Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Metka Prezelj

Petek,
24. 4. 2020,
7.52

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,19

2

Natisni članek

ukrepi Koronavirus #CreepiestObject grozljivi predmeti muzej

Petek, 24. 4. 2020, 7.52

4 leta

Srhljivi prizori: veste, kaj je na fotografiji? #foto

Metka Prezelj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,19

2

m | Nemški muzej je razmeram primerno objavil masko iz časov kuge. | Foto Deutsches Historisches Museum/Twitter

Nemški muzej je razmeram primerno objavil masko iz časov kuge.

Foto: Deutsches Historisches Museum/Twitter

Muzejem po svetu so zaradi pandemije koronavirusa močno padli prihodki, so pa medtem močno okrepili prisotnost na spletu. Kuratorji so na Twitterju začeli izziv #CreepiestObject, v katerem objavljajo fotografije najbolj grozljivih predmetov, ki jih hranijo v svoji zbirki. Odzvalo se je veliko muzejev, med predmeti pa so najrazličnejše stvari od grozljivih morskih deklic, strašljivih lutk z zobmi do prebodenih živalskih src, celo ustekleničene čarovnice, hlač iz človeške kože, živali v formaldehidu, različnih mask in drugih predmetov.

Neodvisne institucije, ki so močno odvisne od prodaje vstopnic ter niso redno podprte z nepovratnimi in drugimi finančnimi sredstvi, so v času pandemije med najbolj ogroženimi.

V Združenem kraljestvu je okoli 1.600 neodvisnih muzejev in znamenitosti, povezanih z njihovo dediščino, največ jih je v Londonu. Tamkajšnje Združenje neodvisnih muzejev opozarja, da so bile institucije prej uspešne zaradi delovanja v obliki podjetja, zdaj pa so zaradi popolnega izpada dohodka prav zaradi tega najbolj ogrožene, poroča BBC. Najverjetneje bo izgubljena marsikatera zbirka, zaradi skrajšanja delavnika bodo sledila tudi odpuščanja.

Metropolitanski muzej
Trendi Te svetovne muzeje lahko zdaj obiščete kar z domačega kavča #video

Okrepili prisotnost na spletu, predvsem družbenih omrežjih

Številni muzeji so zato okrepili prisotnost na družbenih omrežjih, v zadnjem času pa se jih veliko loteva izziva oziroma bitke med kuratorji z imenom #CreepiestObject, kjer objavljajo najbolj grozljive predmete v svoji zbirki. Izbrali smo jih nekaj, številne druge pa si lahko ogledate na tej povezavi in presodite, kateri je po vašem mnenju najbolj grozljiv.

Bitko je začel muzej Yorkshire iz Združenega kraljestva, ki je objavil zvitek las iz tretjega ali četrtega stoletja, ki ga skupaj še vedno držijo igle.

 

Sledili so številni zanimivi grozljivi predmeti, ki jih spremljajo še bolj zanimive zgodbe. Prekleto otroško igračo v obliki ovce naj bi našli v 155 let starem dvorcu, premikala pa naj bi se sama - osebje jo postavi na eno mesto, igrača pa naj bi se kasneje znašla nekje drugje.

 

Muzeji po svetu zdaj želijo v spletni bitki preseči grozljivost objavljenih predmetov.

 

Času primerno je med primerki tudi maska iz obdobja kuge, ki jo je objavil nemški muzej.

 

Večkrat prebodeno ovčje srce za preklic zlobnih urokov.

 

Nekateri se ne morejo odločiti, kateri izmed njihovih predmetov je najbolj grozljiv, zato jih objavijo več.

 

Hlače iz človeške kože? Na Islandiji kroži pripoved, da naj bi se žepi takšnih hlač čez noč napolnili s cekini.

 

Mala morska deklica?

 

Vsekakor med grozljive predmete spada šatulja za vonjanje sramnih dlak, v kateri so prave sramne dlake.

 

Ni grozljivih predmetov brez grozljivih lutk.

 

Obiskovalce tega muzeja straši polovica breje mačke v tekočini.

 

Bi se morda vaši kopalnici podalo takšno držalo za brisače?

Tudi slovenski muzeji in galerije opozarjajo na zahtevne razmere

Tudi Skupnost muzejev Slovenije opozarja na to, da so se muzeji zaradi pandemije znašli v težkem položaju, ki bo za muzeje in galerije prinesel različne posledice. Med 7. in 20. aprilom so izvedli anketo, ki se ji je pridružilo 48 muzejev in galerij z različnim številom zaposlenih.

Anketa je pokazala, da je delo v muzejih močno okrnjeno ali organizacijsko zelo zahtevno, veliko dela bo treba dokončati ob vrnitvi v muzej. V 48 anketiranih muzejih in galerijah trenutno delo na domu opravlja okoli 423 delavcev, na čakanju pa jih je trenutno 148. Delo v muzeju še naprej opravlja 134 delavcev.

