Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
5. 12. 2018,
17.20

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11

1

Natisni članek

Francija gorivo Emmanuel Macron protesti

Sreda, 5. 12. 2018, 17.20

5 let, 4 mesece

Macron: Pri protestih gre za nasprotovanje republiki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11

1

Protesti v Franciji | V Franciji že več tednov potekajo protesti rumenih jopičev, ki nasprotujejo višjim trošarinam na gorivo. | Foto Reuters

V Franciji že več tednov potekajo protesti rumenih jopičev, ki nasprotujejo višjim trošarinam na gorivo.

Foto: Reuters

Francoska vlada je danes sklenila, da v prihodnjem letu ne bo nobenega zvišanja trošarin na gorivo, je sporočil minister za okolje Francois Rugy. S tem se je vlada odzvala na večdnevne množične in tudi nasilne proteste proti zvišanji cen goriv.

Kot je dejal minister Francois Rugy, so se zvišanju trošarin, sprva načrtovanemu za 1. januar 2019, zaradi protestov pa zamrznjenemu za pol leta, odpovedali za celotno prihodnje leto. S tem želijo pomiriti strahove protestnikov, t. i. rumenih jopičev, da bi zvišanje odložili zgolj začasno, ko bi se protesti končali, pa bi ga uveljavili, je pojasnil.

Novice Francoski premier: Noben dvig davkov ne opravičuje ogrožanja varnosti #video

Premier napovedal šestmesečni moratorij na dvig trošarin na gorivo

Premier Edouard Philippe je že v torek napovedal šestmesečni moratorij na dvig trošarin. Moratorij je bil glavna zahteva gibanja rumenih jopičev, ki že več tednov protestirajo proti visokim cenam goriva. V soboto se je na ulicah francoskih mest zbralo več kot sto tisoč protestnikov, pri čemer so v Parizu izbruhnili izgredi in spopadi s policijo. Kljub moratoriju so napovedali, da bodo na ulice odšli tudi v soboto.

Francoski premier Edouard Philippe je v torek napovedal šestmesečni moratorij na dvig trošarin na gorivo. | Foto: Reuters Francoski premier Edouard Philippe je v torek napovedal šestmesečni moratorij na dvig trošarin na gorivo. Foto: Reuters

Moratorij je bila glavna zahteva gibanja rumenih jopičev, ki že več tednov protestira proti visokim cenam goriva. V soboto se je na ulicah francoskih mest zbralo več kot sto tisoč protestnikov, pri čemer so v Parizu izbruhnili izgredi in spopadi s policijo. Policija je aretirala več kot 400 protestnikov. Zaradi poškodb so morali v bolnišnicah oskrbeti več kot 160 ljudi. Kljub moratoriju so napovedali, da bodo na ulice odšli tudi v soboto.

Protesti v Franciji
Novice Macron zaradi protestov rumenih jopičev odpovedal obisk v Srbiji

Pariz: 13 protestnikov obtožili poškodovanja Slavoloka zmage

Potem ko so se protesti rumenih jopičev v soboto v Parizu sprevrgli v izgrede in je bil med drugim poškodovan tudi Slavolok zmage, je francosko tožilstvo danes proti 13 osebam vložilo obtožnice zaradi poškodovanja slavoloka in kraje. Od obtoženih so trije, med njimi mladoletnik, ostali v priporu, medtem ko so ostale izpustili na prostost v zameno za varščino. Tožilstvo 13 osumljenih obtožuje vdora in nedovoljenega vstopa, kraje ter uničenja kulturne dediščine. V okviru potekajoče preiskave sicer skušajo identificirati še ostale, ki so sodelovali pri uničenju. (STA)

Macron: Gre za nasprotovanje republiki

Francoski predsednik Emmanuel Macron je ob tem pozval politike, sindikate in delodajalce, naj ljudi pozovejo k mirnim protestom. "Kaj takega se v državi še ni dogajalo," je predsednikove besede povzel tiskovni predstavnik vlade Benjamin Griveaux. Na seji vlade je predsednik dejal, da "ne gre več za nasprotovanje politiki, ampak za nasprotovanje republiki".

Proteste, ki se bodo zgodili prihodnji teden, je medtem napovedalo tudi največje združenje francoskih kmetov. Motijo jih predvsem nova pravila, kot je na primer to, da morajo napovedati, kdaj bodo uporabili pesticid glifosat.

Ne spreglejte