Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 4. 2024,
11.10

Osveženo pred

3 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,51
sodelovanje Rusija tehnologija gospodarstvo Kitajska Sergej Lavrov

Natisni članek

Torek, 9. 4. 2024, 11.10

3 mesece, 2 tedna

Lavrov: Zahod ovira razvoj Kitajske, da bi odpravil tekmece #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,51

Kitajska nasprotuje enostranskim sankcijam, ker kršijo mednarodno pravo in so v nasprotju s trendom svetovnega razvoja, je ob obisku ruskega kolega Sergeja Lavrova v Pekingu danes povedal kitajski zunanji minister Wang Yi. Gost iz Moskve je ob tem Zahod obtožil, da poskuša ovirati razvoj Kitajske, da bi s tem odpravil tekmece.

Še več sodelovanja

Gostitelj Wang je na skupni novinarski konferenci z naklonjenostjo govoril o Rusiji in njenem predsedniku Vladimirju Putinu ter napovedal poglabljanje bilateralnega strateškega sodelovanja, poročajo tuje tiskovne agencije.

Lavrov je prav tako hvalil dobre odnose med državama, ki si v zadnjih letih delita usodo ameriških gospodarskih sankcij. Medtem ko so zahodne države proti Rusiji uvedle sankcije zaradi njenega napada na Ukrajino, pa ZDA vztrajajo tudi s sankcijami zoper več kitajskih podjetij in v imenu zaščite državne varnosti omejujejo izvoz določenih kitajskih proizvodov na ameriški trg.

Kitajska in Rusija morata stati na strani pravičnosti, je povedal gostitelj in izrazil nasprotovanje vsem enostranskim ukrepom, ker da spodkopavajo svetovni red, kršijo mednarodno pravo in so v nasprotju s trendom svetovnega razvoja. | Foto: Reuters Kitajska in Rusija morata stati na strani pravičnosti, je povedal gostitelj in izrazil nasprotovanje vsem enostranskim ukrepom, ker da spodkopavajo svetovni red, kršijo mednarodno pravo in so v nasprotju s trendom svetovnega razvoja. Foto: Reuters

Zahod ovira tehnološke in gospodarske priložnosti Kitajske

Poudaril je še, da je treba "nasprotovati vsem dejanjem hegemonije, tiranije in ustrahovanja, nasprotovati razmišljanju iz časa hladne vojne in separatističnim provokacijam".

Lavrov je prav tako govoril o pritisku, ki da ga proti obema državama vrši Zahod, ki ga je ob tem obtožil oviranja kitajskih gospodarskih in tehnoloških priložnosti s ciljem odpravljanja tekmecev. | Foto: Reuters Lavrov je prav tako govoril o pritisku, ki da ga proti obema državama vrši Zahod, ki ga je ob tem obtožil oviranja kitajskih gospodarskih in tehnoloških priložnosti s ciljem odpravljanja tekmecev. Foto: Reuters

Wang je dodal, da sta se z Lavrovom med drugim pogovarjala o konfliktih v Gazi in Ukrajini, v luči tega pa dejal, da bo Kitajska vselej igrala konstruktivno mednarodno vlogo in ne bo nikoli prilivala olja na ogenj.

Kot je dejal, Kitajska želi videti čimprejšnjo prekinitev ognja v Ukrajini, ki bi ji sledila mirovna konferenca z udeležbo Rusije. Pri tem je ponovil, da je Peking za spoštovanje suverenosti in ozemeljske celovitosti držav, a da je hkrati treba upoštevati legitimne varnostne interese vseh strani.

Sergej Lavrov, Wang Yi | Foto: Reuters Foto: Reuters

Janet Yellen, Li Qiang
Novice Ameriška finančna ministrica in kitajski premier za krepitev dialoga med velesilama
Wang Wentao
Avtomoto Skrivnostni obisk Kitajcev: očitno prihajajo minister in pomembni poslovneži
Kitajska vojska.
Novice Nove napetosti v okolici Tajvana
Donald Trump
Novice Skrivni ukaz Donalda Trumpa
Ne spreglejte