Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
4. 1. 2022,
11.28

Osveženo pred

2 leti, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,30

11

Natisni članek

Hrvaška Koronavirus

Torek, 4. 1. 2022, 11.28

2 leti, 4 mesece

Na Hrvaškem in v BiH potrdili prvi primer flurone. Italija, Francija in Španija beležijo porast okužb.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,30

11

Hrvaška koronavirus | Foto Reuters

Foto: Reuters

Na Hrvaškem ter v Bosni in Hercegovini so potrdil prvi primer flurone. Bolnica v Zagrebu ima tako bolezen covid-19 kot gripo tipa A, tako imenovano prašičjo gripo podtipa virusa H3N2. Hrvaški strokovnjaki so že poudarili, da tisti, ki so cepljeni proti gripi, ne bodo zboleli zaradi flurone, saj je podtip virusa H3N2 v sezonskem cepivu proti gripi. Na Hrvaškem in v Španiji pa beležijo tudi velik porast okužb z novim koronavirusom. 

V hrvaškem Izobraževalnem zavodu za javno zdravje dr. Andrije Štamparja v Zagrebu so za hrvaški dnevnik Jutarnji list potrdili, da so pri mlajši bolnici ugotovili prvi primer flurone.

"Glede na to, da imamo multipleksne PCR-teste na okužbo z novim koronavirusom, ki so hkrati občutljivi tudi na virus gripe, je mogoče, da odkrijemo oba virusa, kar se je prvič zgodilo pri testiranju mlajše bolnice. Danes izvajajo tipizacijski test, ki ga bomo nato poslali na hrvaški inštitut za javno zdravje, ki je referenčni center za respiratorne bolezni," je pojasnila vodja oddelka za klinično mikrobiologijo na zavodu dr. Andrije Štamparja Jasmina Vraneš.

Dodala je, da je beseda flurona sestavljanka besed gripa in korona in da je letos mogoče pričakovati, da bodo potrdili več tovrstnih primerov.

Prvi primer flurone v državi so danes potrdili tudi v sosednji BiH, natančneje v Banjaluki v Republiki srbski. Kot so sporočili iz tamkajšnjega UKC, so okužbo z virusom gripe in novim koronavirusom potrdili pri bolniku, rojenem leta 2000, ki je pri njih hospitaliziran. "Bolnik je trenutno pri zavesti ter hemodinamično in respiratorno stabilen," so še dodali po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug.

Prvi primer hkratne okužbe s koronavirusom in gripo so sicer uradno potrdili v Izraelu. 

Število okužb z novim koronavirusom se je v dveh tednih podvojilo 

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah potrdili 5.845 novih okužb z novim koronavirusom, kar je dvakrat več kot pred 14 dnevi. Pred tednom dni so na dan potrdili 4.139 novih okužb. Nazadnje je umrlo 46 covidnih bolnikov, na spletni strani poroča hrvaški dnevnik Jutarnji list.

Na Hrvaškem so pred dvema tednoma potrdili 2.803 nove okužbe z novim koronavirusom.

V hrvaških bolnišnicah se zdravi 1.817 covidnih bolnikov, od tega jih je 233 na medicinskih ventilatorjih.

Od 25. februarja 2020, ko so na Hrvaškem potrdili prvi primer novega koronavirusa, so do zdaj potrdili 727.899 okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 12.699 covidnih bolnikov.

Polno cepljenih proti bolezni covid-19 z dvema ali enim odmerkom je na Hrvaškem 63,16 odstotka odraslih.

Precepljenost med starejšimi je še vedno nizka 

V večini hrvaških bolnišnic so razmere trenutne stabilne, najslabše pa je na jugu države. Strokovnjaki opozarjajo, da bi se lahko razmere poslabšale po koncu novoletnih počitnic in zato, ker je precepljenost proti bolezni covid-19 med starejšimi še vedno nizka. V Splitsko-dalmatinski županiji je bil v ponedeljek odstotek pozitivnih testov na okužbo z novim koronavirusom višji od 50 odstotkov, še poroča Jutranji list.

Španija beleži velik porast okužb z novim koronavirusom 

V Španiji beležijo velik porast okužb z novim koronavirusom kljub visokemu odstotku cepljenih v državi. Število novih primerov okužb s koronavirusom na sto tisoč prebivalcev se je v zadnjih sedmih dneh povzpelo na 1.348, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ministrstvo za zdravje je v ponedeljek zvečer sporočilo, da so v preteklem dnevu zabeležili rekordnih 372 tisoč novih primerov okužbe. Sedemdnevna incidenca je še v četrtek znašala 1.086, poroča dpa.

