrep podaljšala za nedoločen čas. A njegovi evropski poslanci so še naprej delovali kot del skupine EPP v Evropskem parlamentu, čeprav mnogim to ni bilo po volji. Kapljo čez rob naj bi decembra prilil evropski poslanec Fidesza Tamas Deutsch, ki je izjave Manfreda Webra primerjal s slogani nacističnega gestapa in nekdanje madžarske komunistične tajne službe.

Takrat so nato ponovno stekla prizadevanja za spremembo že omenjenih pravil o začasni izključitvi celotne delegacije, piše Politico. Prejšnji poskusi za izključitev Fidesza so propadli predvsem zaradi nepripravljenosti evropskih poslancev iz vrst nemških krščanskih demokratov CDU in njihovih bavarskih kolegov CSU, da bi jih podprli, še dodaja Politico.

Madžarski premier se je v pismu, ki ga je podpredsednica Fidesza Katalin Novak v nedeljo objavila na Twitterju, že odzval na načrte, ki se kujejo v Bruslju, in pri tem sam zagrozil z umikom Fidesza iz skupine EPP v Evropskem parlamentu, poročata dpa in madžarska tiskovna agencija MTI, piše STA.

Bodo prej sami izstopili?

Če bo skupina EPP sledila predlogu vodstva in dejansko spremenila postopkovna pravila, kar bi vodilo v "pravno vprašljivo izključitev naših izvoljenih poslancev v skupini EPP", se Fidesz ne bo več "počutil obvezanega, da ostane v tej skupini", je v pismu Webru med drugim zapisal Orban. Kot gre razumet, bi tako delegacija Fidesza v Evropskem parlamentu iz skupine EPP izstopila sama, še preden bi glasovali o njeni izključitvi.

Orban je sicer po poročanju MTI v pismu tudi kritiziral EPP, ki da se že dolgo spoprijema s "krizo vodenja in politično krizo". Fidesz je zato predlagal "vrnitev nazaj k dediščini" njenega ustanovitelja in nekdanjega voditelja Wilfrieda Martensa. Že vse od leta 2019 EPP obljublja "globoko notranjo razpravo" o svoji prihodnosti, a do te ni prišlo, zato pa zdaj, namesto da bi se osredotočila na skupen boj s pandemijo novega koronavirusa, hiti s spreminjanjem notranjih pravil, je še dodal, še piše STA.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin