Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
5. 1. 2022,
9.25

Osveženo pred

2 leti, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,52

15

Natisni članek

Koronavirus COVID-19 cepljenje Francija Emmanuel Macron

Sreda, 5. 1. 2022, 9.25

2 leti, 3 mesece

Macron razburil z izjavo, da želi kar najbolj otežiti življenje necepljenim

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,52

15

Emmanuel Macron | Macronove izjave prihajajo v času, ko v francoskem parlamentu poteka obravnava zakona, s katerim bi dostop do restavracij, kulturnih in športnih dogodkov ter javnega prevoza omogočili le cepljenim in prebolevnikom, ne pa tudi testiranim kot do zdaj. | Foto Reuters

Macronove izjave prihajajo v času, ko v francoskem parlamentu poteka obravnava zakona, s katerim bi dostop do restavracij, kulturnih in športnih dogodkov ter javnega prevoza omogočili le cepljenim in prebolevnikom, ne pa tudi testiranim kot do zdaj.

Foto: Reuters

Francoski predsednik Emmanuel Macron je razburil z izjavo, da želi ljudem, ki se nočejo cepiti proti bolezni covid-19, kar najbolj otežiti življenje in jih omejiti.

"Kar zadeva necepljene, res jih želim razjeziti," je dejal v pogovoru za časnik Le Parisien, pri čemer je uporabil pogovorni izraz, ki v francoščini velja za vulgarnega.

"In šli bomo do konca, to je strategija," je dejal in pojasnil, da želi necepljenim kar najbolj omejiti udejstvovanje v javnem življenju.

"Ne bom jih zaprl ali na silo cepil. Treba pa jim je povedati, da od 15. januarja ne bodo več mogli v gostilno, na kavo, v gledališče ali kino," je dodal.

Francija covid
Novice Odkrili novo različico koronavirusa, ki naj bi bila bolj nalezljiva od omikrona

Napeta razprava v francoskem parlamentu

V Franciji je proti covidu cepljenega več kot 90 odstotkov odraslega prebivalstva. Na oddelkih intenzivne nege po Macronovih besedah 85 odstotkov postelj zasedajo necepljeni, zaradi česar prelagajo operacije.

Macronove izjave prihajajo v obdobju, ko v francoskem parlamentu poteka obravnava zakona, s katerim bi dostop do restavracij, kulturnih in športnih dogodkov ter javnega prevoza omogočili le cepljenim in prebolevnikom, ne pa tudi testiranim kot do zdaj.

V ponedeljek so sicer razpravo prekinili, v torek se je nadaljevala, danes zgodaj zjutraj, po objavi Macronovega intervjuja, pa so jo znova prekinili in se bo nadaljevala danes popoldne, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Predsedujoči zasedanju Marc Le Fur je pojasnil, da razmere v skupščini ne omogočajo mirnega nadaljevanja razprave.

Vodja poslanske skupine desnih Republikancev (LR) Damien Abad je dejal, da so izjave predsednika neodgovorne in kažejo njegov otročji cinizem, predsednik stranke Christian Jacob pa je zatrdil, da ne bodo podprli zakona, katerega cilj je razburjati Francoze.

"Predsednik tega ne bi smel reči," je dejala vodja skrajno desnega Nacionalnega zbora Marine Le Pen in Macrona obtožila, da želi iz nekaterih Francozov narediti drugorazredne državljane.

Skrajni levičar Jean-Luc Melenchon je izrazil osuplost. "Ali predsednik sploh ve, kaj govori?" se je vprašal na Twitterju.

omikron
Novice "Mislili smo, da je najhujše mimo"

V enem dnevu skoraj 300 smrti covidnih bolnikov

Medtem je tiskovni predstavnik vlade Gabriel Attal opozoril, da je sprejetje zakona nujno, saj je v francoskih bolnišnicah skoraj 20 tisoč covidnih bolnikov, v enem dnevu jih je umrlo skoraj 300. V Franciji so ob tem v torek potrdili več kot 270 tisoč novih primerov okužbe, kar je nov rekord.

Macronove izjave prihajajo v času, ko se v Franciji že začenja predvolilni boj. Macron sicer uradno kandidature na aprilskih predsedniških volitvah še ni napovedal. V intervjuju za Le Parisien je pojasnil, da se želi potegovati za drugi mandat, a bo odločitev sporočil, ko bo prepričan o tem.

Boris Johnson je zadovoljen s precepljenostjo državljanov

Nekoliko milejši je britanski premier Boris Johnson, ki je državljane pozval, naj gredo po poživitveni odmerek, in dodal, da je prepričan, da je precepljenost v državi visoka, zato tudi ne pričakuje dodatnih omejitev. Priznava pa, da so pred njimi naporni tedni in da bodo zaradi odsotnosti zaposlenih nekatere storitve delovale omejeno.

V Veliki Britaniji so včeraj prvič od začetka pandemije potrdili več kot 200 tisoč okužb z novim koronavirusom v enem dnevu, k hitremu širjenju pa pripomore predvsem različica omikron.

Število okužb sicer hitro raste, a število sprejetih bolnikov v bolnišnice še ni blizu vrhuncem prejšnjih valov. Na intenzivnih oddelkih je 90 odstotkov bolnikov necepljenih, je med drugim povedal Johnson.

Napovedal je tudi dostop do dnevnega testiranja za nujne delavce v kritičnih panogah, kot so predelava hrane, promet in mejni nadzor.

c
Novice Poziv javnosti: Cepite se zdaj!
Hrvaška koronavirus
Novice Na Hrvaškem in v BiH potrdili prvi primer flurone. Italija, Francija in Španija beležijo porast okužb.
pacient bolnišnica
Novice Raziskava: Tudi blag potek covid-19 lahko poškoduje organe obolelega
Ne spreglejte