Kljub porastu števila obolelih pa oblasti menijo, da je stanje v bolnišnicah pod nadzorom. Zasedenih je približno deset odstotkov vseh bolnišničnih postelj v državi, zelo malo okuženih pa potrebuje oskrbo na intenzivni negi.

Zdravstveni organi to pripisujejo višji stopnji precepljenosti, zaradi česar je imelo veliko okuženih le blage simptome. Po zadnjih podatkih se je z dvema odmerkoma cepilo že več kot 90 odstotkov starejših od 12 let, s prvim odmerkom pa je bila cepljena že tudi približno tretjina otrok, starih od pet do 12 let.

Španija je sicer konec decembra znova uvedla obvezno nošenje mask na prostem po vsej državi. Na nekaterih območjih v državi veljata tudi policijska ura in pogoj PCT za dostop do nekaterih storitev.

V Franciji skoraj 300 tisoč okuženih v enem dnevu

V Franciji so v zadnjih 24 urah zabeležili skoraj 300 tisoč novih primerov okužbe z novim koronavirusom, je danes povedal francoski minister za zdravje Olivier Veran. To bo nov dnevni rekord števila okužb v Franciji od začetka pandemije, doslej so jih največ zabeležili konec decembra, nekaj več kot 230 tisoč.

Francoske oblasti uradno števila okuženih še niso objavile, je pa minister v razpravi v parlamentu dejal, da število danes ne bo veliko nižje od 300 tisoč, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Gre za posledico zelo nalezljive različice omikron. Ta se je v Franciji začela hitro širiti konec preteklega leta.

Čeprav naj bi omikron povzročal bolj blago obliko bolezni, se v Franciji že čutijo pritiski večjega števila okuženih na bolnišnice. Dnevno tja sprejmejo po dva tisoč ljudi.

Minister Veran je danes še pojasnil, da so visoke številke tudi posledica obsežnega testiranja. Tako so v prejšnjem tednu testirali osem milijonov ljudi. Delež okuženih med testiranimi sicer že presega 15 odstotkov, kar je blizu rekordnim deležem iz jeseni 2020, poroča AFP.

Veran je ponovil, da cepljenje ostaja koristno, saj ščiti pred hujšim potekom bolezni. "Cepljenje ne prepreči okužbe, vendar pa prepreči nadaljnji razvoj virusa po okužbi in s tem hujše oblike bolezni," je dejal.

Dodal je, da na vsakega cepljenega bolnika na intenzivni negi pride 20 necepljenih.

Francoska vlada načrtuje, da bo potrdilo o cepljenju še ta mesec nadomestilo dosedanje covidno potrdilo. Dostop do restavracij, kulturnih in športnih prireditev ter sredstev javnega prevoza na dolge proge bodo tako imeli le še cepljeni in prebolevniki, ne pa več tudi testirani.

Narodna skupščina bi morala ustrezen zakon sprejeti že v ponedeljek zvečer, a so razpravo prekinili. Nadaljevala naj bi se drevi, vlada pa želi, da bi zakon v veljavo stopil sredi meseca.

V Italiji potrdili več kot 170 tisoč novih okužb 

V Italiji so v zadnjem dnevu potrdili več kot 170 tisoč okužb z novim koronavirusom, kar je nov rekord. Umrlo je še 259 covidnih bolnikov, je razvidno iz podatkov italijanskega ministrstva za zdravje.

V zadnjem dnevu so v državi na Apeninskem polotoku opravili 1,2 milijona testov, pozitivnih je bilo 13,9 odstotka. Še v ponedeljek je bil delež pozitivnih testov okoli 15-odstoten, poročajo tuje tiskovne agencije.

V bolnišnicah se zdravi 12.912 covidnih bolnikov, 1.392 jih je na intenzivni negi.

V Italiji so medtem zaradi suma izdajanja ponarejenih potrdil o cepljenju aretirali zdravnika. V centru za cepljenje v kraju Ascoli Piceno naj bi ukradel 120 odmerkov cepiva proti bolezni covid-19, ki jih ni razdelil, v 150 primerih pa naj bi izdal lažna potrdila o cepljenju.

Glede na dosedanje ugotovitve je najmanj 73 ljudi prejelo lažno potrdilo. Tako njih kot zdravnika tožilstvo preiskuje zaradi suma ponarejanja listin, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Hrvaška covid-19
Novice Hrvaška: v drugem tednu januarja bo eksplozija omikrona
pes
Novice Ganljiva zgodba iz Hrvaške: pes svojega lastnika grel 13 ur in mu rešil življenje #video
covid-19
Novice Potrjen prvi primer hkratne okužbe s koronavirusom in gripo
Ne spreglejte