Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
15. 11. 2019,
14.09

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

1

Natisni članek

London protestniki napad Hongkong

Petek, 15. 11. 2019, 14.09

4 leta, 5 mesecev

London: jezni protestniki napadli hongkonško ministrico

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

1

Teresa Cheng | Hongkonška ministrica za pravosodje Teresa Čeng je v incidentu utrpela poškodbe. | Foto Reuters

Hongkonška ministrica za pravosodje Teresa Čeng je v incidentu utrpela poškodbe.

Foto: Reuters

Hongkonška voditeljica Carrie Lam je obsodila napad na hongkonško pravosodno ministrico v Londonu, ki je padla, ko jo je obkrožila množica protestnikov. Po trditvah Lamove je bila ministrica Teresa Čeng pri tem poškodovana.

To je bila najbolj neposredna fizična konfrontacija katerega od članov kabineta Lamove od začetka protestov v Hongkongu pred šestimi meseci. Izredno nepriljubljeno hongkonško pravosodno ministrico Tereso Čeng je v četrtek zvečer v Londonu pričakalo več kot deset zamaskiranih protestnikov, ko je odhajala na dogodek, kjer naj bi nastopila.

Novice V Hongkongu zaradi množičnih protestov oviran promet #video

Ministrica v incidentu utrpela poškodbe

Nanjo so uperili baterijske svetilke, ob tem pa so demonstranti vzklikali, da je morilka, ter vzklikali slogane hongkonških protestnikov. Z videoposnetka je razvidno, da je ministrica padla na tla, ni pa jasno, ali so jo porinili. Kmalu zatem je vstala, varnostniki pa so jo pospremili stran.

Protivladni protesti v Hongkongu se večkrat sprevržejo tudi v nasilje. | Foto: Reuters Protivladni protesti v Hongkongu se večkrat sprevržejo tudi v nasilje. Foto: Reuters

Londonska policija je danes sporočila, da preiskujejo napad na ministrico, ki bi morala imeti predavanje v središču Londona. Dodali so, da je Čengova v napadu utrpela poškodbo roke. Lamova je v izjavi zatrdila, da je ministrica med incidentom utrpela resne telesne poškodbe. Če je to res, bi bila Čengova prva članica hongkonške vlade, ki je bila poškodovana od začetka protestov. Lamova je britansko policijo še pozvala k preiskavi "barbarskega" napada.

Kitajska je prav tako obsodila incident v Londonu in obtožila Veliko Britanijo, da podžiga nemire. "Če britanska stran ne bo spremenila napačnih praks in bo še naprej prilivala olje na ogenj, sejala razdor in ščuvala druge, bo nesrečo priklicala nase," so sporočili s kitajskega zunanjega ministrstva. Britanske oblasti so pozvali, naj odgovorne za incident privedejo pred roko pravice ter zagotovijo osebno varnost in dostojanstvo vsega kitajskega osebja v Veliki Britaniji.

Hongkong
Novice Protesti v Hongkongu terjali prvo smrtno žrtev

V protestih do zdaj umrla dva človeka

Ministrica Čengova je na obisku v Londonu, da bi promovirala Hongkong kot gospodarsko središče. Čengova je ena izmed najbolj nepriljubljenih predstavnikov hongkonške vlade, saj naj bi bila tista, ki se je zavzemala za zakon o izročitvah obsojencev celinski Kitajski, ki je sprožil proteste. Hongkonške oblasti so omenjeni zakon zaradi protestov nato umaknile.

Protesti v Hongkongu se medtem vse bolj zaostrujejo, saj sta v zadnjem tednu umrli dve osebi. Hongkonška policija smrt 70-letnika, ki je med protesti utrpel udarec v glavo z opeko, obravnava kot umor. Moški je bil na odmoru za kosilo, ko se je znašel sredi spopada med dvema skupinama protestnikov. V kritičnem stanju so ga prepeljali v bolnišnico, kjer je v četrtek zvečer podlegel poškodbam.

Protestniki danes že peti dan močno ovirajo promet v Hongkongu z barikadami in protestnimi shodi. Protesti so zdaj usmerjeni proti naraščajočemu vplivu Pekinga na nekdanjo britansko kolonijo. Demonstranti zahtevajo tudi odstop Lamove, svobodne volitve, neodvisno preiskavo policijskega nasilja nad protestniki ter izpustitev za več kot štiri tisoč prijetih protestnikov.

Ne spreglejte