SiolNET. Novice Slovenija
0,86

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Raziskava: Tudi blag potek covid-19 lahko poškoduje organe obolelega

0,86

termometer

pacient bolnišnica
Preiskave srca so pokazale povprečno zmanjšanje črpalne moči organa za od enega odstotka do dveh odstotkov in 41-odstotno povečanje proteinskega markerja v krvi, ki razriva podatke o obremenitvi srca.

Tudi blag potek covid-19 lahko poškoduje organe obolelih, so ugotovili znanstveniki univerzitetnega medicinskega centra Hamburg-Eppendorf (UKE) v do zdaj največji svetovni študiji. Dokazali so, da lahko covid-19 v teh primerih srednjeročno vpliva na delovanje srca, pljuč in ledvic ter je pogosto povezan z znaki venske tromboze na nogah.

V okviru dolgoletne zdravstvene raziskave, ki poteka v mestu Hamburg (HCHS), so za zgoraj omenjeno raziskavo podrobno pregledali 443 oseb, ki so po okužbi s sars-cov-2 imele le blažje simptome covid-19. Njihove podatke so primerjali s podatki udeležencev dlje časa trajajoče raziskave, ki niso bili okuženi z novim koronavirusom.

Rezultate raziskave so danes objavili v reviji European Heart Journal Evropskega združenja kardiologov (ESC), poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Raziskava je potekala v epidemiološkem študijskem centru univerzitetne klinike v Hamburgu od sredine leta 2020.

"Obsežen nabor podatkov, vključno z magnetnoresonančno tomografijo srca in možganov tako pri okuženih s sars-cov-2 kot v kontrolni skupini, je omogočil analizo več organov. Spoznanje, da lahko celo blag potek bolezni povzroči srednjeročne poškodbe različnih organov, je izjemnega pomena, zlasti glede na trenutno različico omikron, za katero se zdi, da je večinoma povezana z blažjimi simptomi," je rezultate komentiral direktor Znanstveno-študijskega centra in kardiolog na omenjeni kliniki Raphael Twerenbold.

omikron Digisvet "Mislili smo, da je najhujše mimo"

Po okužbi s covid-19 ugotovili srednjeročne okvare organov

V raziskavi so med drugim sodelovali udeleženci, ki so se okužili s sars-cov-2 in so navedli, da v času okužbe niso imeli nobenih bolezenskih znakov ali pa so bili ti le blagi do zmerni. Velika večina (93 odstotkov) jih je bila zdravljena izključno ambulantno, nihče od njih ni potreboval intenzivnega zdravljenja v bolnišnici.

Približno deset mesecev po okužbi z novim koronavirusom so jim pregledali srčno-žilni sistem, pljuča, ledvice in možgane ter njihovo delovanje, strukturo in morebitne posledične poškodbe. S pomočjo vprašalnikov so ugotavljali kakovost njihovega življenja.

Za primerjavo so iz nabora podatkov raziskave HCHS še iz časa pred pandemijo covid-19 izbrali 1.328 udeležencev podobne starosti, spola in izobrazbe.

V neposredni primerjavi z "normalno populacijo" so pri preiskovancih po okužbi s sars-cov-2 ugotovili srednjeročne okvare organov. Test pljučne funkcije je pokazal, da se jim je volumen pljuč zmanjšal za okoli tri odstotke, nekoliko se je povečal upor dihalnih poti.

Francija covid Novice Odkrili novo različico koronavirusa, ki naj bi bila bolj nalezljiva od omikrona

Slabše delovanje srca in ledvic

Preiskave srca so pokazale povprečno zmanjšanje črpalne moči organa za od enega odstotka do dveh odstotkov in 41-odstotno povečanje proteinskega markerja v krvi, ki razriva podatke o obremenitvi srca.

Eden od glavnih rezultatov analize je tudi ta, da je ultrazvočni pregled nog od dvakrat do trikrat pogosteje pokazal znake prebolele venske tromboze nog.

Prav tako so pri preiskovancih po okužbi s sars-cov-2 ugotovili okoli dvoodstotno zmanjšanje delovanja ledvic.

Pregled strukture in delovanja možganov po okužbi z novim koronavirusom ter rezultati vprašalnika o kakovosti življenja pa niso pokazali poslabšanja v primerjavi s kontrolno skupino.

"Rezultati nam omogočajo, da pravočasno prepoznamo organske zaplete in začnemo ustrezne terapevtske ukrepe," je rezultate raziskave ocenil direktor študije HCH in strokovni direktor centra za srce in ožilje na univerzitetni kliniki v Hamburgu Stefan Blankenberg.

Po podatkih univerzitetne klinike je Hamburg City Health Study (HCHS) največja lokalna zdravstvena raziskava na svetu. V daljšem časovnem obdobju bodo skupno pregledali 45 tisoč prebivalcev Hamburga, starih od 45 do 74 let.

Namen raziskave je ugotoviti dejavnike tveganja za pogoste bolezni, kot so srčni infarkt, atrijska fibrilacija, možganska kap, demenca ali srčno popuščanje.

Cilj raziskave, v kateri sodeluje 30 klinik in inštitutov univerzitetnega medicinskega centra Hamburg-Eppendorf, sta razvoj individualiziranih možnosti zdravljenja in ciljno usmerjena preventiva. Do zdaj so pregledali približno 16 tisoč oseb.

Protestni shod pred Ustavnim sodiščem. Ustavno sodišče. Novice Zdravniki zahtevajo, kar je ustavno sodišče prepovedalo

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin