Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 11. 2019,
11.38

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19

1

Natisni članek

Hongkong protest nasilje

Četrtek, 14. 11. 2019, 11.38

4 leta, 5 mesecev

V Hongkongu zaradi množičnih protestov oviran promet #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19

1

V Hongkongu se danes nadaljujejo protesti, ki močno ovirajo promet v mestu. Tako kot že od ponedeljka do srede tudi danes protestniki blokirajo številne ulice in podzemno železnico. Na tisoče ljudem v finančni metropoli tako znova ni uspelo pravočasno priti na delo. Številne avtobusne postaje in postaje podzemne železnice so zaprte.

Hongkong
Novice Protesti v Hongkongu terjali prvo smrtno žrtev

V zgodnjih jutranjih urah so izbruhnili novi izgredi med protestniki in policijo. Ta je med izgredi na eni izmed univerz uporabila več kot tisoč pločevink solzivca. Pred tem so policiste protestniki obstreljevali z loki, je sporočila policija. Uslužbencem in študentom so prepovedali vstop v kampus, da bi preprečili nadaljnje spopade.

Tuje študente pozivajo, naj zapustijo Hongkong

Visokošolske ustanove v mestu so ta teden postale novo žarišče protestov v mestu, ki vztrajajo že več mesecev. Več univerz je iz varnostnih razlogov odpovedalo predavanja do konca semestra. Tajvan, Švedska, Norveška in Danska so ob tem svoje študente pozvale, naj zapustijo Hongkong.

Oblasti so sicer zaradi protestov do prihodnjega tedna odredile zaprtje šol in univerz, bolnišnice pa so preložile vse operacije, ki niso nujne. Na družbenih omrežjih se poleg tega širijo pozivi, da bi z blokadami na delovne dneve dosegli zaustavitev življenja v mestu in tako okrepili pritisk na vlado. V preteklih mesecih so bili protesti v mestu osredotočeni na konce tedna.

hongkong | Foto: Reuters Foto: Reuters

Protestniki tako že od začetka tedna blokirajo ceste in javni prevoz po vsem območju Hongkonga. Danes so med drugim protestniki zablokirali podmorski predor Hung Hom, ki velja za glavno cestno povezavo med polotokom Kowloon in otokom Hongkong.

Po navedbah oblasti so morali zaradi poškodb na protestih v sredo v bolnišnicah oskrbeti 70 ljudi, od tega sta bila dva človeka v kritičnem stanju. Eden od njiju je kasneje podlegel poškodbam. V 70-letnika je med protesti priletela opeka, poročajo hongkonški mediji.

Protesti v Hongkongu so usmerjeni proti naraščajočemu vplivu Pekinga na nekdanjo britansko kolonijo. Demonstranti poleg tega zahtevajo odstop hongkonške voditeljice Carrie Lam, svobodne volitve, neodvisno preiskavo policijskega nasilja nad protestniki ter nekaznovanje za doslej več kot štiri tisoč prijetih protestnikov.

Junius Hoj
Novice V Hongkongu moški z nožem ranil politika #video
Ne spreglejte