Pametni telefon, koronavirus
Novice Neprijetna novica o koronavirusu, ki mora skrbeti tudi mlade

Zbirke v muzejih samevajo. | Foto: Zbirke v muzejih samevajo. Lastni prihodki za večino glavni ali celo edini vir sredstev

V velikih težavah so se muzeji znašli zaradi izpada lastnih prihodkov, saj ti za večino muzejev predstavljajo glavni ali celo edini vir sredstev za izplačilo osebnih dohodkov, izvedbo programov in kritje drugih stroškov. Muzeji in galerije, ki so izpolnili anketo, so dozdajšnjo izgubo ocenili na okoli 451 tisoč evrov, od česar najvišji izpad dohodka navaja muzej z dozdajšnjo izgubo 85 tisoč evrov. Največ muzejev in galerij je kot vzrok za izgubo lastnih prihodkov navedlo organizirane skupine, domače in tuje turiste ter muzejsko trgovino.

"Če se bo to stanje zavleklo, se bo izguba seveda še povečevala, ob tem pa pričakujemo še zmanjševanje sredstev financerjev. Med vsemi težavami nas najbolj skrbi dejstvo, da so zaradi pandemije in z njo povezanih ukrepov ogrožena tudi delovna mesta, predvsem tista, ki jih deloma ali v celoti pokrivamo muzeji in galerije iz lastnih prihodkov. Rezultati ankete so pokazali, da je v celoti ali delno ogroženih 40 delovnih mest v 19 muzejih," so zapisali v Skupnosti muzejev Slovenije.

Kot navajajo, so morali nekateri muzeji zaradi izpada lastnih prihodkov odpovedati tudi sodelovanje s samozaposlenimi v kulturi ali to sodelovanje prestaviti na kasnejše obdobje.

Wuhan
Novice Američani izgubljajo potrpljenje: Kitajci so namerno uničevali vzorce virusa

Muzeji letos ne bodo mogli izvesti številnih nalog in projektov

"Zaradi tega se postavlja vprašanje, kako bo vrednoteno delo muzejev in galerij v letu 2020, saj je jasno, da glede na izredne razmere rezultati ne bodo primerljivi s prejšnjimi leti in s programi, ki so jih potrdili v začetku leta. Ne glede na vse težave so muzeji in galerije v veliki večini uspešno delovali naprej, saj so prilagodili oblike dela z javnostmi. Od 13. marca 2020 se je močno povečala prisotnost muzejev in galerij na spletu," pišejo v skupnosti.

Trendi Iz muzeja, zaprtega zaradi koronavirusa, ukradli van Goghovo sliko

Močno povečali svojo prisotnost na spletu

Anketa je pokazala, da so muzeji povečali svojo prisotnost na družbenih omrežjih in se odločali tudi za druge možnosti, ki jih ponuja splet, pedagoški delavci, s katerimi so stopili v stik, pa so jim potrdili, da so šole in vrtci s pridom uporabljali vsebine, ki so jih muzeji in galerije pripravljali.

V Narodnem muzeju Slovenije se je obiskanost spletne strani v času, ko je muzej zaprt, povečala za 70 odstotkov. Največji poskok je doživel zavihek Virtualne razstave, in sicer za kar 24-krat, pričakovano pa se je obisk spletne strani v angleščini zmanjšal za dobrih 35 odstotkov. Za primerjavo so, kot so pojasnili, vzeli tritedensko obdobje pred izrednimi razmerami in tri tedne po uvedbi ukrepov.

Pri Muzeju novejše zgodovine Slovenije se je obisk posamičnih obiskovalcev na spletni strani muzeja v primerjavi z obdobjem pred izolacijo povečal za 36 odstotkov, obisk same spletne strani v skupnem pregledu pa za 30 odstotkov.

Muzeji poročajo tudi o povečanju dosega svojih objav na družbenih omrežjih, povečanju števila sledilcev in števila ogledov na kanalih na YouTubu.

Oglejte si šale o koronavirusu, ki jih je na enem mestu zbral Slovenski etnografski muzej

Zbrali izzive in tudi predloge za preživetje kritičnega obdobja

Na podlagi ankete in trenutnih razmer je skupnost predstavila tudi številne izzive, s katerimi se spoprijemajo, ter sestavila seznam predlogov, s katerimi bi lažje preživeli kritično obdobje, ki bo sledilo odprtju muzejev. Med temi so finančna pomoč države, ohranitev delovnih mest in tudi pomoč samozaposlenim v kulturi, financiranje programov na ravni podpisanih pogodb, okrepitev promocije na nacionalni ravni, jasna navodila pri delu z obiskovalci po odprtju institucij in podobno.

Slovenski planinski muzej Mojstrana
Sportal Vse najboljše, Slovenski planinski muzej!
Harry in Meghan
Trendi Londonski muzej umaknil voščeni lutki Harryja in Meghan #video
Trendi V tem muzeju se lahko pohvalijo z jaslicami iz 62 držav #video
Ne spreglejte