Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 1. 2022,
14.21

Osveženo pred

2 leti, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,15

10

Natisni članek

Avstralija Izrael okužba COVID-19 gripa

Sobota, 1. 1. 2022, 14.21

2 leti, 3 mesece

Potrjen prvi primer hkratne okužbe s koronavirusom in gripo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,15

10

covid-19 | Foto Reuters

Foto: Reuters

 Iz Izraela poročajo o prvem uradno potrjenem primeru t. i. flurone, hkratne okužbe z novim koronavirusom in virusom gripe. Za piko na i so jo potrdili pri neki nosečnici, a na srečo hujšega, vsaj za zdaj, ni bilo, poroča vrsta tujih medijev, med njimi avstrijski Kronen Zeitung. Avstralske oblasti so v zadnjih 24 urah zabeležile novo rekordno število okužb z novim koronavirusom.

Dvojno okužbo so potrdili v bolnišnici v izraelskem mestu Peta Tikva. Okužena nosečnica, ki je medtem že rodila, ni cepljena niti proti covid-19 niti proti gripi. Kljub temu je po poročanju izraelskih medijev razvila le lažje simptome obeh bolezni. Ali bi lahko imela dvojna okužba hujše dolgotrajnejše posledice, strokovnjaki še ugotavljajo.

Izraelski virologi opozarjajo, da omenjeni primer zagotovo ni dejansko prva hkratna okužba z omenjenima virusoma. Prepričani so, da je bilo bolnikov s flurono že več, a jih pač niso testirali na oba virusa. Ime flurona je sicer sestavljanka angleške besede za gripo ("flu") in drugega dela besede "korona".

Pri otrocih lahko hkratna okužba predstavlja težji potek bolezni 

Tudi evropski in drugi strokovnjaki ter proizvajalci cepiv so že pred tedni začeli svariti pred možnostjo dvojne okužbe z novim koronavirusom in virusom gripe, še posebej pri otrocih, kar bi lahko vodilo v bistveno težji potek bolezni.

Poleg tega so dosedanje raziskave pokazale, da so dvojne okužbe v primeru covid-19 pogoste. V neki ameriški študiji so pri kar 43 odstotkih covidnih bolnikov potrdili še kakšno drugo okužbo. Temu so večinoma sledili težji potek bolezni in večje tveganje za smrt.

covid
Novice Toliko okužb so potrdili v petek

Avstralija v novo leto z novim rekordom okužb

V treh od šestih zveznih držav so prisotnost virusa potrdili pri 33.161 osebah, kar je okoli 200 primerov več, kot so jih dan poprej našteli v celotni državi, poroča na spletni strani agencija Reuters.

Vse avstralske zvezne države razen Zahodne Avstralije so, potem ko so dosegle visoko precepljenost prebivalstva proti covidu-19, začele sproščati omejitve, to pa je očitno vodilo v porast okužb.

Novi Južni Wales je zaradi porasta okužb ublažil pravila glede izolacije za zdravstvene delavce. Na delo se lahko tako odpravijo tudi kritični zdravstveni delavci, ki so bili v tesnem stiku z okuženim, a ne kažejo znakov okužbe.

Število hospitalizacij in bolnikov v enotah intenzivne nege se vsaj podvojilo

V zadnjem tednu se je število novo potrjenih okužb v Novem Južnem Walesu več kot potrojilo z okoli 6000 na več kot 22.500. Število hospitaliziranih zaradi covida-19 se je povečalo s 388 na 901, število bolnikov v enotah intenzivne nege pa je naraslo za okoli 50 odstotkov na 79.

V Melbournu je medtem danes moški zažgal sebe in svoje vozilo, pri tem pa po navedbah očividcev kričal proti pravilom glede cepljenja. Prepeljali so ga v bolnišnico, policija pa je nato sporočila, da je utrpel življenjsko nevarne poškodbe.

V Avstraliji so po podatkih zdravstvenih oblasti od začetka pandemije zabeležili okoli 430.000 okužb z novim koronavirusom, za posledicami covida-19 pa je umrlo okoli 2250 oseb.

omikron
Novice Primeri treh držav: Zakaj je omikron "nekaj, česar še nismo videli"
covid-19
Novice Covid-19 po Evropi in svetu: četrti odmerek in krajše karantene
Ne spreglejte