Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
22. 5. 2024,
15.38

Osveženo pred

3 tedne, 3 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,42

Natisni članek

meja Litva Rusija morje

Sreda, 22. 5. 2024, 15.38

3 tedne, 3 dni

Litva zaradi načrtov Rusije o širitvi morske meje zahteva pojasnila

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,42
vojaška vaja na Baltskem morju | Litva je zaradi domnevnega načrta o širitvi morske meje na pogovor poklicala ruskega veleposlanika. | Foto Guliverimage

Litva je zaradi domnevnega načrta o širitvi morske meje na pogovor poklicala ruskega veleposlanika.

Foto: Guliverimage

Litva je zaradi načrtov Rusije glede razširitve meje v Baltskem morju na pogovor poklicala ruskega veleposlanika v državi in od njega zahtevala pojasnila, je danes sporočilo zunanje ministrstvo v Vilni in ocenilo, da gre za taktiko hibridnega vojskovanja. V Helsinkih so sporočili, da spremljajo razmere in da niso seznanjeni z načrti Rusije. Rusko obrambno ministrstvo naj bi medtem že umaknilo predlog za revizijo ruske morske meje, poroča agencija Reuters. 

Rusko obrambno ministrstvo je v torek objavilo dokument za "določitev geografskih koordinat" v Baltskem morju, češ da so bile te v sovjetskem času netočno določene, meja pa da je na več mestih prekinjena. Pri tem je posebej omenilo morsko območje ob obali mest Baltijsk in Zelenogradsk v ruski eksklavi Kaliningrad, ki meji na Poljsko in Litvo. Spremembe naj bi vključevale tudi posege v finsko ozemlje.

"To je namerna provokacija"

"To je še en dokaz, da ruska agresivna in revizionistična politika ogroža varnost sosednjih držav in celotne Evrope," je sporočilo litovsko zunanje ministrstvo. Dokument je označilo za namerno in ciljno usmerjeno provokacijo z namenom stopnjevanja napetosti in ustrahovanja sosednjih držav, poročajo tuje tiskovne agencije.

Po oceni litovskega zunanjega ministra Gabrieliusa Landsbergisa gre za še eno rusko hibridno operacijo, s katero poskuša Moskva širiti strah in negotovost zaradi svojih namer v Baltiku. Ob tem je pozval k odzivu na to "stopnjevanje nasilja proti Natu in EU".

Finski predsednik Alexander Stubb je medtem na družbenem omrežju X zapisal, da Rusija glede vprašanja morske meje ni stopila v stik s Helsinki. Po besedah zunanje ministrice Eline Valtonen finska vlada spremlja razmere. "Nimamo nobenih uradnih informacij o tem, kaj načrtuje Rusija," je pojasnila in poudarila, da od Rusije pričakujejo spoštovanje konvencije ZN o morskih mejah.

Ruske tiskovne agencije so sicer danes poročale, da so viri pri obrambnem ministrstvu v Moskvi zanikali, da gre pri dokumentu za poskus širitve ruskega ozemlja. Da v ozadju pobude ni političnih razlogov, je zatrdil tudi tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Volodimir Zelenski
Novice Zelenski: Naše sile uničujejo okupatorja in rezultati so otipljivi
vaje s taktičnim jedrskim orožjem v Rusiji
Novice Rusija v bližini Ukrajine začela taktične vaje z jedrskim orožjem. "To je prva faza." #video
Ruske rakete
Novice Predlog Ukrajine: Zaveznice bi lahko s svojega ozemlja prestrezale ruske rakete
Ruski dron
Novice V ruskih in ukrajinskih napadih več mrtvih in ranjenih
Ne spreglejte